Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΛΗΜΑΝΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΚΑΛΗΜΑΝΑΣ

«Ο Βιβλιοψυχούλης», εκδόσεις, Αρμός-Αθήνα 1993

      Ο Βιβλιοψυχούλης του Πειραιώτη συγγραφέα και βιβλιοπώλη Δημήτρη Γκαλημανά, είναι ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο παιδικό παραμύθι. Ο συγγραφέας με αδρό, λιτό και ενίοτε χαλαρό λόγο επιθυμεί να μας εισάγει στον κόσμο του καλού και ψυχωφελούς παιδικού βιβλίου. Επισημαίνοντας την προσφορά και την αξία του βιβλίου, ως λειτουργικού και όχι οικονομικού προϊόντος στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όσο και στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.
      Το συγκινησιακό ύφος του, η ρεαλιστικότητα της γραφής του, καθώς και η αισθαντική περιγραφή της παραμυθιακής του ιστορίας, απεικονίζονται πάνω στην «προοπτική»μιας ορθόδοξης χριστιανικής σκηνογραφίας, υποδηλώνοντας ταυτοχρόνως και το στίγμα του συγγραφέα. Μια τρυφερότητα και μια αίσθηση αισιοδοξίας διατρέχει το κείμενο καθώς και μια έντονη ποιητική διάθεση, που, αντιστέκεται στην «γρανιτώδη» ορθολογιστική ερμηνεία της Ζωής.
     Ο μύθος περιγράφεται με προσεκτική συντομία η οποία ταυτοχρόνως υποδηλώνει και μια ουσιαστική καλλιτεχνία. Ο λυρικός τονισμός του προσωπικού του ύφους ριπίζει έντονα τους σύντομους και εύληπτους μικρούς διαλόγους και χρωματίζει θετικά τις διαδραματιζόμενες καταστάσεις.
Ο μικρός αλλά και νεαρός αναγνώστης, μυείται με μεγάλη ευκολία στον κόσμο του θαύματος που είναι ο χώρος του βιβλίου, δηλαδή της εμπειρικής γνώσης, ο μόνος απαραίτητος ζωτικός χώρος του ανθρώπου. Μιας γνώσης που γίνεται κατανοητή σαν βιωμένη χαρά, σαν ευφρόσυνο παιχνίδι χαρμολυπικής διάθεσης και όχι σαν ένας πικρός σκεπτικισμός και απαισιοδοξία.
      Και, ενώ ο νεαρός αναγνώστης μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίον η γνώση κατακτάται, και τον βοηθά να κοινωνεί με τους συνανθρώπους γύρω του, προφυλάσσεται συγχρόνως και από την υπερβολική διάχυση του αισθήματος αλλά και από την πλήρη αφαίρεση της νόησης. Ο συγγραφέας επιλέγει την μέση βασιλική οδό για να γνωστοποιήσει το τρυφερό και ρομαντικό μήνυμά του στους μικρούς του αναγνώστες. Ένα ευαίσθητο και ονειροπόλο μήνυμα αισιοδοξίας σαν τρόπος του καθημερινού βίου και ενός διαρκούς γόνιμου από εμπειρίες αγώνα.
     Οι εκπληκτικές λυρικές και διακριτικές εικόνες του εικονογράφου Γιώργου Κόρδη που κοσμούν το βιβλίο, συμπληρώνουν την αισθητική αρτιότητα της έκδοσης.
     Μιας παιδικής γραφής, λυρικής και ποιητικής που σε ορισμένα σημεία της γίνεται μάλλον υπερβολική και καλπάζει κάπως ατίθασα πάνω στην υφιστάμενη πραγματικότητα του κόσμου, και των διαδραματιζομένων συγκρούσεων, και την ιχνογράφηση των λίγων έστω ανθρώπινων χαρακτήρων-του παππού, του εγγονού, και του συμβόλου της εξουσίας-ίσως για να τονίσει περισσότερο τον εκκλησιαστικό, παρά τον λογοτεχνικό χαρακτήρα του συγγραφέα και του φρονήματός του.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος

Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα
«Η Φωνή του Πειραιώς» αριθμός 14642/17-1-1995

Πειραιάς 20-Αυγούστου 2013               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου