Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ του ΠΕΙΡΑΙΑ

Προς το Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά

      Αγαπητέ κύριε Νίκο Παρασκευόπουλε, σαν Πειραιώτης φιλαναγνώστης και λάτρης της Πειραϊκής ιστορίας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την πρωτοβουλία που είχε ο Σύλλογος για τη διοργάνωση της Έκθεσης βιβλίου που διοργανώσατε και φέτος στην Πόλη μας. Μια Έκθεση που θέλω να πιστεύω ότι θα δέχεστε και εσείς δεν συμβάλει μόνο στην τόνωση της εγχώριας εμπορικής αγοράς και στην ενίσχυση του κλάδου των Βιβλιοχαρτοπωλών και ελάχιστων εκδοτών που υπάρχουν και κοσμούν το πρώτο Λιμάνι της χώρας, αλλά ενισχύει ταυτοχρόνως, τόσο τη διάδοση του βιβλίου σαν γνωστικό-πολιτιστικό αγαθό και ευχάριστο σύντροφο για όσους το επιθυμούν, αλλά ενισχύει κατ’ έτος και τους διάσπαρτους πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς κατά τη διάρκεια του μικρού αυτού πανηγυριού γνώσεως και άλλων χρήσιμων πληροφοριακών δραστηριοτήτων. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Έκθεση γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν σκέψεις, καταθέτουν ιδέες, απόψεις, πολλές φορές διαφωνούν-σαν γνήσιοι Έλληνες-αλλά δεν παύουν να ενδιαφέρονται για τα κοινά της πόλης τους, να εκφράζουν τις επιθυμίες τους και να εκδηλώνουν για μία ακόμα φορά τα παράπονά τους από την εκάστοτε Δημοτική αρχή.
Μια Έκθεση πρωτίστως του βιβλίου, αποτελεί ένα γεγονός για τον τόπο που πραγματοποιείται και προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες, να γνωρίσουν καλύτερα τα πολιτιστικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους και να μάθουν ορθότερα την ιστορία του τόπου τους. Ασφαλώς καμία Έκθεση βιβλίου, δεν εξαντλεί την πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της πόλης, όμως θεωρώ, ότι, είναι ένας από τους παράγοντες της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης των ανθρώπων.
Κάτω από αυτό το σκεπτικό, επιτρέψτε μου να σας εκθέσω μερικές προτάσεις για μια ορθότερη λειτουργία των μελλοντικών Εκθέσεων στην αγαπημένη μας πόλη του Πειραιά. Αυτό το επίνειο που τόσο έχει κακοπάθει τις τελευταίες δεκαετίες.
Και αναφέρω τα εξής:
    Εφόσον η Έκθεση πραγματοποιείται στην πόλη του Πειραιά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει και ένα περίπτερο με βιβλία Πειραιωτών δημιουργών, έτσι ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν το έργο και το εύρος των πνευματικών δραστηριοτήτων των Πειραιωτών που δεν είναι και λίγοι, ούτε και τόσο άγνωστοι εκτός Πειραιά;
     Δεν θα άξιζε να υπάρχουν φωτογραφίες παλαιότερων και νεότερων δημιουργών από όλους τους χώρους της Τέχνης και της καλλιτεχνίας που προσέδωσαν τιμή και φήμη στην πόλη του Πειραιά;
     Φέτος μεταξύ άλλων εορτάζεται το έτος του γνωστού πανελληνίως Πειραιώτη Νίκου Καββαδία, δεν θα ήταν χρήσιμο να γινόταν μια ομιλία ή μια εκδήλωση στο χώρο της Έκθεσης, ενώ γίνονται τόσες άλλες εκδηλώσεις για βιβλία άλλων δημιουργών εκτός Πειραιά;
     Του χρόνου θα εορτάσουμε το Έτος του Νικηφόρου Βρεττάκου, ενός δημιουργού που υπήρξε και πολιτικά-δημοτικά δραστήριος στην πόλη μας, θα άξιζε να γίνουν εκδηλώσεις και από τον Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Πειραιά.
      Επίσης, μήπως θα κέρδιζε ο Πειραιώτης επισκέπτης αν γινόντουσαν εκδηλώσεις στο χώρο της Έκθεσης, και διάφορες ομιλίες-με σλάιτς-για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, για το Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά, για το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, για την Κατίνα Παξινού, τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Κωνσταντίνο Βολανάκη, για τις σχολικές μονάδες που προσφέρουν τεράστια πολιτιστική προσφορά, για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, για τον Ιάκωβο Δραγάτση, για τον Παπαγιαννόπουλο-Παλαιό, για την Μαρία Περικλή Ράλλη, την Όλγα Βότση, και άλλων πολλών που δόξασαν την πόλη μας;
      Δεν θα άξιζε επίσης να έχουν παρουσία οι πολιτιστικοί και πνευματικοί φορείς του Πειραιά, και με τον τρόπο αυτόν να γίνουν γνωστότερες οι δραστηριότητές τους και οι διάφορες εκδηλώσεις τους;
     Υπάρχει ακόμα, η σημαντική συμβολή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, του Ιστορικού Αρχείου της πόλης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δεν θα ήταν πρέπον σε μια Έκθεση βιβλίου να υπάρχει και η δική τους παρουσία, ή να γίνονται ομιλίες από πρόσωπα αρμόδια για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της πόλης του Πειραιά;
     Αυτές και άλλες σκέψεις περνούν από το μυαλό μου, καθώς διαβάζω στον τοπικό τύπο για την εκδήλωση της 25ης  Έκθεσης βιβλίου στο Πασαλιμάνι.
Ίσως οι σκέψεις αυτές να συμβάλλουν σε μια μελλοντική αναδιοργάνωση της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας που δεν μπορεί όμως να αγνοεί έστω και αθέλητα τους Πειραιώτες δημιουργούς, παλαιότερους και νεότερους, τα διάφορα περιοδικά και την διαχρονική πολιτιστική παρουσία του Πειραιά και εκτός της πόλης μας.
      Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω και ένα μικρό παράπονο προς τον κύριο Δήμαρχο-τον κύριο Βασίλη Μιχαλολιάκο-και τους ιθύνοντες της Έκθεσης.
Δεν θα ήταν πρέπον μετά τα εγκαίνια να επισκεφτούν από κοντά όλα τα περίπτερα της Έκθεσης; Δεν νομίζω να ήταν πολύς ο χρόνος για μια έστω τυπική επίσκεψη σε όλους τους συμμετέχοντες ή μήπως ζητάω πολλά;

                                Με εκτίμηση Γιώργος Χ. Μπαλούρδος

Πρώτη δημοσίευση,
εφημερίδα, «Κοινωνική», Σάββατο 11 Ιουνίου 2011, σελίδα 3.

Υ. Γ. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς στους παροικούντες στην πόλη του Πειραιά, κανενός το αυτί που λένε στην καθομιλουμένη, δεν ίδρωσε, και οι Εκθέσεις γίνονται όπως γίνονταν. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς δεν ξανακατεβήκαμε στο εμπορικό αυτό παζάρι του Πειραιά.
Υ. Γ. Παλιότερα, στην δική μου γενιά, έβλεπα βιβλιοπωλεία φυτώρια ιδεών, πολιτικών ζυμώσεων, στέκια που μπορούσες να «κερδίσεις» πνευματικά και ψυχικά, βιβλιοπώλες και εργαζόμενους που ήξεραν να σε καθοδηγήσουν σωστά όταν διέκριναν ότι ήσουν βιβλιοφάγος, ή ότι ενδιαφερόσουνα ουσιαστικά για το βιβλίο και τον πολιτισμό γενικότερα. Σήμερα φοβάμαι ότι αυτοί οι χώροι μας τελείωσαν, οι παλαιοί άνθρωποι του βιβλίου ηλικιακά έφυγαν και οι νεότεροι δεν είναι παρά μόνο έμποροι. Θα σου πουλήσουν ένα βιβλίο, σαν να σου πουλούσαν ένα οποιοδήποτε εμπορικό προϊόν. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ποιότητα, όσο το κέρδος με όποιο τίμημα.
Θα πει κανείς μα και τα βιβλιοπωλεία είναι εμπορικές επιχειρήσεις και έχουν έξοδα, υπαλλήλους, κ.λ.π, το κατανοώ, αλλά φοβάμαι ότι αυτήν την δικαιολογία θα μπορούσαν και οι παλαιότεροι να την πουν. Σήμερα ακόμα και μέσα στην τεράστια πνευματική και οικονομική κρίση που περνάμε όλοι μας, η τιμή του βιβλίου είναι πολύ υψηλή. Πολλοί νέοι συγγραφείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να εκδώσουν ένα βιβλίο, και αυτό αν είναι ποιητική συλλογή, πάει από χέρι σε χέρι και μένει μεταξύ φίλων. Οι άνθρωποι που ουσιαστικά διαβάζουν εξακολουθούν να παραμένουν ουσιαστικά λίγοι και γίνονται ακόμα λιγότεροι καθώς ο χρόνος βαραίνει πάνω τους, και τα αδιέξοδα της ζωής μεγαλώνουν. Οι νεότεροι χρησιμοποιούν είτε το ΄Ιντερνετ, είτε την Τηλεόραση, αν θέλουν να μάθουν ή να πληροφορηθούν κάτι.
Δυστυχώς οι άνθρωποι σήμερα δεν θέλουν να σκέπτονται, δεν θέλουν να προβληματίζονται, δεν θέλουν να θέτουν ερωτήματα όσον αφορά την ίδια τους την ζωή, κοιτούν μόνο την πάρτη τους, την τσέπη τους και ες αύριον τα χειρότερα.
Γίναμε όλοι μας εκόντες άκοντες Μαρξιστές, δηλαδή, βάλαμε την οικονομία στο κέντρο της ζωής μας και των διαφόρων σχέσεών μας. Αυτή όμως είναι η ζωή, δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την εξέλιξη, ίσως ήρθε η στιγμή να το πάρουμε απόφαση ότι το βιβλίο με την έντυπο μορφή του μας τελείωσε.
      Και, για να θυμηθούνε οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι όπως συνηθίζουνε να λένε, παραθέτω εδώ έναν μικρό ισχνό κατάλογο βιβλιοπωλείων παλιότερων και σύγχρονων που έτυχε να συγκεντρώσω. Φυσικά ούτε εξαντλώ το θέμα, άλλοι είναι αρμοδιότεροι, ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Πειραιά, να τυπώσει κάποτε πλήρη στοιχεία για αυτούς που πέρασαν από την πόλη μας, αλλά και το κυριότερο, για τους παλιότερους οι διευθύνσεις μπορεί να μην είναι αυτές; Τα στοιχεία τα ρωτούσα κατά καιρούς από διάφορα άτομα, τα όποια λάθη βαραίνουν εμένα.
Παλαιοί Βιβλιοπώλες

• Αδελφοί Λιόντη, (Ηλίας Λιόντης),
Τσαμαδού και Βασιλέως Κωνσταντίνου.
• Ιωάννης Κουβαράκης,
Αγίου Κωνσταντίνου 5.
• Δημήτρης Γκαλημανάς,
Αγίου Κωνσταντίνου 7(στο υπόγειο)
• Γεώργιος Μαυρογιώργης,
Τσαμαδού και Ζωσιμαδών και κατόπιν Σωτήρος, δίπλα από την πόρτα της Ιωννιδείου Σχολής. Πωλούσε και βιβλία μουσικής καθώς και μουσικές παρτιτούρες 
• Γεώργιος Σωτηρόπουλος,παλαιοβιβλιοπωλείο και εκδόσεις,
Κολοκοτρώνη
• Αδερφοί Μποστάνογλου,
Υπήρχε ένα μεγάλο κατάστημα, δίπλα από το παλαιοπωλείο του Γ. Σωτηρόπουλου στην Κολοκοτρώνη, του Γιάννη Μποστάνογλου, το οποίο είχε και είσοδο, από την Νοταρά, εσωτερική σκάλα. Ένα άλλο κατάστημα ήταν του άλλου αδερφού, στην οδό Νοταρά, δίπλα στο γκαράζ, κοντά στην διασταύρωση με την Βασιλέως Γεωργίου. Και ένα ακόμα, του Λευτέρη Μποστάνογλου στην διασταύρωση της Κολοκοτρώνη με την Φιλελλήνων. Για ένα μικρό διάστημα, είχε ανοίξει και ένα άλλο, του Γιάννη σε συνεργασία με την Βάσω… στην Σωτήρος, τρία μαγαζιά πριν την είσοδο της Φιλολογικής Στέγης.
• Ευαγγελία και Δημήτρης Σολωμός, «Κιβωτός»,
 Δημιουργήθηκε μετά την δικτατορία αν θυμάμαι σωστά, στην οδό Δραγάτση, στον πεζόδρομο, στο πλάι του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Για ένα διάστημα το ζεύγος Σολωμού είχε ανοίξει και ένα μαγαζί με παιχνίδια στην οδό Φίλωνος πίσω από την Αγία Τριάδα.
• Ιωάννης Κουτσουλέντης,
Βασιλέως Γεωργίου, κάτω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
• Σπύρος Κουσουρής,
Τσαμαδού 25, και κατόπιν Ελευθερίου Βενιζέλου 42.
• Ιωάννης Παπαδάκης,
Κολοκοτρώνη και Ιάκωβου Δραγάτση.
• Αδερφοί Μακρυγιάννη,
Στην Πλατεία Κοραή, εκεί που είναι σήμερα το «Εν Πειραιεί». Είχε κυρίως παιχνίδια.
• Μίμης και Παντελής Φερούσης,
Τσαμαδού χαμηλά, μετά την Καραϊσκου, υπάρχει ακόμα.
• Γιάννης Φερούσης,
Στην Γούναρη, εκεί που σήμερα είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
• Νίκος Βουτεράκος,
Βασιλέως Κωνσταντίνου-νυν Ηρώων Πολυτεχνείου-(μετά την Κλινική του Κατσιβαρδάκου)
• Γεώργιος Χαρίτος,
Βασιλέως Κωνσταντίνου 20
(Η σημερινή λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου, λεγόταν παλιότερα Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην Κατοχή Σωκράτους).
• Βασίλειος Παπαδημητρίου,
Σωτήρος και Αριστοτέλους (δεξιά),
• Αδερφοί Βαγενά, Τυπογραφείο και Βιβλιοπωλείο,
Ναυαρίνου 6
• Γιάννης Μπελεγρής,
Καραολή και Δημητρίου 14
• Σπύρος Βαλσαμίδης,
Βασιλέως Κωνσταντίνου 12.
• Θανάσης Χαραλαμπόπουλος,
Βασιλέως Κωνσταντίνου 9 ή 11.
• Σκλιάς και Βαρβαρέσσου, Τυπογραφείο και Βιβλιοπωλείο
Βασιλέως Κωνσταντίνου 30.
• Θανάσης Ζαφειρόπουλος, παλαιοπωλείο
Καραολή και Δημητρίου, με Φίλωνος δίπλα σχεδόν από τον ΟΤΕ
• Απόστολος Καλούδης/ Γρηγόρης Καλούδης,
Φίλωνος 31.
• Θρησκευτικό Βιβλιοπωλείο «Ο Σωτήρ»,
Φίλωνος, δίπλα από το καινούργιο Ταχυδρομείο
• Παναγιώτης Ντείμεντές,
Φίλωνος 33.
• Αδερφοί Θεοδώρου,
Φίλωνος 35.
• Βιβλιοπωλείο και παλαιοπωλείο του Μόφορη,
Φίλωνος 33 εντός της Στοάς.
• Βασίλειος Παρασκευόπουλος,
Βασιλέως Κωνσταντίνου 34 (κάτω από την Ράλλειο)
• Νίκος Παρασκευόπουλος, (ο γιος του)
Καραϊσκου και ΙΙ Μεραρχίας
• Σακελλαρόπουλος,
Βασιλέως Κωνσταντίνου (κοντά στα Φανάρια του Βρυώνη)
• Αδερφοί Δρακόπουλοι,
ΙΙ Μεραρχίας και Μιαούλη
• Ευτύχιος Μανταράκης,
Αγίου Σπυρίδωνος ;
• Δημοσθένης Μανταράκης,
Φίλωνος και Σκουζέ
•Γιάννης Τσιούστας,(ανιψιός και υπάλληλος στου Μακρυγιάννη)
Κολοκοτρώνη 100
• Νικόλαος Σταυριδάκης,
Σωτήρος και Αριστοτέλους, αριστερά
(τον διαδέχθηκε ο γιος του Μανώλης, και ο εγγονός του Νικόλαος στην Σκουζέ απέναντι από τα Δικαστήρια.
• Σταμούλης,
Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το παλιό Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
• Σταύρος Καραμπερόπουλος,
Καραολή και Δημητρίου, σιμά στο παλιό Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το γνωστό ΠΑΠΙ.
• Βιβλιοπωλείο ΑΙΓΗΙΣ, βιβλία-εκδόσεις
Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 11.
• Αντώνης Τσαμαντάκης,
Το πρώτο βιβλιοπωλείο ήταν μέσα στην Στοά Θεολόγου, κάτω από την Τροχαία Πειραιά και την σχολή Ξένων Γλωσσών Στρατηγάκη. Κατόπιν, εκδόσεις και βιβλιοπωλείο Χάρης και Μαρία Τσαμαντάκη, οδός Καραολή και Δημητρίου 43.
• Άγγελος Μαρκοπουλιώτης, «Νέος Κύκλος»,
Καραολή και Δημητρίου 43 και Καραϊσκου(το παλαιό βιβλιοπωλείο του Αντώνη Τσαμαντάκη)
• Θρησκευτικό Βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης Πειραιά,
Κάτω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.
• Γιώργος Ζαχαρόπουλος, βιβλιοπωλείο και εκδόσεις,
Αλκιβιάδου;
• Ακόμα θυμάμαι ένα βιβλιοπωλείο στην ΙΙ Μεραρχίας και Αλκιβιάδου γωνία, περίπου, το είχαν ανοίξει δύο κοπέλες. Και, στο τέρμα σχεδόν της Καραολή και Δημητρίου κοντά στην διασταύρωση με την Γρηγορίου Λαμπράκη, υπήρχε ένα βιβλιοπωλείο,παλιών περιοδικών και δίσκων χώρος, δεξιά όπως βγαίναμε στην Λαμπράκη. Και ακόμα, κοντά στην πλατεία Τερψιθέας, υπήρχε βιβλιοπωλείο-εκκλησιαστικών ειδών των εκδόσεων "Ζωής".

Αυτό είναι το σύντομο σεργιάνι στα Βιβλιοπωλεία από μνήμης και ελάχιστες σημειώσεις που κράτησα. Τα λάθη και οι παραλείψεις βαραίνουν εμένα. Εύχομαι άλλοι που έχουν την οικονομική άνεση και την διάθεση να συμπληρώσουν την λίστα αυτή.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος,
Πειραιάς, Κυριακή, 23/2/2014 6:22:17 μμ.
    

        
    

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου