Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

περιοδικό ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ

Περιοδικό ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ
ΓΡΑΦΗ ΚΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

    Για μεγάλη χρονική περίοδο, το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις της «ΕΣΤΙΑΣ», επί της Σόλωνος στην Αθήνα, υπήρξε πλούσια πηγή αγοράς για τους εκατοντάδες αναγνώστες της ελληνικής και της ξένης λογοτεχνίας και όχι μόνο, στον φιλόξενο αυτόν χώρο, μπορούσε να αγοράσει κανείς χιλιάδες ελληνικούς και ξένους τίτλους βιβλίων από όλο το φάσμα των επιστημών και είχες την δυνατότητα να ενημερώνεσαι για όλες τις νέες εκδόσεις που εξέδιδαν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι. Άλλοι φιλόξενοι χώροι για τους λάτρεις της ανάγνωσης, υπήρξαν το μικρό, αλλά θαυματουργό βιβλιοπωλείο και εκδόσεις-μέσα στη στοά-του κυρού πλέον Τάσου Πιτσιλού στην οδό Θεμιστοκλέους, κοντά στο Χρηματιστήριο, όπου, εκτός από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που διεξάγονταν, μπορούσες να αγοράσεις παλαιότερες και νέες εκδόσεις με έκπτωση 20%, επίσης, φιλόξενοι του βιβλίου χώροι, ήταν το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορεία» στα Εξάρχεια, το βιβλιοπωλείο της Μαρίας και του Ευτύχιου Μοσχονά επί της Σόλωνος κοντά στην «Εστία», το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις του «Πύρινου Κόσμου» στην οδό Ιπποκράτους, το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Θεμέλιο» και πάλι στην Σόλωνος, με τις αξιόλογες ιστορικές και κοινωνιολογικές μελέτες που εξέδιδε, όπως ήταν του ιστορικού Νίκου Σβορώνου, του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, του Νίκου Πουλαντζά, και μια σειρά άλλων εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων που ήσαν διάσπαρτα στην γύρω περιοχή, όπως οι εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο «Γρηγόρη», που τροφοδοτούσε τους φοιτητές των σχολών, το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις του Στρατή Φιλιππότη, στην Σόλωνος, που μας έδωσε την δυνατότητα να διαβάσουμε τα ενδιαφέροντα βιβλία Λαογραφίας που εξέδιδε, τα κλασικά βιβλιοπωλεία επί της Ιπποκράτους που μας προμήθευαν τα βιβλία και τις νέες εκδόσεις που αφορούσαν την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Γραμματεία, όπως είναι οι εκδόσεις Καρδαμήτσα, και σχεδόν δίπλα τους, οι εκδόσεις Παπαδήμα, και μια σειρά άλλων ζεστών χώρων, που μπορούσαν οι νέοι και οι νέες της γενιάς μου-γενιά του 1980-να προμηθευτούν τα μελετήματα και τα βιβλία της αρεσκείας τους, καθώς και πάρα πολλούς τίτλους λογοτεχνικών περιοδικών. Αν θυμάμαι καλά, για τα λογοτεχνικά περιοδικά, υπήρχε και ένα πρακτορείο στην οδό Ζαλόγγου, του Σάκη Πομώνη, απέναντι σχεδόν-στο υπόγειο, των γραφείων του ΑΚΟΕ. Στο πρακτορείο αυτό, έβρισκες δεκάδες τίτλους περιοδικών, ή μεμονωμένους τίτλους περιοδικών από την επαρχία.
    Γιατί κάνω την σύντομη αυτή αναδρομή, για να αναφέρω ότι, σε αυτούς τους ζεστούς χώρους, παλαιότερα, αγόρασα το περιοδικό «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ»
    Το περιοδικό ήταν μεγάλου σχήματος, διαστάσεων 20Χ28, ήταν ασπρόμαυρο με έγχρωμο εξώφυλλο και είχε 64 σελίδες. Τα κείμενα ήταν δημοσιευμένα στο μονοτονικό και είχε αρκετές διαφημίσεις εκδοτικών οίκων, η τιμή του κυμαίνονταν από 200 έως 250 παλαιές δραχμές.
Διευθυντής: Γιάννης Ηλ. Εμίρης
Σύμβουλοι Έκδοσης: Τίμος Παπαδόπουλος, Χάρης Τομπούλογλου, Γιάννης Τζιμούρτας
Σύνταξη: Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης(υπεύθυνος), Άκης Δήμου, Γιώργος Μπλάνας
Φωτογραφίες: Άρτεμις Παπαγεράκη  
Τα τεύχη που έχουν διασωθεί στην βιβλιοθήκη μου δεν μου επιτρέπουν να γνωρίζω με σαφήνεια την περιοδικότητα της έκδοσης, ούτε το σύνολο των τευχών του, σίγουρο όμως είναι, ότι το λογοτεχνικό αυτό περιοδικό, εκδόθηκε για μεγάλο διάστημα και κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικού σχήματος εκδόσεις. Από την πρώτη περίοδο έχω τα εξής τεύχη:
Τεύχος 3/5,7,1987, περίοδος Γ, έτος 10, τόμος Δ.
Στην έρευνα «Έτσι άρχισα να γράφω» δημοσιεύονται κείμενα του Μένη Κουμανταρέα, του Αλέξανδρου Κοτζιά, της Μελισσάνθης, του Γιώργου Χειμωνά, της Διδώ Σωτηρίου και άλλων
Τεύχος 8, περίοδος Γ, έτος 11ο, τόμος Δ.
Οι συγγραφείς Γιάννης Κακουλίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και ο ωραίος «σαλός» της γραφής Κώστας Ζουράρις γράφουν για το θέμα του περιοδικού «η τελευταία σταγόνα του καλοκαιριού». Οι συνεργάτες του περιοδικού παίρνουν συνέντευξη από τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα. Ο Χημικός Μηχανικός και ποιητής Νίκος Βασιλάκος δίνει συνέντευξη στον  Ξενοφώντα Α. Μπρουντζάκη. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου γράφει για την ποιητική συλλογή του Γιάννη Πατίλη «Ζεστό Μεσημέρι», ο Γιάννης ΗΛ. Εμίρης για «το Σφράτο» του Βασίλη Βασιλικού, και η ποιήτρια Βικτωρία Παπαδάτου για την μελέτη της Χριστίνας Φίλη «Αμφίδρομα», και ο Άκης Δήμου γράφει για «Τα Μαύρα Παραμύθια» του Γιώργου Μανιώτη, και την «Καρδιά του Κτήνους» του Πέτρου Τατσόπουλου, ο δε Κυριάκος Αθανασιάδης, γράφει για τον «Χρυσοκάραβο» του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ο Παύλος Ζάννας δίνει συνέντευξη στον Γιώργο Ξενάριο, και μιλά για τις δυσκολίες, τα αδιέξοδα και την γοητεία της μετάφρασης του έργου «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο» το κλασικό έργο του Μαρσέλ Προυστ .   
Τεύχος 9-10/10,12,1988(διπλό)
Δημοσιεύεται συνέντευξη με τον Θεσσαλονικιό πεζογράφο Νίκο Μπακόλα, αποσπάσματα από τα βιβλία του γάλλου Αντονέν Αρτώ, του Μ. Καραγάτση και άλλων. Το θέμα του τεύχους είναι «Τα Γραφεία των Συγγραφέων», ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ του Πάνου Κυριακίτη. Ο ποιητής Σταύρος Βαβούρης γράφει ένα εκτενές κείμενο για την ποιητική συλλογή του Αντώνη Φωστιέρη «Το Θα και το Να του Θανάτου», ο Άκης Δήμου υπογράφει την βιβλιοκριτική για την «Συβαρίτισσα» της Λιλής Ζωγράφου και «Τα τοπία της Φιλομήλας» του Φαίδωνα Ταμβακάκη.
Τεύχος 11-12/1,5,1989(διπλό)
Στο πλούσιο από πλευράς κειμένων διπλό τεύχος δημοσιεύεται συνέντευξη με τον καθηγητή και ποιητή Σταύρο Βαβούρη, στον Άκη Δήμου και Γιάννη Εμίρη, διαβάζουμε την συνέντευξη της Πια Χατζηνίκου-Αγγελίνη, έχουμε τα «17 αδημοσίευτα σχέδια και ένα κείμενο» του Πειραιώτη δάσκαλου Γιάννη Τσαρούχη, υπάρχει ακόμα το αφιέρωμα στην «Επιστημονική Φαντασία» σε επιμέλεια Σπύρου Βρετού, κείμενο για το Κανάλι 15 και άλλα.    
Τεύχος 13/11,1989
Στο τεύχος υπάρχει συνέντευξη με τον πεζογράφο Τόλη Καζαντζή και δημοσιεύεται η έρευνα: «Συγγραφέας και Τεχνολογία», όπου μεταξύ άλλων, μιλούν οι Πειραιώτες συγγραφείς Ανδρέας Αγγελάκης, Ρούλα Κακλαμανάκη, Γιάννης Κακουλίδης, ο συγγραφέας και πολιτευτής Πέτρος Τατσόπουλος, και ο ποιητής και πολιτευτής Χρίστος Ρουμελιωτάκης. Υπάρχει ακόμα κείμενο του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη και του πειραιώτη Διονύση Χαριτόπουλου.
Και από την δεύτερη περίοδο της δίμηνης αυτής περιοδικής έκδοσης, με άλλες διαστάσεις 17Χ23,5, διαφορετικές σελίδες κάθε τεύχους που η τιμή του κυμαίνονταν από 200 έως 300 δραχμές.
Εκδότης και Διευθυντής είναι ο Γιάννης Ηλ. Εμίρης
Σύνταξη: Γιάννης Η. Εμίρης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης, Ανδρέας Νεοφυτίδης.
Σαν ιδιοκτησία αναφέρεται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
Τεύχος 31/5, 1986
Το τεύχος είναι αφιερωμένο στους «Συγγραφείς και την Εξουσία»
(το τεύχος δημοσιεύει τις εισηγήσεις του συνεδρίου «Συγγραφείς και Εξουσία», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 21-25/9/1984, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το τεύχος αρχίζει με το κείμενο του τότε προέδρου της Ελληνικής Βουλής Γιάννη Αλευρά, ακολουθεί ο χαιρετισμός της υπουργού πολιτισμού και επιστημών Μελίνας Μερκούρη, του Νομάρχη Αττικής Θόδωρου Κατριβάνου και οι ομιλίες ξεκινούν με το κείμενο του Κύπριου ποιητή Νίκου Κρανιδιώτη, «Εισαγωγικός Λόγος». Μεταξύ των συγγραφέων ξεχωρίζουμε το κείμενο του πεζογράφου Σπύρου Πλασκοβίτη «Ο Συγγραφέας, η Ιστορία και η Εξουσία», το «Τα 18 Κείμενα και ο αντιεξουσιαστικός τους χαρακτήρας» του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη, το κείμενο «Κάποιες προδιαγραφές του θέματος» του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Ξενοφών Α. Κοκόλη, το κείμενο του ποιητή Τίτου Πατρίκιου «Ο συγγραφέας απέναντι και μέσα στην Εξουσία», το κείμενο για την «πορεία του Μαγιακόφσκι μέσα στην ποίηση και την κοινωνία» με τίτλο «Η Ασυμβίβαστη φωνή του ποιητή» του Γιάννη Μότσιου, το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Αστέριου Αργυρίου «Έλληνες μυθιστοριογράφοι και Ολοκληρωτικά καθεστώτα» καθώς και πολλά αξιόλογα κείμενα ξένων μελετητών).
Τεύχος 32/7,1986
Σε αυτό το τεύχος, υπάρχει αφιέρωμα στον «Θάνατο»
(ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς γράφει το «Έρωτας και Θάνατος, ο Κωστής Παπαγιώργης γράφει το «Περί Θανάτου, η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου υπογράφει το κείμενο «ο θάνατος, όραμα και ακρόαμα των ποιητών», ακόμα, δημοσιεύονται ποιήματα του ηθοποιού εγγονού του Μ. Καραγάτση Δημήτρη Τάρλοου, του ποιητή Διονύση Καρατζά, του ποιητή και κριτικού Γιώργου Βέη: «Ο Αλέξης Τραϊανός στο τηλέφωνο» και άλλων).
Τεύχος 33/11,1986
Στο παρών τεύχος υπάρχει αφιέρωμα στον «Ο έρωτας ξανά».
(Υπάρχουν κείμενα μεταξύ άλλων: του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, του ποιητή και κριτικού Φ. Δ. Φραγκόπουλου, του πεζογράφου και μεταφραστή Φ. Δ. Δρακονταειδή, του δημοσιογράφου Νίκου Λαγκαδινού, του ποιητή Ηλία Γκρη, του ποιητή και μεταφραστή Γιώργου Ίκαρου- Μπαμπασάκη, του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, της Πειραιώτισσας ποιήτριας και νομικού Ρούλας Κακλαμανάκη και πολλών άλλων).  
Το 1989 επίσης, από όσο γνωρίζω, από το περιοδικό «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» κυκλοφόρησε ένας τόμος 140 σελίδων με τίτλο «Γραφή κι Ανάγνωση 1989» σε επιμέλεια των: Γιάννη Ηλ Εμίρη-Σωτήρη Τριβυζά και σχέδια του Αλέκου Φασιανού. Ο ξεχωριστός αυτός τόμος της έκδοσης του περιοδικού, αποτυπώνει την φωνή 50 ποιητικών φωνών, ανδρών και γυναικών, νεότερων και παλαιότερων. Την επιμέλεια του εξωφύλλου είχε ο Ν. Γ. Παπουτσίδης.
Με Αλφαβητική σειρά παρουσιάζονται οι εξής δημιουργοί και τα ποιήματα:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
(Μέσα στο σπίτι αυτό πληρώνοντας το χρόνο)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
(ΕΓΩ Ή Η ΜΟΙΡΑ)
ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
(ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ/ ΧΕΙΜΩΝ ΔΡΙΜΥΣ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ/ ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ. ΑΝΑΛΙΣ
(Χώρα αποκλειστική)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΒΟΥΡΗΣ
(Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑ)
ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΑΛΟ
(Γεγονότα και ιστορίες της κυρα-Ροδαλίνας)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ
(ΕΛΑ ΓΙ’ ΑΠΟΨΕ/ Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΟΠΟΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ
(ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ)
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ
(Fragmenta)
ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ
(Το αίμα νερό Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,ΧΙV)
ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
(ΠΑΡΑΦΡΟΝΗ/ΑΦΑΙΜΑΞΗ/ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
(ΑΠΟΔΗΜΟΣ/ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ/ΠΡΟΣΟΧΗ)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΣΗ-ΜΙΛΛΙΕΞ
(Δοκιμές για πεζογράφημα/ΕΡΩΤΙΚΟ)
Ν. Γ. ΔΑΒΒΕΤΑΣ
(ΝΕΚΡΗ ΑΦΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ/ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ/ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ)
ΤΑΣΟΣ ΔΕΝΕΓΡΗΣ
(ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ/ΑΙΓΙΝΑ/ΑΣΤΡΑΠΕΣ)
ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ
(ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΥ ΑΒΙΩΤΟΥ/ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΝΗΣΕΙΣ/ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟ)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ Κ. ΖΕΡΒΟΣ
(ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ/ΤΟ ΝΕΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ/ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ/ ΛΑΧΕΣΙΣ)
ΡΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ
(«ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΛΟΙΠΟΝ»)
ΕΚΤΩΡ ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΣ
(POST-THERMIDOR/ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
(ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
(ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ/ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ)
ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΦΗΣ
(Ο ΒΡΟΧΟΣ/ΦΩΤΙΑ/Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ/ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΙ ΑΧΡΗΣΤΑ)
ΒΑΣΙΛΗΣ Δ. ΚΟΥΓΕΑΣ
(ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΒΡΕΧΕΙ/ΚΑΝΤ/ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ/ ΝΟΜΙΣΑ ΠΩΣ/ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ/ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ)
ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ
(ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ/ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ/ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ)
ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΡΑΣ
(ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ/ ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΕΡΑ Ή ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΥΨΕΙΣ ΜΑΣ)
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΥΤΡΑΣ
(ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ)
ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΜΑΝΙΩΤΗΣ
(Η ΑΙΩΝΙΑ ΘΥΣΙΑ)
ΝΑΣΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ
(ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ)
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ
(ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΤΟΜΑΧΙ/ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΣΤΡΟΦΗΣ/ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ/ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΑΦΕΝΤΗΣ, ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ/ Ο ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΣ ΜΑΧΕΤΑΙ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ
(ΤΟΧΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ)
ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ
(ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ/ΕΠΟΠΤΕΙΑ/ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΚΕΙΝ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΘΑΝΕΙΝ/ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ
(Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΔΕ ΒΑΡΑΝ/ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ)
ΑΛΕΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
(ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ΛΥΚΟΥ)
ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
(ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ/ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ/ΒΟΣΚΗ/Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ)
ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
(ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ/ΣΩΜΑΤΙΟ ΚΥΜΑ/ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΥΣ/ΠΡΟΒΑ ΦΟΡΕΜΑΤΟΣ)
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
(Μακρινό ταξίδι ή Έξη μέρες στην εντατική)
ΝΙΚΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΤΣΙΔΗΣ
(ΕΝΟΡΩ!)
ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ
(Ο ΨΙΘΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΟ/Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ0
ΤΑΣΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
(Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΡΘΟΥΡΟΣ/ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ/ΕΤΣΙ ΜΟΙΑΖΕΙ…/ ΕΠΙΓΝΩΣΗ)
ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ
(ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ Λ. ΣΚΑΡΤΣΗΣ
(ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ/ΚΑΜΑΡΑ)
ΣΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ
(ΧΟΡΤΟΣ ΑΒΥΣΣΟΥ)
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
(Η ΚΟΛΑΣΗ,3/ Η ΚΟΛΑΣΗ,4)
ΛΥΝΤΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
(ΑΚΤΙΟ/ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ/ΦΕΓΓΑΡΙ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
(ΑΙΩΝΙΟ ΛΕΥΚΟ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
(Η ΑΥΛΗ/ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΣΤΑ/ΚΟΚΚΟΡΑ/ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ/ Ο ΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ/ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,1981)
ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ
(Η ΕΥΤΥΧΙΑ)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ
(Η ΜΗΛΙΑ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
(ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ
(Η φαμελιά του Νίχιλ/ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ/ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ)
    Αυτές είναι οι 50 αντρικές και γυναικείες ποιητικές φωνές, ορισμένες είναι από την πόλη του Πειραιά, που περιλαμβάνονται στον ξεχωριστό τόμο(Ανθολόγιο) που εκδόθηκε από το περιοδικό «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ». Όπως διακρίνουμε από την έκδοση, ο τόμος αυτός συνεχίζει την ετήσια ποιητική έκδοση ανθολογιών που περιλαμβάνουν σύγχρονους ποιητές από όλο το ποιητικό φάσμα, που ξεκίνησαν «πρώτοι», οι ποιητές Αντώνης Φωστιέρης και Θανάσης Νιάρχος, με την «Ποίηση 1975» αλλά και ο ποιητής και εκδότης Τάσος Κόρφης με τις «Φωνές 1979», των εκδόσεων Πρόσπερος.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος
Πρώτη γραφή σήμερα, Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015
Πειραιάς, 5/12/2015
Υ. Γ. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της γενιάς μου, του ιδιωτικού τομέα, η νέα κυβέρνηση, η «αριστερή» όπως αρέσκονται να την ονομάζουν οι πολιτικοί θιασώτες της, του κυρίου Αλέξη Τσίπρα, ανέβασε δύο χρόνια τα όρια της συνταξιοδότησης μας, δηλαδή αν θα προλάβουμε με τα σημερινά δεδομένα, θα βγούμε στα 67 (ποιος ζει ποιος σίγουρα πεθαίνει, μέχρι τότε), διαφορετικά, ίσως μας κάνουν δώρο ένα σύμφωνο συμβίωσης για κοινό κενοτάφιο. Να ευχηθούμε οι αριστεροί ανθρωπιστές και φιλεύσπλαχνοι των δικαιωμάτων των ξένων προσφύγων, να ενδιαφερθούν και για τους ντόπιους φορολογούμενους κατοίκους της πτωχευμένης αυτής χώρας; Μάλλον δύσκολο, φαίνεται, εμείς οι κάτοικοι αυτής της χώρας, είμαστε οι παράπλευρες απώλειες της πολιτικής της νέας αριστεράς. Το 1989, έστειλαν έναν πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο, σήμερα τι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου