Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΔΟΚΙΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

- Κώστας Δανόπουλος/ Λίτσα Χατζοπούλου,
  «Η  Ευτέρπη (1847-1855), εκδ. University Press Studio 1997.
- Ανδρειωμένος Γιώργος,
  «Λογοτεχνικά Περιοδικά της Αριστεράς και Διονύσιος Σολωμός»,
     εκδ. Συλλογές 1998.
   (Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την σχέση θετική και αρνητική των περιοδικών της Αριστεράς της εποχής τους για τον Εθνικό μας ποιητή. Ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρειωμένος μας έχει προσφέρει και μια ογκώδη Βιβλιογραφία για τον Ανδρέα Κάλβο, και μία για τους Επτανήσιους συγγραφείς στην εκπαίδευση) 
- Αρσενίου Ελισάβετ,
  «Νοσταλγοί και Πλαστουργοί»(Έντυπα, κείμενα και κινήματα στη
    Μεταπολεμική λογοτεχνία), εκδ. Τυπωθήτω 2003.
- Αθανασιάδης Χάρης: εισαγωγή επιμέλεια. Αλέξης Δημαράς: εποπτεία,
  «Ελληνικά Παιδαγωγικά Περιοδικά. Βιβλιογραφία 1831-1974»,
    εκδ.  Αθήνα 2004.
   (Ένας ενδιαφέρον κατάλογος-μελέτη, για τα Παιδαγωγικά μόνο περιοδικά)
-  Βαρελάς Λάμπρος,
   «Ελληνικά Γράμματα(1927-1930)», εκδ. University Press Studio 1995.
- Βαγενάς Νάσος,
   «Νέοι Ρυθμοί»(1926-1929). Μηνιάτικο Λογοτεχνικό Περιοδικό της
     Δράμας.  Έκδ. Δήμος Δράμας 1998.
   (ο ποιητής, δοκιμιογράφος και ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου έχει επιμεληθεί το ενδιαφέρον αυτό περιοδικό του τόπου καταγωγής του)
- Βάγιας Μανόλης,
  «Σύντομη Ιστορία των Φιλολογικών και Πολιτικών Περιοδικών», εκδ.
    Αθήνα 1991.
    (Μια εν συντομία διαδρομή για τα Φιλολογικά περιοδικά)
- Βαλαωρίτης Νάνος,
  «Μοντερνισμός, Πρωτοπορία και (περιοδικό) Πάλι.
  (ο ποιητής, συγγραφέας και δοκιμιογράφος υπερρεαλιστής, σημαντικός πνευματικός άνθρωπος, έχει γράψει μια μελέτη για το γνωστό περιοδικό των σουρεαλιστών «Πάλι», που κυκλοφόρησε σε έξη τεύχη).
    εκδ. Καστανιώτης 1997
- Γκρέκου Αγορή,
  «Το Περιοδικό ΖΩΗ (1902-1922)», εκδ. Διάττων 1993.
   (μια αξιόλογη εργασία για το συγκεκριμένο περιοδικό των αρχών του προηγούμενου αιώνα).
- Δασκαλόπουλος Δημήτρης,
  «Λογοτεχνικά Περιοδικά της Αλεξάνδρειας», εκδ. Διάττων 1990.
  (ο χαλκέντερος συγγραφέας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μας δίνει μια αξιόλογη μελέτη για τα περιοδικά της Ελληνικής κοινότητας της Αλεξανδρείας και ιδιαίτερα, μαθαίνουμε για τις δημοσιεύσεις του Κωνσταντίνου Καβάφη).
- Δεμερτζής Π. Κ.,
  «Το Περιοδικό ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Γεωργίου Δροσίνη», εκδ. Σ. Π. Δ.
    Ω. Β. 1989. (Σύλλογος Προς Διάδοσης Ωφελίμων Βιβλίων).
   (ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος και οι άξιοι συνεργάτες του, έχουν επιμεληθεί το ημερολόγιο και το έργο γενικά του παλαιού Αθηναίου ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, που δεν είναι μόνο ο ποιητής της «Ανθισμένης αμυγδαλιάς»).
- Καρπόζηλου Μάρθα,
  «Τα Ελληνικά Οικογενειακά Φιλολογικά Περιοδικά»(1847-1900), εκδ.
    Ιωάννινα 1991.
   (η έρευνα αυτή δεν αναφέρεται στα Λογοτεχνικά αμιγώς περιοδικά, αλλά στα λαϊκά και οικογενειακά, μια ενδιαφέρουσα εργασία)
- Καρπόζηλου Μάρθα,
  «Τεύχη, Αφιερώματα των Ελληνικών Περιοδικών»(1879-1997), εκδ.
    Τυπωθήτω 1999.
    (Στην εργασία αυτή, βρίσκει κανείς τα Αφιερώματα προς τους συγγραφείς ξένους και έλληνες των διαφόρων περιοδικών. Ασφαλής οδηγός για παρόμοιου είδους μελέτες)
- Καπλάνογλου Μαριάνθη,
  «Ελληνική Λαϊκή Παράδοση. Τα παραμύθια στα περιοδικά για τα παιδιά
    Και για νέους», εκδ. Ελληνικά Γράμματα 1998.
    (Ειδική μελέτη για τα λαϊκά παραμύθια, που κάποτε μας μάγευαν, όταν υπήρχαν δίπλα μας οι γιαγιάδες παραμυθάδες)
- Κόκκινος Γιώργος,
  «Η Φασίζουσα Ιδεολογία στην Ελλάδα, Το Περιοδικό ΝΕΟΝ ΚΡΑΤΟΣ»
    Εκδ. Παπαζήση 1984.
   (μια εξαιρετική μελέτη του φιλολόγου Γιώργου Κόκκινου, για τον ρόλο που έπαιξε το συγκεκριμένο περιοδικό στην διαμόρφωση της πνευματικής προπαγάνδας και ιδεολογίας από την κρατική εξουσία)
- Καλογιάννης Γ.,
  «Ο Νουμάς και η Εποχή του(1903-1931), εκδ. Επικαιρότητα 1984.
   (μια πυκνογραμμένη μελέτη για το περιοδικό προπύργιο των Δημοτικιστών «Νουμά», αλλά και τις «πολεμικές» πολλές φορές πνευματικές ενέργειες μεταξύ των Δημοτικιστών)
- Καλοκύρης Δημήτρης,
  «Νεοελληνικά Λογοτεχνικά Περιοδικά», εκδ. Ύψιλον 1995.
   ( ο ποιητής, μεταφραστής του Χόρχε Λουϊ Μπόρχε και όχι μόνο, δοκιμιογράφος-και περί φωτογραφίας- μας δίνει ένα βιβλίο κατάλογο περιοδικών)
- Καρούδης Κώστας,
  «Το περιοδικό Κοχλίας», εκδ. Μπιλιέτο 1997.
   (ένα μικρό μελέτημα για το περιοδικό της Θεσσαλονίκης, από τον μικρό αλλά θαυματουργό εκδοτικό οίκο εκτός κέντρου).
- Κάσδαγλης Χ. Ε.,
  «Οι Κυριακές των Διαπλάσεων»(1896-1942), εκδ. Αθήνα 1994.
   (μελέτη για τους παλαιότερους καλλιεργημένους, τους επονομαζόμενους όπως μου είχε πει η συχωρεμένη πιά, ποιήτρια και μεταφράστρια Λίνα Κάσδαγλη, ότι εξακολουθώ να είμαι ένα «Διαπλασόπουλο», αναφερόμενη στο γνωστό περιοδικό της εποχής του που δημιούργησε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος).
- Καραλή Αιμιλία,
  «Μια ημιτελής Άνοιξη…»(ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ), εκδ. Ελληνικά
    Γράμματα 2005.
  (Η Πειραιώτισσα καθηγήτρια και συγγραφέας αδερφή του επίσης Πειραιώτη καθηγητή Πανεπιστημίου Βρασίδα Καραλή στην Ωκεανία, οι γεννημένοι στην Κρέστενα, μας δίνει μια ιδεολογικά φορτισμένη και χρωματισμένη μελέτη για το πασίγνωστο περιοδικό του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς που κυκλοφόρησε σε 146 τεύχη. Το περιοδικό ‘Επιθεώρηση Τέχνης’ υπήρξε για την εποχή του και όχι μόνο ένα, αν όχι το μοναδικό σημείο αναφοράς για τα λογοτεχνικά και πνευματικά πράγματα του τόπου μας. Όλη η πρωτοπορία της εποχής πέρασε από τις σελίδες του, τα περισσότερα από τα κείμενά του είναι και σήμερα ακόμα πολύ ενδιαφέροντα. Η μελέτη της Αμαλίας Καραλή φωτίζει τις εσωτερικές πτυχές των διεργασιών τω διαφόρων κειμένων. Είναι η μοναδική ολοκληρωμένη εργασία που υπάρχει για το συγκεκριμένο περιοδικό).     
- Καράογλου Λ. Χ.,
  «Το Περιοδικό ‘ΜΟΥΣΑ’(1920-1923)», εκδ. Νεφέλη 1991.
- Καράογλου Λ. Χ.,
   «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ»(1901-1902), εκδ. Διάττων 1992.
- Καράογλου Λ. Χ.,
  «Περιοδικά Λόγου και Τέχνης»(1901-1940), τόμος Α΄, εκδ. University
    Press Studio, 1996.
- Καράογλου Λ. Χ.,
  «Περιοδικά Λόγου και Τέχνης»(1901-1940), τόμος Β1,(1926-1933).
    Αναλυτική Βιβλιογραφία και Παρουσίαση, εκδ. University Studio Press
     2002.
-  Καράογλου Λ. Χ.,
   «Περιοδικά Λόγου και Τέχνης»(1901-1940), τόμος Β2. Συγκεντρωτικά
     Ευρετήρια. Εκδ. University Studio Press 2002.
    (οι εργασίες του κυρίου Καράογλου και της ομάδας του, στην Θεσσαλονίκη, μας προσφέρουν βιβλία κλειδιά για μια μεγάλη ομάδα περιοδικών, είναι μελέτες σύγχρονες και χρηστικές για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών πραγμάτων στη χώρα, την τελευταία εκατονταετία. Οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες για όλους μας).
- Λαδογιάννη Γεωργία,
  «Κοινωνική κρίση και Αισθητική αναζήτηση στο Μεσοπόλεμο. Η
    Παρέμβαση του περιοδικού ‘ΙΔΕΑ’», εκδ. Οδυσσέας 1993.
   (μια ενδιαφέρουσα εργασία της συγγραφέως που μας έχει προσφέρει και άλλες αξιόλογες μελέτες, Το περιοδικό «ΙΔΕΑ», υπήρξε ένα ιδιαίτερο περιοδικό την εποχή του Μεσοπολέμου, τα 8 τεύχη που έχω ξεφυλλίσει του 1933 μου φάνηκαν αρκετά ενδιαφέροντα)
- Λαμπρέλλης Δημήτρης,
  «Η συνειδητοποίηση του Ελληνισμού ως ‘Νιτσεϊσμός’. Τα Περιοδικά
    Τέχνη-Διόνυσος», εκδ. Νέα Πορεία 1993.
   (Η πρόσληψη του Γερμανού Φιλοσόφου στον Ελληνικό χώρο, έγινε μέσα από τις σελίδες ορισμένων περιοδικών, έχω διαβάσει μετάφραση του Νίτσε και από τον Πειραιώτη Παύλο Νιρβάνα νομίζω αν θυμάμαι καλά, και στο περιοδικό «Παναθήναια» στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο Φρειδερίκος Νίτσε, επηρέασε από τον Νίκο Καζαντζάκη έως τον Γεώργιο Βιζυηνό. Η μελέτη του Νίτσε για την Αρχαία Τραγωδία και το Απολλώνιο και Διονυσιακό Φως διαβάζεται ακόμα και σήμερα με πολύ ενδιαφέρον, αλλά και άλλα του έργα που κυκλοφορούν σε διάφορες μεταφράσεις).
- Λέανδρος Νίκος,
  «Μαζικά Έντυπα Επικοινωνίας», εκδ. Δελφίνι 1992.
- Μάργαρης Δημήτρης,
   «Τα Παλιά Περιοδικά-Η Ιστορία τους και η Εποχή τους», εκδ. Ι. Σιδέρης
      1957(;).
     (η μελέτη αυτή, που την έχω διαβάσει σε φωτοτυπία είναι η πρώτη συγκροτημένη μελέτη για τα λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα. Μακάρι, να βρεθεί εκδοτικός οίκος και να ξαναεκδοθεί).
-  Μπουφέα Αλεξάνδρα,
   «Τα λογοτεχνικά περιοδικά Κατοχής», εκδ. Σοκόλη 2006.
  (η καθηγήτρια και συγγραφέας, σύζυγος του επίσης φιλολόγου και συγγραφέα και δοκιμιογράφου Γιάννη Κουβαρά, επιτέλεσε έναν συγγραφικό άθλο με το βιβλίο αυτό για την συγκεκριμένη περίοδο. Υπάρχουν και Πειραιώτικα περιοδικά που ερευνώνται. Έχω γράψει βιβλιοκριτική, τώρα και στο bloc μου.)
- Μολυβίδης Γιώργος,
   «ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ-Η κριτική κατά την πρώτη πενταετία(1958-1962), εκδ.
      Νησίδες 2004.
   (το σημαντικό αυτό λογοτεχνικό περιοδικό με την καλλιτεχνική και αισθητική αρτιότητα που εξέδωσε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος στην Θεσσαλονίκη, είναι ένας καθρέπτης της πνευματικής ανάτασης της περιόδου από το 1958 που βγήκε το πρώτο τεύχος της πρώτης του περιόδους, έως το 1983 της δεύτερης περιόδου της. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, αυτός ο σημαντικός ποιητής και πνευματικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης, με την αμέριστη φροντίδα και επιστημονική επάρκεια που διαθέτει μας έδωσε ένα πολύτιμο θησαυροφυλάκιο κειμένων και μελετών, ποιημάτων και πεζών για μια περίπου εικοσιπενταετία. Το μικρό του σχήμα, η έξοχη εικαστική του επιμέλεια, τα μοντέρνα κείμενά του, οι μεταφράσεις του και ο ποιητικός του λόγος αλλά και οι εικαστικές του παρουσιάσεις αποτελούν πνευματική παρακαταθήκη όχι μόνο για το χώρο της Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι τις συζητήσεις που κάναμε με το κυρό πλέον ποιητή Σταύρο Βαβούρη για το περιοδικό αυτό, την συνεργασία του μαζί του, και την προσφορά του προς εμένα της αλληλογραφίας του με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Η αλληλογραφία τώρα υπάρχει στα χέρια του ποιητή Μάνου Ελευθερίου, μια και πριν μερικά χρόνια οικονομικά προβλήματα με «ανάγκασαν» να τα πουλήσω,(300 ευρώ), έχω φυλάξει φωτοτυπίες. Οι Πλατωνικές απόψεις που εκφράζει ο Χριστιανόπουλος είναι συγκλονιστικές).
- Μπακογιάννης Γ. Μιχάλης,
  «Το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ ΜΑΣ»(1900-1901), εκδ. University Studio Press
     1994. (Ο Πειραιώτης καθηγητής που διαμένει στην Θεσσαλονίκη, έκανε μια εξαιρετική εργασία για το Πειραιώτικο περιοδικό του Γεράσιμου Βώκου, είναι η μοναδική εργασία από όσο γνωρίζω για το σημαντικό αυτό Πειραιώτικο περιοδικό που εκδόθηκε από το 1900 έως το 1901 τεύχη 34, τόμοι 3.  Ο Μιχάλης Μπακογιάννης μας έχει δώσει και την εργασία του για το περιοδικό που εξέδιδε ο εκ Θεσσαλονίκης ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης ).
- Μπακογιάννης Γ. Μιχάλης,
  «Η Κριτική(1959-1961) του Μανόλη Αναγνωστάκη», εκδ. University Press Studio 2004.
-  «Το περιοδικό ‘ΚΡΙΤΙΚΗ’(1959-1981)». Μια δοκιμή ανανέωσης του
      Κριτικού λόγου. Εκδ. University Press Studio 2004.
- Μαλαφάντης Κωνσταντίνος,
   «Οι Αθηναϊκές Επιστολές του Γρηγορίου Ξενόπουλου στη Διάπλαση
   των Παίδων», εκδ. Αστήρ 1995
   (Επιστολές τώρα πλέον απλοϊκές, αλλά κάποτε για τα μικρά επώνυμα και ανώνυμα Διαπλασόπουλα πολύ σημαντικές για την πνευματική τους διαμόρφωση).
- Μίσσιος Κώστας,
  «Εφημερίδες, Περιοδικά, προγράμματα», εκδ. Μυτιλήνη 1989.
    (οι εργασίες του Κώστα Μίσσιου για την πνευματική παραγωγή της Μυτιλήνης είναι κάτι το ανεπανάληπτο και σημαντικό).
- Μηλιώρη Πόλυ,
  «Από το Ρομάντσο στο Πάνθεο», εκδ. Οδυσσέας 1993.
   (μια από τα μέσα εργασία της γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέως για τα ως άνω περιοδικά λαϊκής κυκλοφορίας, και διαμόρφωσης κάποτε της διασκέδασης της ελληνικής οικογένειας).
- Ντουνιά Χριστίνα,
   «Λογοτεχνία και Πολιτική»(Τα Περιοδικά της Αριστεράς), εκδ. Καστανιώτης 1996.
  (οι μελέτες της δοκιμιογράφου Χριστίνας Ντουνιάς, είναι απαραίτητες για όσους ενδιαφέρονται όχι μόνο για τα λογοτεχνικά πράγματα της πατρίδας μας αλλά και για την σχέση της Τέχνης γενικότερα με την πολιτική. Οι απόψεις της διακρίνονται για την σοβαρότητά τους, την επιστημονική τους τεκμηρίωση και την καθαρότητα των συμπερασμάτων της. Όσες εργασίες της έχω μελετήσει μου ξεκαθάρισαν το λογοτεχνικό τοπίο ακόμα περισσότερο.)
- Νικορέτζος Δημήτρης,
  «ΚΟΠΑΝΟΣ-Ο Ρωμηός της Σμύρνης», τόμοι 3, εκδ. Εντός 2000
   (μια ακόμα εργασία του εμβριθέστατου δοκιμιογράφου).
- Ντελόπουλος Κυριάκος,
  «Η Παιδική Αποθήκη και ο Δημήτρης Πανταζής», εκδ. ΕΛΙΑ 1989.
    (μια μελέτη του συγγραφέα και βιβλιογράφου και ψευδωνυμογράφου Κυριάκου Ντελόπουλου).
- Πάτσιου Βίκυ,
  «Η Διάπλασις των Παίδων(1879-1922), εκδ. Καστανιώτης 1995.
- Πάτσιου Βίκυ,
  «Ηγησώ(1907-1908), Ποιητική έκδοση (1913-1914), εκδ. Διάττων 1992.
   (έχω γράψει κριτική παλιότερα για την συγγραφέα Βίκυ Πάτσιου, δες  bloc μου, και τα δύο αυτά βιβλία διαβάζονται ευχάριστα).
-  Παπακώστας Γιάννης,
   «Το περιοδικό ΕΣΤΙΑ και το διήγημα», εκδ. Κωστέα 1982.
    (οι εργασία του Παπακώστα για τα Φιλολογικά Καφενεία και στις δύο
      της εκδόσεις είναι αξιόλογες).
- Παπαϊωάννου Μ. Μ.,
  «Η Τέχνη και η Πάλη των Ιδεών», εκδ. Φιλιππότης 1986.
   (κυκλοφορούν και άλλες μελέτες του αριστερού αυτού διανοούμενου
    και δοκιμιογράφου).
-  Παπαλεοντίου Λευτέρης,
   «Κυπριακά Περιοδικά (1903-1958)», τόμος 4ος , εκδ. University Press
     Studio  2006.
    (οι εργασίες του Κύπριου συγγραφέα είναι πάντοτε χρήσιμες για τους ενδιαφερόμενους για τα Κυπριακά Γράμματα)
- Πυλαρινός Θεοδόσης,
  «Φιλολογικά Νέα»(1945), εκδ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο 2007.
    (μία ακόμα εργασία του χαλκέντερου και πολυγραφότατου ερευνητή
     και καθηγητή. Οι εργασίες του διακρίνονται για την επιστημονική τους
     επάρκεια, την μεγάλη παράθεση πληροφοριών και την ορθή οργάνωση του υλικού τους).
- Ραυτόπουλος Δημήτρης,
  «Αναθεώρηση Τέχνης. Η Επιθεώρηση Τέχνης και οι άνθρωποί της», εκδ.
   Σοκόλη 2006.
   (ο Πειραιώτης δοκιμιογράφος σημαντικός άνθρωπος και αγωνιστής της ανανεωτικής αριστεράς μας προσφέρει μια διαφορετική άποψη για το γνωστό περιοδικό).
- Σακελλαρίου Μαρία,
   «Νέοι Πρωτοπόροι(1931-1936)», εκδ. University Studio Press 1999
- Σακελλαρίου Μαρία,
  «Το περιοδικό ΣΗΜΕΡΑ(1933-1934), εκδ. University Studio Press 1994
  (και οι δύο μελέτες αυτές της Μαρία Σακελλαρίου, έρχονται να συμπληρώσουν τις γνώσεις μας για τα παραπάνω περιοδικά, ιδιαίτερα εκείνο για την συνέχεια των «Πρωτοπόρων» το επίσης αριστερό περιοδικό με την σημαντική επιρροή στην εποχή του).
-  Στεργίου Θ. Αγγελική,
   «Σελίδες από τη Μικρά Ασία. Εκθέσεις-Περιοδικά-Εφημερίδες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη», εκδ. University Press Studio 2006.
-  Σφυρίδης Περικλής: επιμέλεια,
   «Τα λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης στον 20 αιώνα. Συνέδριο Φυτώρια
     Λογοτεχνίας στην Θεσσαλονίκη», εκδ. Δήμος Θεσσαλονίκης 2006.
   (μια πολυσυλλεκτική συγγραφική έκδοση άκρως κατατοπιστική  για τα
    Λογοτεχνικά πράγματα της συμπρωτεύουσας).
- Φραγκίσκος Εμμανουήλ,
   «Τα Ελληνικά Προεπαναστατικά περιοδικά-Ευρετήρια. Ερμής ο Λόγιος» (1811-1821), εκδ. Κ.Ν.Ε. 1976.
   (πολλά από τα κείμενα του περιοδικού Ερμής ο Λόγιος είναι ακόμα και σήμερα, ή μάλλον σήμερα, πολύτιμα, μια που βασιλεύει είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ένας άκρατος φανατισμός, μια αγραμματοσύνη, και μια αφάνταστη και φρικτή θρησκευτική βαρβαρότητα. Τα διδάγματα του Ελληνικού Διαφωτισμού πρέπει να επανέλθουν και πάλι στην επικαιρότητα σε μια χώρα όπως η χώρα μας, που το παλαιό και σκουριασμένο, το ανόητο και φανατισμένο, το ιδεοληπτικό και ομοφοβικό, δεν λέει να αποχωρήσει από την Ελλάδα των Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών. Το ΕΛΙΑ έχει εκδώσει τον Ερμή το Λόγιο χωρίς σχολιασμό, μόνο τα κείμενα).
- Χριστιανόπουλος Ντίνος,
  «Λογοτεχνικά περιοδικά Θεσσαλονίκης(1889-1954)», εκδ. Θεσσαλονίκη 1995.
  (μια ακόμα μικρή αλλά πολύτιμη μελέτη παρακαταθήκη του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του με θρησκευτική ευλάβεια στην γενέθλια πόλη του, και έφερε στο φως της δημοσιότητας πολλές άγνωστες πτυχές της με τις μελέτες του).
- Χατζηθωμάς Ανδρέας,
  «Λογοτεχνικά περιοδικά της Κύπρου μετά την ανεξαρτησία», εκδ. Λευκωσία 1987.
- Χατζηθωμάς Ανδρέας,
  «Αβγή(1924-1925), εκδ. Λογοτεχνικές εκδόσεις Κύπρου χ.χ.
   (με τον ίδιο τίτλο, υπήρχε και ένα Πειραιώτικο περιοδικό που εξέδωσε ο Πειραιώτης συγγραφέας Κώστας Θεοφάνους).
-  Χρηστοφορίδης Λουκάς,
   «Ο Φιλολογικός περιοδικός τύπος 1890-1919», εκδ. Μπάιρον 1983
    (ένα μικρό βιβλιαράκι αρκετά γνωστό και διαδεδομένο στην εποχή μου)
- Χάνος Δημήτρης,
   «Η λαϊκή λογοτεχνία», τόμοι 2, εκδ. Μάσκα 1987.
   (Ο Χάνος εξετάζει την λαϊκή μυθιστορηματική παραγωγή, τα ληστρικά μυθιστορήματα, και τα άλλα πεζά που ήσαν τόσο διαδεδομένα στην εποχή τους και διαβάζονταν απνευστί).
- περιοδικό «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Πύργου, τεύχη 1-12, εκδ. Δήμος Πύργου 2007.
- Το περιοδικό «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» (1901), τόμος Α, εκδ. ΕΛΙΑ 1981
- Το περιοδικό «ΗΓΗΣΩ»(1907-1908), εκδ. ΕΛΙΑ 1980
- Το περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα»(1935-1940), τόμοι 7, εκδ. Βιβλιοπωλείο Νότης Καραβίας 1976. (ανατύπωση).
- Το περιοδικό «Η Τέχνη»(1898-1899) τόμος Α, εκδ. ΕΛΙΑ 1980
- Το περιοδικό «ΤΕΤΡΑΔΙΟ» 1945, τεύχη 1-3, τόμος Α΄εκδ. ΕΛΙΑ 1981.
- Ευρετήριο περιοδικό «Ευθύνης», Συγγραφέων, Θεμάτων. Τόμοι Α-Ι (1971-1981), Αθήνα 1982 και τόμοι ΙΑ-Κ(1982-1991), Αθήνα 1993
- «Το 3ο  μάτι» (1935-1937, εκδ. ΕΛΙΑ 1982.
- Αφιέρωμα «Λουλούδια», Μάιος 1940, επανέκδοση του τεύχους 2/5,1940, από το Πειραιώτικο περιοδικό «Πειραίκά Γράμματα»
- Αφιέρωμα στα περιοδικά για νέους και παιδιά. Περιοδικό Διαδρομές τεύχος 15/Φθινόπωρο1989.
- Ειδικό τεύχος του περιοδικού «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» αριθμ. 6/10,2006. Ευρετήρια-Κείμενα.
- Επιστημονικό Συνέδριο για το περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» μια κρίσιμη δωδεκαετία, εκδ. Σχολή Μωραϊτη 1997.
- Επιστημονικό Συμπόσιο, «Ο Περιοδικός Τύπος στον Μεσοπόλεμο (26-27/3-1999, εκδ. Σχολή Μωραίτη 2001.
- Αδαμάντιος Στ. Ανεστίδης,
   Α. «Η Επιθεώρηση(1948-1949) της Πόλης». Β. «Ο Βόσπορος(1951-1952) της Πόλης. Και Γ. «Ο Πυρσός(1954-1962) της Πόλης.
    Ευρετήρια των παραπάνω περιοδικών στο περιοδικό «Απόψεις» τεύχος 5/12,1989 και τεύχος 6/3,1992.
- Αφιέρωμα στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», περιοδικό «Μανδραγόρας» τεύχος 6-7/1,6,1995.
-Και, Λουκάς Θεοδωρακόπουλος,
   «Αμφί » και απελευθέρωση», -Χρονικά-Κείμενα, εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης 2005.

Σημείωση: προσπάθησα να δώσω μια γενική εικόνα με αυτήν την καταγραφή δοκιμίων για τα εκατοντάδες περιοδικά που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και τις μελέτες που έχουν γραφεί για αυτά. Ασφαλώς, δεν εξαντλώ το θέμα, και ούτε κριτικάρω διεξοδικά την κάθε μία μελέτη που προϋποθέτει ειδική ανάλυση. Αυτό ίσως γίνει αργότερα.
Αργότερα επίσης θα επανέλθω και με τα αφιερώματα των περιοδικών σε λογοτεχνικά θέματα, και παράθεση τίτλων που κάποτε έτυχε να ξεφυλλίσω. Αλλά και τα Πειραιώτικα περιοδικά που έχω καταγράψει στο «Πειραϊκό Πανόραμα».
Το βιβλίο του αείμνηστου ποιητή και μεταφραστή αλλά και αγωνιστή Λουκά Θεοδωρακόπουλου, για το περιοδικό «Αμφί» και των δύο του περιόδων το αναφέρω όχι μόνο γιατί υπήρξε ένα σημαντικότατο περιοδικό στην εποχή του, το οποίο δεν αφορούσε μόνο την κοινότητα των Gay για όσους έτυχε να το έχουν ξεφυλλίσει, αλλά γιατί πράγματι, υπήρξε ένα μανιφέστο πρωτοποριακών ιδεών, πολιτικών θέσεων και κοινωνιολογικών μελετών για την εποχή του, το οποίο «Αμφί » βοήθησε πολύ την τότε κοινότητα των Ελλήνων Ομοφυλόφιλων στην προσπάθειά τους για απελευθέρωση και συνειδητοποίηση της ερωτικής τους ταυτότητας. Το περιοδικό αυτό καθώς και το μετέπειτα Gay  το βραχύβιο περιοδικό που εξέδωσε ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, το Ιδεοδρόμιο του Λεωνίδα Χρηστάκη, αλλά και το Κράξιμο της Πάολα, έμειναν στην ιστορία των περιοδικών με την επαναστατική και ρηξικέλευθη για την εποχή τους φωνή.
Τα αναφέρω για όλους αυτούς, που πιστεύουν ακόμα στο Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών.
Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθω. Γιατί, η Ελλάδα δεν είναι η μισαλλοδοξία ορισμένων Ελλήνων, δεν είναι ο άκρατος φανατισμός και φασισμός ορισμένων Χριστιανών, τουλάχιστον Ορθοδόξων, Ορθόδοξη παράδοση σημαίνει Ετερότητα και διάκριση Προσώπου και όχι αγελοποίηση των πάντων σαν μονάδες παραγωγής παιδιών και ειλώτων εργαζομένων.
Δυστυχώς μια Ελλάδα νεκρή κυκλοφορεί σαν τα ζόμπι στο γνωστό θρίλερ του Μάικλ Τζάκσον.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος
Πρώτη δημοσίευση, σήμερα Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014
Πειραιάς, 29/8/2014.            
     

                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου