Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΗ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ


ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΗ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ

      «και άλλος εξ άλλου γίνομαι, την θείαν
               αλλοίωσιν αλλοιούμενος»
                    Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τούτο το σώμα
πόρνη ολοψύχως
προσερχομένη
έλιπε βόρβορον
αμαρτιών.
Τούτο το σώμα
άψας Θωμάς
εβόησεν λέγων ΄
σύ μου Κύριος,
σύ μου Θεός.
Τούτο το σώμα
μέγα υπάρχει
και υπερμέγιστον
ημίν σωτήριον.
Άτακτα μελουργήματα του έμμετρου λόγου, συναχθέντα υπό Νείλου Βοργία, από όπου αντιγράφω ορισμένους στίχους.  
Σημείωση:
Τον τίτλο «πολυάσχολη ματαιότητα» τον δανείστηκα από την Α΄ Ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου στην ΕΞΑΗΜΕΡΟ. Βλέπε ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΗΜΕΡΟ εκδόσεις «ΠΟΛΥΤΥΠΟ» Αθήνα 1990, μετάφραση ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΑΚΑΛΗΣ. Πρόλογος και επιμέλεια έκδοσης Νίκος Γιανναδάκης, σ.14. Στην σειρά ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ. Από την ίδια έκδοση ερανίζομαι και τα λόγια του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που αναφέρονται από τον επιμελητή στον δισέλιδο πρόλογό του.
Οι στίχοι του «Τούτο το σώμα» είναι από το βιβλίο του Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα, ΕΚΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑΣ, εκδόσεις «Ο Σωτήρ» 1997, σ.168
Τηλοψία 1) Πολύ ενδιαφέρουσα η τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ-1 το πρωί της πρωτοχρονιάς του νέου έτους, της μουσικής συναυλίας για τον Αντόνιο Βιβάλντι. Εξαιρετικές ερμηνείες και αποδόσεις των έργων του μέσα από μια σύγχρονη και μοντέρνα σκηνοθετική ματιά. Ένα μουσικό ταξίδι της ζωής του μέσα από τους συμβολισμούς σπασμένων καθρεφτών και μασκών. Με κάτι τέτοιες στιγμές η δημόσια τηλεόραση «ξελασπώνει» την πολιτική σπέκουλα και τους δημοσιογραφικούς της χαρακτηρισμούς εναντίον όσων δεν συμφωνούν με την σημερινή κυβερνητική πολιτική. Το εξακολουθητικό δημοσιογραφικό πολιτικό μακιγιάζ των υπευθύνων υπουργών της συν-κυβέρνησης, που με την δεύτερη αρνητική κουβέντα που θα ξεστομίσεις εναντίον της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής σε χαρακτηρίζουν φασίστα, ρατσιστή, ξενοφοβικό, χρυσαυγίτη και άλλα αρνητικά επίθετα που δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στο λεξικό της ελληνικής γλώσσας του Πέτρου Βλαστού.  Ελπίζω τώρα που μοίρασε ψίχουλα της σκληρής φορολογία μας-το πλεόνασμα-να διευρύνει το λεξιλόγιό της και πέρα από τις τέσσερεις αυτές λέξεις. Ή έστω, να γίνει χορηγός επανέκδοσης του λεξικού «καλιαρντά» του Ηλία Πετρόπουλου, μια και αναγνωρίζομεν ότι ρέπει προς την «ακολασία» των κρυφών ενστίκτων της γονιμοποιούς αριστερής πολιτικής παράδοσης. Το τοιούτο λεξικό, κυκλοφόρησε μεσούσης της δικτατορίας, η δεύτερη έκδοσή του πραγματοποιήθηκε το 1974 από τον εκδοτικό οίκο «ΠΛΕΙΑΣ», και περιελάμβανε πάνω από 3000 περίπου λέξεις. Τι φλύαρες και αυτές οι ελληνίδες αδερφές ψυχές. Από αυτή την έκδοση το προμηθεύτηκαν όλοι οι εκκολαπτόμενοι ντιγκιντάγκες της νεότερης ελλάδος, και οι γυρίζοντες το πόμολο νεοαριστερές ευαίσθητες υπάρξεις, που κυκλοφορούσαν κάποτε με το μαύρο ή μπεζ τσαντάκι «πουσταριό» παρά μάσχαλα, και κουρεύονταν μόνο στου Ζώρζ στο Κολονάκι. Και έτρωγαν την πάστα τους και τα άλλα γλυκόξινα μπινελίκια τους-τις μικρές τουλουμπίτσες στο Ντόλτσε, εκεί που σύχναζαν οι νεοφώτιστοι νεορθόδοξοι άρτι αφιχθέντες εκ Παρισίων, με τα βιβλία του Νικολάι Μπερντιάγεφ, του Φλωρόφσκυ και του Λόσκυ ανά χείρας. Και χόρευαν τα τραγούδια της Ντόνα Σάμμερ στο Μύκονος μπαρ και το Αλεξάντερ. Και συνωστίζονταν εν χορδές και οργάνοις στας ψυχοφελείς ομιλίας των αγιορειτών γερόντων. Τι απέμεινε από αυτάς τας ενδόξους ημέρας, φευ, μόνο οι περί σάπιου πολιτικού συστήματος δηλώσεις του εκ Λαμίας προερχόμενου κυρίου Κουτσούμπα κατά τας επισήμους εορτάς. Τώρα, οι νεοέλληνες ομνύουν στα νέα προϊόντα της βόνταφον και τα διάφορα σερβάιβορ της πολιτιστικής μας αναγέννησης.
Τηλοψία 2) Στην επιβαλλόμενη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου για την αρχή του νέου έτους, παραβρέθηκαν ο κύριος «κολοτουμπίτσας, άμπρα κατάμπρα», ο κύριος που χαϊδεύει απαλά και τρυφερά καύκαλα χελωνών και κόβει φυλλαράκια από τα δέντρα της ιδιαιτέρας του πατρίδας, και ο σύγχρονος «μακεδονομάχος» χωρίς τα στρατιωτικά του φυσεκλίκια  που θα συντρίψει αμείλικτα τα φουσάτα των εχθρών εξ ανατολών βεβαίως-βεβαίως. Απορία ενός χαχόλου ψηφοφόρου. Γιατί όταν τους παίρνει η τηλεοπτική κάμερα οι πολιτικοί μας σταυροκοπιούνται; Για να τους δει ο κόσμος ότι πιστεύουν; Ή για να ξορκίσουν τον τηλεοπτικό φακό; Αν θέλετε αγαπητοί έλληνες πολιτικοί, να μην σας παίρνουν οι κάμερες, μην στέκεστε πρώτο τραπέζι πίστα, ή πιέστε από ένα μπουκαλάκι ρακόμελο, έτσι θα δικαιολογήσετε το σταυροκόπημα.
Τηλοψία 3) Περιμένω πως και πως, να ανοίξουν τα μαγαζιά να αγοράσω μια σφραγίδα για να συμβάλλω και εγώ στην ανάπτυξη και το μέλλον της πατρίδας μας. Ή έστω μία ρόδα για να κυλίσει η χρονιά. Διαλέγετε και παίρνετε. Αλέξης ή Κυριάκος, θα σας βγάλει το επόμενο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα. Πάντως, αν δείτε βίντεο πρωτοχρονιάτικων διαγγελμάτων των τελευταίων δέκα χρόνων, λένε τα ίδια. Μόνο οι αριθμοί των χρόνων αλλάζουν. Κυρία Φώφη μας, τι βγαίνεις στην τηλεόραση και λες, καλύτερα ομιλούν πολιτικά οι γόβες της κυρίας υφυπουργού στο προεδρικό χαλί, το συνοφρυωμένο βλέμμα του πολιτικού κυρίου ο στρατηγός άνεμος κατά την πρωτοχρονιάτικη χειραψία ή το αλογόμορφο καπέλο του εκκεντρικού και πάντα χαμογελαστού κυρίου Λάκη Γαβαλά. Όσο για τον κύριο Σταύρο, Τζά και βγήκα. Τι τιριτιτί Αιγαίο που τραγουδούσε κάποτε η αλησμόνητη Μαριάννα Τόλη.
Τηλοψία 4) Να δω να κάνει γυμναστική με τον σκύλο του ο κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος-«Γίνε «φέτες» με τον σκύλο σου» και να κάνω έρανο να μαζευτούν χρήματα για να πληρώσει την εφορία του. Ο εγγονός του παλαιού δικτάτορα που γύριζε τις αθηναϊκές γειτονιές και τραβούσε τα φορέματα των γυναικών για να μην φαίνονται οι γάμπες τους. Ευτυχώς, που δεν ήτο Ελληνίς η Αμερικανίδα ηθοποιός Σάρον Στόουν, δεν θα γύριζε το «Βασικό Ένστικτο».
Τηλοψία 5) Ο είς εκ των υιών του πολυχρονεμένου μας Αντρέα-όχι ο ΓΑΠ-μίλησε στο κανάλι των αποστράτων για την πορεία του ΚΙΝΑΛ, στις επερχόμενες εκλογές, μαζί με άλλους εκπροσώπους κομμάτων. Ας μας επιτρέψει ο συγγραφεύς κύριος Νίκος Παπανδρέου να του υπενθυμίσουμε ποιοι και για ποια αιτία οδήγησαν τον Ανδρέα στο ειδικό δικαστήριο, μαζί με τον γιό του αγωγιάτη. Την ιστορία του παλαιού ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν μόνο όλοι αυτοί οι περιφερόμενοι ψηφοφόροι που στριμώχνονται στις κυβερνητικές θέσεις του Σύριζα, αλλά και οι άλλοι οι ανώνυμοι που στάθηκαν πολιτικά κοντά στον τότε ιστορικό ηγέτη της Αλλαγής, χωρίς να περιμένουν διορισμούς και άλλου είδους οφίτσια. Απορίας άξιο πάντως είναι, πως ξαφνικά τους έχει πιάσει τέτοια πολιτική πρεμούρα και μνημονεύουν ή μιμούνται χαρακτηριστικές κινήσεις και λόγια του Ανδρέα, ενώ πριν λίγα χρόνια τον θεωρούσαν καταστροφέα της ελληνικής οικονομίας και ζωής. Ο έτερος υιός και πρώην πρωθυπουργός σερφινγκ στα σοσιαλιστικά νερά του έρωτα ή κωπηλατεί σε συνδιασκέψεις οικονομικών και πολιτικών ξένων παραγόντων;
Τηλοψία 6) Τι φυσικές μαγευτικές ομορφιές έχει αυτή η Αυστρία. Άραγε, αυτήν την γαλήνη και ηρεμία που εκπέμπει το Αυστριακό τοπίο έχουν και οι Αυστριακοί στην καθημερινή τους ζωή; Πολύ ωραία η αναμετάδοση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας από την Όπερα της Βιέννης. Είδαμε τον αυστριακό πρωθυπουργό να κάθεται και να παρακολουθεί την μουσική συναυλία μαζί με τους άλλους μουσικόφιλους και όχι σε ξεχωριστό κάθισμα. Και πάρα πολλοί «ιάπωνες»(;) πρόσωπα επίσημα από την άπω ανατολή. Ωραία και τα χορευτικά ενδιάμεσα «ιντερμέδια». Σε μας εδώ, θα τους έβαζαν να κάτσουν ξεχωριστά, θα τους φύλαγαν να μην μολυνθούν από την λαϊκή πλέμπα. Εδώ οι δικοί μας, συνομιλούν μόνο με παιδιά του δημοτικού, χαϊδεύοντας τα παιδικά κεφαλάκια με πατρική στοργή, μια και χάθηκε αυτή των γονέων τους αφού τους μείωσαν τους μισθούς και αύξησαν την ατομική ή οικογενειακή τους φορολογία.
Τηλοψία 7) Πριν την λήξη του χρόνου, η Ακαδημία βράβευσε διάφορα πρόσωπα που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Και πολύ καλά έπραξε. Έχω όμως μια απορία, τον κύριο «Μπούφο» σύμφωνα με το εύστοχο κείμενο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ του κυρίου Νίκου Δήμου γιατί τον βράβευσαν; Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσέφερε;
Τηλοψία 8) Άραγε, στην παραδοσιακή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που είχε ιδρύσει ο Δημήτριος Λαμπράκης πατέρας του Χρήστου Λαμπράκη θυμήθηκαν τον θάνατο του διευθυντή των Νέων; Ή στις «εννιά» του νέου ιδιοκτήτη άλλον ψάλλουνε στο δημοσιογραφικό σπίτι; Πάντως το Μέγαρο Μουσικής (με ή χωρίς τον παίδαρο που τραγούδησε η Ρίτα Σακελλαρίου) και όχι μόνο, είναι δικό του επίτευγμα.
Τηλοψία 9) Τα κίτρινα γιλέκα στο Παρίσι, δηλαδή οι γάλλοι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και κατέστρεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, μήπως, πολύ καθυστερημένα ανακάλυψαν ότι ο σύζυγος της Μπριζίτ, ο κυρ Μανωλάκης, είναι παιδί του σωλήνα των τραπεζών, πριν τον εκλέξουν στον προεδρικό θώκο που έκατσε ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο Ζωρζ Πομπιντού, ο Φρανσουά Μιτεράν και άλλοι γάλλοι πολιτικοί; Άλλο σύντροφοι γάλλοι ψηφοφόροι Μπριζίτ Μπαρντώ και άλλο Μπριζίτ  του κυρ Μανωλάκη. Ημείς εδώ στα φτωχικά βαλκάνια ζούμε την πολιτική των τραπεζών του κυρ κολοτουμπίτσα, που σφύριζε αδιάφορα όταν ο ταχυδακτυλουργός στο πρωθυπουργικό μέγαρο του ζήτησε να πει κάνε μια κολοτούμπα. Και έβγαλε κούπα χαρτί, αναζητώντας νέο υπουργό οικονομικών  Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η σύντροφος του κυρ Αλέξη είναι πολύ πιο σοβαρή στις δημόσιες εμφανίσεις της. Και γιατί όχι ομορφότερη. Και οι ενδυματολογικές της εμφανίσεις είναι πιο κομψές.
Τηλοψία 10) Είμαι και θα παραμείνω φιλόζωος. Πιστεύω στις φιλοζωικές οργανώσεις και τον αγώνα τους. Όμως, τι θα γίνονταν αν τα δύο άγρια ζώα του Αττικού Πάρκου ξέφευγαν και προκαλούσαν το  θάνατο ανθρώπων;. Μήπως μάλλον μερικές εκδηλώσεις φιλοζωίας είναι κάπως πέρα από την κοινή λογική για την συμπαράσταση και αγάπη μας προς τα ζώα; Και το γράφει ένα άτομο που έχει στερηθεί τις ατομικές ετήσιες διακοπές  του για να φροντίζει το ζωάκι του. Μια και πάρα πολλοί κτηνίατροι, ούτε έρχονται πλέον στο σπίτι επ’ αμοιβή, για να δουν την υγεία των κατοικίδιων ζώων ή να του κόψουν τα νύχια αλλά και ούτε δέχονται να τα φιλοξενήσουν. Φοβάμαι, ότι υπάρχει μάλλον ένα «άγριο εμπόριο» γύρω από την φροντίδα και την περίθαλψη των κατοικίδιων. Δεν είδα να μιλάει κανείς για την αύξηση της ξηράς τροφής κατά δύο ευρώ από γνωστή εταιρεία που πουλά τροφές για τα ζώα; Δεν είδα να διαμαρτύρεται κανείς για εμπορικές καταναλωτικές διαφημίσεις που στολίζουν τα σκυλάκια σαν νυφούλες;
Τηλοψία 11) Όσοι άκουσαν και είδαν την παρουσία των προκαθημένων στις τηλεοράσεις για τα γνωστά επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο χριστιανικά μηνύματα για ειρήνη και υγεία-λες και θα εύχονταν ποτέ οι θρησκευτικοί ηγέτες, να κερδίσεις το πρωτοχρονιάτικο λαχείο-ένιωσαν άβολα με αυτόν τον στόμφο και τον λεκτικό κώδικα του οικουμενικού πατριάρχη. Ποια ιστορικά βυζαντινά θέσφατα εξυπηρετούν αυτές οι βαρυστόχαστες ανακοινώσεις και μάλιστα όταν διαβάζονται από το χαρτί; Είναι τόσο δύσκολο, ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας να μιλήσει απλά και καθαρά στο ποίμνιό του; Χρειάζεται όλος αυτός ο στόμφος για να γίνει τι, πιστευτός; Κοιτάξτε πως τον άδειασε ο νταβάριτς αθλητής-χωρισμένος πλέον-πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο οικουμενικός πατριάρχης το μόνο συμφέρον που είχε από την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανίας είναι το οικονομικό συμφέρον. Περισσότερο κατανοητό δεν γίνεται.  Άχ! αυτά τα λύτρα της σταύρωσης πόσοι ακόμα τα νέμονται;
Τηλοψία 12) ακούγοντας για τα συμβάντα στην πόλη του Πειραιά που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των αστυνομικών αρχών, θυμήθηκα τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κύριο Στέλιο Παπαθεμελή, που απαγόρευσε να παραμένουν ανοιχτά τα κέντρα διασκέδασης μετά τις δύο το βράδυ. Αυτά τα σκυλάδικα-πολιτιστικά κέντρα κατά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, υπουργό Εργασίας του πράσινου μαγαζιού. Και θυμήθηκα την καρακαλτάκα τραγουδίστρια των Δέκα Μικρών Μήτσων, που τραγουδούσε σατιρίζοντας την απόφαση να κλείνουν τα κέντρα στις 2. «Παπαθεμελή, Παπαθεμελή…»
Τηλοψία 13) Από το μνημόνιο βγήκαμε, ωραία, μπράβο μας, από την στήριξη των τραπεζών ημών και υμών των ασθενέστερων τάξεων, πότε θα βγούμε; Ποιος άλλος εμπορικός κλάδος ή επιχείρηση έχει βοηθηθεί τόσο πολύ όταν πτώχευσε ή κινδύνευσε να πτωχεύσει; Και δεν έχουν ευθύνη οι τράπεζες, και όσοι από τους υπαλλήλους τους έδιναν τόσο άνετα δάνεια στους καταναλωτές; Δεν γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν για διάφορους λόγους να τους ξεχρεώσουν; Αυτό δεν είναι παραβίαση του Συντάγματος; Θα πρέπει διαρκώς να τους τροφοδοτούμε; Έτσι θα γίνει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Σε κάθε συναλλαγή μας παίρνουν χρήματα σαν προμήθεια. Μα, δεν είναι η δουλειά τους αυτή;
Τηλοψία 14) Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Ακούσατε τι είπαν κυβερνητικά χείλη; Ότι για να σωθεί το ασφαλιστικό, εξετάζεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Σύντροφοι και συντρόφισσες της αριστεράς, του κέντρου, της δεξιάς, της σούπερ δεξιάς, του σοσιαλιστικού κέντρου, της κομμουνιστικής επανάστασης, της Βαρουφακιάδας και της Αυτοκρατόρισσας Μαρίας Αντουανέτας, κλείστε θέση με το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη για την μακρινή και παγωμένη Λαπωνία. Προλαβαίνετε ακόμα. Στην καθ’ ημάς Ανατολή, έτσι και αρχίζουν να το συζητάνε, την βάψαμε. Εδώ οι δικοί μας συσκέπτονται για να μην σκέπτονται. 
Δέκα τέσσερεις Τηλοψίες αλμανάκ της χρονιάς που πέρασε και δεν θα μας ξανάρθει. Ετοιμαζόμαστε για εκλογές κύριοι και κυρίες, και όλοι είναι στα σύννεφα των υποσχέσεων για την επανεκλογή τους.
Μην ξεχνάτε όμως το τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. «Να δεις τι σούχω για μετά…»
Πειραιάς, 1 Ιανουαρίου 2019
Την σκαπουλάραμε και πέρσι.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου