Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΕΛΥΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Ο Οδυσσέας Ελύτης στις Ανθολογίες

      Τα μελετήματα των «Πρακτικών του Ενδέκατου Συμποσίου Ποίησης», Αχαϊκές εκδόσεις 1993 που είναι αφιερωμένα στις «Ποιητικές Ανθολογίες» επίσης, επικουρικά και άλλων εργασιών, όπως αυτές του Αλέξη Πολίτη, «Ποιητικές Ανθολογίες 1830-1900. Ανιχνεύοντας τη γραπτή παράδοση» και των Έφη Χρ. Βαρακλιώτου-Χ. Α. Καράογλου-Αρίστη Σαραλή, «Ποιητικές Ανθολογίες 1901-1950 (Πρόδρομη ανακοίνωση)», που δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης», που είναι αφιερωμένα στην μνήμη της Ελένης Τσαντσάνογλου, Θεσσαλονίκη 1998, αλλά και μεμονωμένων άρθρων που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα, μας φανερώνουν τις πολυποίκιλες δυσκολίες και τα πολλά ίσως αδιέξοδα που θα αντιμετωπίσουμε, αν φιλοδοξήσουμε να επεξεργαστούμε ή να αποδελτιώσουμε το τεράστιο ποιητικό υλικό, διηγηματικό ή δοκιμιακό των Ελληνικών Ανθολογιών.
Από όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν υπάρχει πλήρης και συστηματική εργασία, που να αναφέρεται στην επεξεργασία και αποδελτίωση των εκατοντάδων διάσπαρτων σε όλη την Ελληνική επικράτεια ανθολογιών. Εργασία πολύμοχθη, δαπανηρή, χρονοβόρα, γεμάτη εκπλήξεις αλλά και πολλές παγίδες και με αρκετά μεθοδολογικά προβλήματα.
Η μόνη αυτοτελής εργασία που υπάρχει-δυσεύρετη σήμερα-είναι το βιβλίο της Μαρίας Χαλκιοπούλου, «Βιβλιογραφία Νεοελληνικών Ποιητικών Ανθολογιών 1834-1978» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μήνυμα το 1978.
     Η δουλειά του Ανθολόγου είναι λιγάκι «άχαρη», προϋποθέτει μεγάλη επάρκεια γνώσεων, οξύ πνευματικό κριτήριο, κατοχή του υλικού που επιθυμεί να ανθολογήσει, ποιητική ευαισθησία και καλλιτεχνική διάκριση για το τι οφείλει να μην συμπεριλάβει με όποιο ατομικό κόστος.
Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες ανθολογίες είναι κάπως «φτωχές» όσον αφορά το συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό τους, έχουν λανθασμένα στοιχεία για τους ανθολογούμενους, αρκετές φορές μεροληπτούν φανερά ή κρυφά, οι ανθολόγοι λειτουργούν «Φιλικά-συντεχνιακά» και συνήθως ανθολογούν τα κείμενα από προηγούμενες ανθολογίες. Άλλοτε, για ευκολία, χωρίς να ελέγξουν το υλικό τους, το ερανίζονται από επισφαλείς πηγές ή παραλείπουν αυθαίρετα στίχους ή ολόκληρα μέρη για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς, πέρα από αυτούς της Τέχνης.
Μεγάλο επίσης πρόβλημα, δημιουργεί η εξακολουθητική επανάληψη συγκεκριμένων κομματιών. Βλέπουμε ποιητές ή ποιήτριες παραδείγματος χάριν να ανθολογούνται με το ίδιο ποίημα σε όλες τις ανθολογίες, λες και ο ποιητής ή συγγραφέας σταμάτησε να δημιουργεί ή να κυοφορεί καινούργιο υλικό.
Αυτή η «μονομέρεια» της επιλογής, είναι μάλλον ένα από τα σοβαρότερα ερευνητικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ανθολόγος. Η άποψή μου είναι-και ίσως να λαθεύω-ότι, όπως υπάρχουν τα «στάνταρ ονόματα» των ανθολογιών, έτσι υπάρχουν και τα «προεπιλεγμένα» ποιητικά μέρη, αυτά που έχουν καταγραφεί στις προγενέστερες εργασίες και καταξιωθεί στις συνειδήσεις των αναγνωστών ή κριτικών. Φρονώ ότι αξίζει να ανθολογηθεί ένας δημιουργός από όλη τη συγγραφική του περίοδο, έστω και αν δεν είναι τόσο άρτια (δεν φοράμε πάντα την καλή μας ενδυμασία, την «γαμπριάτικη» στις διάφορες εξόδους μας).
Οι άντρες δημιουργοί, συνηθίζεται να πρυτανεύουν στις ανθολογίες σε σχέση με τις γυναικείες ποιητικές φωνές.
     Κάθε ανθολογία είναι ένα πολύχρωμο, τεράστιο ψηφιδωτό φωνών ευαισθησίας και ανθρώπινων βιωμάτων που, κατά την υποκειμενική κρίση του ανθολόγου, έχει την ξεχωριστή του σημασία και κομίζει κάτι διαφορετικό στην σύνολη πνευματική και καλλιτεχνική εικονογραφία.
Μια ανθολογία μοιάζει με πολυφωνική ορχήστρα που κάθε όργανο έχει το δικό του ηχόχρωμα, εκπέμπει το δικό του μήνυμα, αποτυπώνει την ιδιαίτερη ταυτότητα του δημιουργού του. Αρκετές ανθολογίες έχουν σήμερα λησμονηθεί, άλλες είναι δυσεύρετες, πολλές δεν διαβάζονται είτε εξαιτίας της γλώσσας τους, είτε γιατί τους ανθολογούμενους δημιουργούς τους έχει σκεπάσει η λήθη. Υπάρχουν ακόμα ανθολογίες που οι ίδιοι οι δημιουργοί επέλεξαν τα μέρη των έργων τους πουν θέλουν να ανθολογηθούν.
Πρέπει να προσθέσουμε ακόμα, ότι είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να βρει ο αναγνώστης συγκεντρωμένες τις διάφορες ανθολογίες σε μία και μόνο Βιβλιοθήκη. Ούτε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ούτε στην Βιβλιοθήκη της Βουλής, ούτε στο Παλιό Καπνεργοστάσιο, ούτε στην Βιβλιοθήκη του Πειραιά, ούτε στην Βιβλιοθήκη της Αθήνας, ούτε στην Βιβλιοθήκη της Νίκαιας, ούτε στο Ε.Λ.Ι.Α., ούτε στην Βιβλιοθήκη της Καλλιθέας, ούτε στην Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, ούτε μάλλον σε άλλον δημόσιο χώρο, μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένες το πλήθος των Ανθολογιών που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Ο γράφων στην διάρκεια της ερευνητικής του προσπάθειας, κατόρθωσε να βρει, να αγοράσει, να μελετήσει, να ξεφυλλίσει περίπου 130 Ανθολογίες, ποσό μικρό σε σχέση με αυτές που έχουν εκδοθεί, αλλά μάλλον όχι μηδαμινό.
       Όμως στις ανθολογίες για όσους μελετούν και ενδιαφέρονται για την Τέχνη, πάντα θα ανακαλύπτουμε τρυφερές και ευαίσθητες φωνές, μελωδικούς τόνους, ξεχασμένους ήχους, πρωτότυπες δημιουργικές συνθέσεις, ελεγειακές νότες, ποιητικές οσμές μια άλλης εποχής, που αγωνίζονται να επικοινωνήσουν μαζί μας, θέλοντας να υπερβούν το «Καθαρτήριο Δικαστήριο» του Χρόνου.
Φωνές που ξυπνούν μέσα μας το όνειρο, διεγείρουν την φαντασία μας, ενεργοποιούν τις αισθήσεις μας, προβάλλουν ξεχασμένες συνειδήσεις, και μας αποκαλύπτουν, μια άλλη ποιητική ταυτότητα μέσα στο χρόνο και τον εκάστοτε τόπο.
Φωνές που ζητούν το βλέμμα μας για να τις απελευθερώσει από τα δεσμά του μνημονικού ερέβους. Φωνές που χρειάζονται την δική μας αναγνωστική αιμοδότηση για να γλυκάνουν τα φαρμάκια της λήθης.
      Στο υλικό των ανθολογιών, ανακαλύπτουμε γλωσσικές, υφολογικές, θεματικές, συγγενικές, αισθητικές, ιστορικές, κοινωνικές αναφορές και πληροφορίες, αξιομοιράσιμες συμμετοχές ευαισθησίας, που η αναγκαία ξηρότητα της Επιστήμης της Ιστοριογραφίας ίσως να μην αποτύπωνε στο χαρτί ή και να τραυμάτιζε από τον υπερβάλλοντα ιστορικό ηρωισμό.
Σαν αναστάσιμα ποιητικά πολυκάντηλα μιας οικουμενικής διαχρονικής δοξασίας, οι φωνές των ανθολογιών φωτίζουν ή και ακόμα ορισμένες φορές λαμπαδιάζουν το μάταιο και πικρό πέρασμα όλων μας μέσα στην πρόσκαιρη και τυχαία ζωή. Και καθώς λειώνουν και μακραίνουν οι λαμπρύνουσες λαμπάδες των ανθολογιών μέσα στο δαιδαλώδες του βίου του πνευματικού και βιολογικού χρόνου, εγκιβωτίζουν τις κάθε είδους πολιτισμικές ευαισθησίες αναμένοντας τους μελλοντικούς πλαστουργούς των ελπιδοφόρων νέων ποιητικών οραμάτων.
       Τον σημαντικό Νομπελίστα δημιουργό-ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ευτύχησα να συναντήσω τρεις φορές στην ζωή μου, στο σπίτι-γραφείο του στην οδό Σκουφά, και να μιλήσουμε στο τηλέφωνο αρκετές φορές από το σπίτι του στενού μου φίλου και δασκάλου, και σημαντικού μεταφραστή πολλών Ελλήνων δημιουργών, Κίμωνα Φράιερ. (ανοίγω μικρή παρένθεση για να αναφέρω ότι, τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη γνώριζε και ένα πολύ αξιόλογο άτομο ο Νίκος Βαλμάς που εργαζόταν στο διοικητικό τομέα του ΟΛΠ, ο οποίος ήταν στενός φίλος του συγγραφέα λησμονημένου πια, Στέλιου Ξεφλούδα). Ακόμα θυμάμαι τον επαινετικό λόγο του δασκάλου-ποιητή Οδυσσέα Ελύτη για τον μεταφραστικό άθλο του Κίμωνα Φράιερ. Έλεγε ότι: «χωρίς τις μεταφραστικές εργασίες του Κίμωνα, οι ξένοι μελετητές, αναγνώστες και αρμόδιοι φορείς δεν θα γνώριζαν το έργο μου, και ίσως να μην έπαιρνα και το Νόμπελ», και όταν ακούς αυτές τις κουβέντες και σημαντικές λέξεις από το στόμα ενός τόσο μεγάλου ποιητή, καταλαβαίνεις το οφείλει η Ελληνική ποίηση σε αυτόν τον άοκνο ήρωα της οδού Καλλιδρομίου και που δυστυχώς όπως και τόσοι άλλοι σημαντικοί υποστηρικτές της Ελληνικής ποίησης και του πολιτισμού, τόσο γρήγορα λησμονήθηκαν από αυτούς που κόπτονται τάχα μου για την Ελληνική ποίηση και άλλα συγγραφικά τινά.
     Έκτοτε, όπως άλλοι άνθρωποι τοποθετούν τα θρησκευτικά τους σύμβολα στους τείχους των σπιτιών τους, εγώ από πολύ νωρίς τοποθέτησα τις φωτογραφίες των δικών μου Αγίων. Του Οδυσσέα Ελύτη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Άγγελου Σικελιανού, του Νίκου Καζαντζάκη και άλλων Οσίων ανδρών και γυναικών της Ποιητικής θεολογίας.
      Το έργο του, συχνά με απασχολούσε και βρίσκεται δίπλα μου. Για αυτό με τις ισχνές μου δυνάμεις, έχω γράψει μικρές μελέτες, τρείς αν θυμάμαι καλά. Τώρα τις έχω περάσει και στο bloc μου. Στο περιοδικό Κ.Λ.Π., τεύχος 1/5, 1993 στην Πειραϊκή εφημερίδα «Η Φωνή του Πειραιώς» 19/3/1996 και 18/3/1997 στην εφημερίδα Εξόρμηση 2/12/1990, καθώς και σκόρπια σε άλλα κείμενα.
Πάντοτε συγκέντρωνα οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια μου για το έργο του. Και οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον καθηγητή Μάριο Βίττι αλλά και στον συγγραφέα και βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που πρώτοι αυτοί έθεσαν τις βάσεις για την βιβλιογραφία του ποιητή.
Ο πρώτος με την συνεργασία της Αγγελικής Γαβαθά στο βιβλίο του, «Οδυσσέας Ελύτης-Βιβλιογραφία 1935-1971», εκδόσεις Ίκαρος 1977, και ο δεύτερος συνεχίζοντας το έργο του πρώτου, στη «Βιβλιογραφία-Οδυσσέα Ελύτη 1971-1992», έκδοση της Εταιρείας Συγγραφέων 1993 και σε άλλες δημοσιεύσεις του.
      Ο καθηγητής Μάριο Βίττι είναι ο πρώτος που αποδελτιώνει για πρώτη φορά τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις ανθολογίες.
Στο βιβλίο του, στο κεφάλαιο «Αναδημοσιεύσεις σε ανθολογίες» σελίδες 134-136, καταγράφει 14 ανθολογίες μαζί με τις επαναλαμβανόμενες εκδόσεις του Ηρακλή Ν. Αποστολίδη. Έκτοτε, δεν έχω δει εγώ τουλάχιστον άλλη εργασία που να αποδελτιώνει τον ποιητή στις δεκάδες ανθολογίες που κυκλοφορούν ή μπορεί να βρει κανείς σε παλαιοπωλεία πανάκριβα.
      Προσπάθησα να ερευνήσω όσες ανθολογίες μου ήταν δυνατόν χωρίς ασφαλώς να εξαντλώ βιβλιογραφικά το θέμα. Εκτός από τις αμιγώς ανθολογίες προσέθεσα και δύο τίτλους βιβλίων όπως είναι του Νίκου Δεσύλλα σαν μια οφειλή στον ποιητή Ματθαίο Μουντό τον εκ Χίου, μια και αυτός έκανε το ανθολόγιο του βιβλίου, και του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή που αναφέρει στον τίτλο «προσωπικό ανθολόγιο». Δεν θέλησα να συμπεριλάβω ξενόγλωσσους τίτλους εκτός μίας εξαίρεσης.
Επίσης, δεν θεώρησα σκόπιμο να αποδελτιώσω και να καταγράψω τις δεύτερες ή τρίτες κ.λ.π. εκδόσεις που πραγματοποίησαν πολλές από τις ανθολογίες, εκτός και αν ανακάλυπτα αλλαγές ή προσθαφαιρέσεις στο ανθολογημένο υλικό.
       Χρησιμοποίησα, όχι τις πρώτες εκδόσεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά το τελευταίο βιβλίο που κυκλοφόρησε με Άπαντα τα ποιήματά του από τις εκδόσεις Ίκαρος 2002, με τίτλο «Ποιήματα» σε επιμέλεια Γιάννη Η. Χάρη, και έχοντας ασφαλώς και το υπόλοιπο δοκιμιακό του έργο υπόψη μου.
     Από τους δέκα επτά (17) αυτοτελείς τίτλους συλλογών του ποιητή, όπως μου φανέρωσε η μικρή αυτή έρευνα, μόνο δυο τίτλοι αναφέρονται συχνότερα.
     Από τον πρώτο-πρώιμο Ελύτη, το έργο του «Προσανατολισμοί», Πυρσός 1940, έχουμε 32 αναδημοσιεύσεις, και από το έργο του «Άξιον Εστί», Ίκαρος 1959, επίσης 27.
Πράγμα μάλλον παράξενο, μια και οι «Προσανατολισμοί», δεν είναι και τόσο ευκολοχώνευτοι από το ευρύ κοινό, αν εξαιρέσει κανείς το «Επίγραμμα», ή άλλους στίχους που έχουν γίνει «σλόγκαν» ή αναφέρονται συνήθως για το ανέμελο, το ηλιόλουστο και δροσάτο ελληνικό ποιητικό αεράκι τους και την καταγάλανη και μυθική αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα, με τις ωραίες μικρές κόρες του πελάγους να λιάζονται πάνω στις λάμπουσες ποιητικές εικόνες. Τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη του Αιγαίου πελάγους, όπως πολλοί θέλουν να τον αποκαλούν, για να μας μνημονεύσουν και ίσως παραπέμψουν στους αρχαίους ποιητές με την αιγαιοπελαγίτικη καταγωγή, όπως ήταν η γιαγιά μας η Σαπφώ, ο παππούς μας ο Αλκαίος και άλλοι.
Ως προς το «Άξιον Εστί», μάλλον συνέβαλε η μελοποίησή του από τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και η χρησιμοποίησή του από το ευρύ κοινό στις μεγάλες και πολυπληθείς πολιτικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Από όσο μπορώ να γνωρίζω, εκτός από το κλασικό και χρήσιμο βιβλίο του Τάσου Λιγνάδη και του καθηγητή Ξενοφώντα Κοκόλη, δεν υπάρχει άλλη μεγάλη συνθετική εργασία στο εμπόριο πάνω στο έργο αυτό. Ένα έργο, που μαζί με την «Μαρία Νεφέλη» (όπου μας αποκαλύπτεται η πολιτική διαλεκτική σε όλο της το μεγαλείο), κατά την γνώμη μου, είναι τα κατεξοχήν «ποιητικά-πολιτικά» έργα του δημιουργού. Όπως, «ποιητικό-ιστορικό» είναι το «Άσμα Ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», Ίκαρος 1962. Τις δύο τελευταίες του συλλογές όπως είναι φυσικό δεν τις συνάντησα στις αναδημοσιεύσεις. Θεωρώ ότι αξίζει να μελετηθούν ιδιαίτερα «Τα ελεγεία της Οξώπετρας», Ίκαρος 1991, και το «Δυτικά της λύπης», Ίκαρος 1995, έργα όπου η μνήμη και η παρουσία του θανάτου και η ατμόσφαιρα της αβάσταχτης μελαγχολίας των χρόνων που παρήλθαν μας αποκαλύπτουν ένα άλλο ποιητικό πρόσωπο του Οδυσσέα Ελύτη, πέρα από το ξέγνοιαστο, το χαρούμενο, το ερωτικό και τρελό εφηβικό που βλέπουμε σε πολλά του έργα. Το ενδιαφέρον εδώ του ποιητή στρέφεται προς άλλους ατραπούς, το βλέμμα του μαγνητίζει το τέλος της ζωής, η απολογία του βίου. Οι τελευταίες αυτές συλλογές του είναι νομίζω το «Αντάτζιο» της σύνολης δημιουργίας του.
Η μελαγχολική ενατένιση της προσωπικής απολογίας, της εσωτερικής εξομολόγησης, τώρα που το βιολογικό σώμα έχασε την ανθηρότητά του και γέρνει και γερνά με τα δεκάδες δικά του προβλήματα, τα δικά του αδιέξοδα, πριν οδηγηθεί στο τελικό εκβάν. Τώρα που το σώμα γίνεται μνήμα, η μνήμη επαναπροσανατολίζει το βλέμμα, στρέφεται προς τα έσω. Το ερωτικό σώμα, είτε των κοριτσιών είτε(σαν σύμβολο) της Ελλάδος, δεν είναι πια σφριγηλό και ακμαίο ερωτικό κορμί που τόσο επιθυμήθηκε, ξύπνησε μυριάδες πόθους και υμνήθηκε σαν ποιητικό Φαγιούμ, αλλά μια κατάσταση βάρους, ένα ποιητικό αχ, στο τέλος του προσωπικού χρόνου.
Ο ώριμος Ελύτης θεωρώ ότι όχι μόνο δικαιώνει τον τίτλο του πραγματικά μεγάλου φωτοδότη δημιουργού, αλλά η ποιητική στροφή που έκανε με το έργο του «Μαρία Νεφέλη», Ίκαρος 1978, μέχρι τα τελευταία του έργα, εδώ που αρχίζει η πραγματική και ουσιαστική του συνομιλία με τον θάνατο(το σκοτεινό Φάος), μας αποκαλύπτει την ολοκλήρωση και ωρίμανση της ποιητικής αυτής μεγαλοφυΐας. Όπου ο φιλοσοφικός λυρισμός των εικόνων του έργου «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου», εκδόσεις Ύψιλον 1984(αυτής της Ανοιξιάτικης, κάπως Σολωμικής, Πασχάλιας σύνθεσης), συναντά την ώριμη ενατένιση του ανθρώπου που οδεύει προς το τέλος, του πλούσιου της ζωής του ταξιδιού, έμπλεου από φωτεινές και ερωτικές εικόνες, λαμπυρίζουσες παραστάσεις και φωσφορίζουσες αναμνήσεις.
Και θα άξιζε μια σύγκριση των έργων αυτών του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με την τελευταία συλλογή του μεγάλου επίσης τροβαδούρου και αγωνιστή Γιάννη Ρίτσου, «Αργά πολύ Αργά μέσα στη νύχτα» εκδόσεις Κέδρος 1991. Εδώ που και ο Γιάννης Ρίτσος στο προσωπικό του ποιητικό και μελαγχολικό τεριρέμ, αναπολεί την δική του ζωή και αντικρίζει το τέλος των δικών του οραμάτων και την διάψευση των πολιτικών του ελπίδων. Μόνο που στο έργο αυτό του Γιάννη Ρίτσου, συναντάμε έντονα και εξακολουθητικά και την διάψευση των πολιτικών του προσδοκιών, την αποτυχία των χιλιάδων καθημερινών του αγώνων και προσπαθειών, βλέπουμε το τέλος της Μεσσιανικής του Ουτοπίας.
Πιστεύω ακόμα, ότι σιμά στον Οδυσσέα Ελύτη πρέπει να σταθεί ο άλλος πόλος του ποιητικού φωτός, η στεντόρεια φωνή του Νίκου Καρούζου.
Το έργο του Ελύτη είναι τεράστιο και πολύπλευρο, ίσως να μην πετυχαίνει πάντα το στόχο του στις μεταφράσεις του, ιδιαίτερα, βλέπε το βιβλίο του «Δεύτερη γραφή», Ίκαρος 1976, που μας μεταφέρει τις ποιητικές του αγάπες, με έναν τρόπο που μάλλον «ελυτίζει» τη μεταφραστική γλώσσα(εδώ θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση και να σημειώσω ότι την ίδια περίπτωση συναντάμε και στο ποιητικό έργο μιας αξιολογότατης κατά τα άλλα-και ίσως η σημαντικότερη της γενιάς της-γυναικείας ποιητικής φωνής, η ποίηση της κυρίας Κικής Δημουλά, που «δημουλίζει» την ποιητική γλώσσα κάπως αναίτια), για αυτό οι μεταφράσεις του με ελάχιστες εξαιρέσεις θυμίζουν έντονα το δικό του ύφος, την δική του γλωσσική περιπέτεια, και όχι και τόσο τους μεταφραζόμενους,(δεν διαβάζουμε Ρεμπώ, παραδείγματος χάριν με την ματιά του Ελύτη, αλλά τον Έλληνα Ρεμπώ «ελυτοποιημένο»). Αυτό το θέμα όμως, αν δεν είναι λανθασμένες οι απόψεις μου, θα πρέπει να εξεταστεί σε άλλη εργασία, αφού μελετηθούν οι Αρχαίοι Έλληνες δημιουργοί που μετέφρασε ο Ελύτης καθώς και οι ξένοι θεατρικοί συγγραφείς. Αρμόζει να μελετηθούν κι οι απόψεις του ποιητή που εκφράζει στα δοκίμιά του, και ιδιαίτερα μετά τα «Ανοιχτά χαρτιά», Ίκαρος 1974, βλέπε «Εν λευκώ», Ίκαρος 1992, περί Ελληνικότητας, περί της ιδέας του λευκού, του ελληνικού τοπίου και άλλα, και να δούμε-αν αληθεύει-τι οφείλει στον Περικλή Γιαννόπουλο, ο οποίος έχει εκφράσει παρόμοιες ιδέες για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ένα άλλο κεφάλαιο στην έρευνα για τον Ελύτη επίσης ανεξερεύνητο, είναι ο εικαστικός Ελύτης. Και δεν αναφέρομαι στα διάφορα κολλάζ του που ίσως και να μην αρέσουν σε πολλούς, αλλά στα εικαστικά του μελετήματα που έγραψε για τις διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής και στις αναφορές που κάνει μέσα στο έργο του στους διάφορους ξένους ζωγράφους. Οφείλουν να εκδοθούν τα κείμενα αυτά, να ερευνηθούν και να μελετηθούν με τον πρέποντα σεβασμό.
     Όμως για να επανέλθω στις ανθολογίες, ο Οδυσσέας Ελύτης στάθηκε μάλλον ο πιο τυχερός της γενιάς του 1930 όσον αφορά την ανθολόγησή του, ενδεικτικά με τους Αλέξανδρο Μπάρα, Νίκο Εγγονόπουλο, Νικηφόρο Βρεττάκο και ίσως τον Γιώργο Σεφέρη. Και ασφαλώς τυχερότερος από την ομάδα των επαναστατών δημιουργών, που υπήρξαν οι Έλληνες υπερρεαλιστές. Όπως ήταν ο Θωμάς Ντόρρος, ο Νικόλαος Κάλας, ο Νίκος Γκάτσος, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και άλλοι. Ο Ελύτης διασώθηκε όταν απομακρύνθηκε από τους αυστηρούς κανόνες του υπερρεαλιστικού κινήματος και εμπλούτισε το έργο του με τα στοιχεία από την Ελληνική παράδοση και τον Ελληνικό χώρο-φύση. Το μπόλιασμα της Ορθόδοξης καλλιτεχνικής παράδοσης με την ποιητική του δημιουργία, του έδωσε άλλη αίγλη, τον έκανε ποιο οικείο, ανθεκτικότερο στις τεράστιες αλλαγές της Τέχνης και της Κοινωνίας. Η ποιητική του «κοσμολογία» ταιριάζει καλύτερα σε έναν λαό με βαθειές ρίζες στην Βυζαντινή παράδοση και τα εκκλησιαστικά ακούσματα, από τους εκατοντάδες ανώνυμους ή επώνυμους εκκλησιαστικούς ή λαίκούς ποιητές. Εκεί που η υφαντουργός ποίηση υμνεί την ελληνική φύση και δοξάζει την αγαθή σύζευξη ανθρώπου και τοπίου, κάτι που τόσο μαγευτικά κάνει και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Η ματιά του Οδυσσέα Ελύτη όταν περιγράφει το τοπίο ή όταν παρατηρεί τις κόρες του Αιγαίου ταυτίζεται με την περιγραφική ματιά του κυρ-Αλέξανδρου. Και στους δύο συναντάμε αν μου επιτρέπεται η έκφραση, μια ποιητική «ηδονοβλεπτική ματιά». Έστιν ουν Οφθαλμός… όπως θα έλεγε και ένας άλλος ποιητής.
Πλήθος λέξεων, ιδεών, εικόνων, παραστάσεων επιχωριάζουν μέσα στη σύνολη δημιουργία του, που δανείζεται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες του. Ενδεικτικά αναφέρω το δημοτικό τραγούδι «Ο κυρ Βοριάς παράγγειλε…» αλλά και τον Ρωμανό τον Μελωδό, την εκκλησιαστική υμνογραφία ιδιαίτερα του Τριωδίου, αλλά και της λόγιας παράδοσης, όπως από τον Διονύσιο Σολωμό και τον Αντρέα Κάλβο και πλήθος άλλων δημιουργών. Όπως επίσης, παρόμοιες συζεύξεις μπορεί να συναντήσει κανείς και στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου και ιδιαίτερα «Στην κοιλάδα με τους Ροδώνες», Ίκαρος 1978 για να αναφερθώ μόνο στον ποιητικό και όχι στον εικαστικό χώρο.
      Το έργο του Οδυσσέα Ελύτη είναι ακόμα ένα ποιητικό ορυχείο που δεν έχει εξερευνηθεί.
Ο Αιγαιακός θαλασσινός χώρος και το περιβάλλον είναι για πολλούς δημιουργούς η εξαγνιστική κολυμπήθρα του έργου τους. Ο ποιητικός του μετασχηματισμός-καθώς και η πέτρινη μαγεία των νησιών-είναι η γέφυρα που περνώντας πάνω από την Καρυωτακική απαισιοδοξία και κοινωνική σάτιρα τους ενώνει με το ελπιδοφόρο Σολωμικό φως. Είναι το πνευματικό μύθευμα πολλών δημιουργών της γενιάς του 1930 και εντεύθεν. Η νέα πνευματική ιδεολογία που είχε ανάγκη ο Ελληνισμός μετά τις τόσες εξωτερικές και εσωτερικές ιστορικές και πολιτικές καταστροφές. Η απαραίτητη ψυχική ισορροπία των δημιουργών. Και εκεί ίσως οφείλεται η μεγάλη αγάπη των μελετητών στις πρώτες ποιητικές συλλογές του Ελύτη. Αυτού του Αλχημιστή του ποιητικού λόγου. Γιατί μας αποκαλύπτει μιαν Ελλάδα που ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά δεν κατόρθωσε ποτέ να γίνει αυτή η άμοιρη και φτωχή πατρίδα μας.
Ο Ελύτης σαν αγιογράφος την αγιοποίησε και πέτυχε το σκοπό του, έστω και μέσα στα όρια της ποιητικής του Τέχνης.

Α. Ονομαστική καταγραφή των έργων και των ονομάτων των Ανθολόγων που ανθολογούν από αυτά:

            «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ», Πυρσός 1940
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών:
 1.Απ. Αποστολίδης, 2. Ηρακλής Ν. Αποστολίδης, 3. Ρένος Η. Αποστολίδης, 4. Αλέξανδρος Αργυρίου, 5. Βασίλης Βασιλικός, 6. Νίκος Δεσύλλας, 7. Γιώργος Κ. Καραβασίλης, 8. Σπύρος Κοκκίνης, 9. Γιάννης Κορίδης, 10. Δημήτριος Π. Κωστελένος, 11. Καρ. Μητσάκης, 12. Πάνος Π. Παναγιωτούνης, 13. Μέμος Παναγιωτόπουλος, 14. Μιχάλης Περάνθης, 15. Λίνος Πολίτης, 16. Κ. Πορφύρης, 17. Παναγιώτης Κ. Ράνος, 18. Γιάννης Κ. Σαλβαρλής, 19. Ηλίας Σιμόπουλος, 20. Σωκράτης Α. Σκαρτσής, 21. Γιάννης Σμαραγδής, 22. Δημήτρης Σταμούλης, 23. Άρης Δικταίος-Φαίδρος Μπαρλάς, 24. Μάρκος Αυγέρης/ Μ. Μ. Παπαϊωάννου/ Θρασύβουλος Σταύρου/ Βασίλης Ρλωτας. 25. Peter Bien- P. Constantine- Edmund Keely- Karen van Dyck, 26. «Η Λέξη»  27. «Το βιβλίο της Αγάπης», 28. «Σ’ αγαπώ», 29. «Ερωτικά», 30. «Πάπυρος», 31. «Πάπυρος 71», 32. «Τα Εκατό καλύτερα Ελληνικά ποιήματα».
          «ΗΛΙΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ», εκδόσεις Γλάρος 1943
 Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών:
1.    Απ. Αποστολίδης, 2. Ηρακλής Ν. Αποστολίδης, 3. Ρένος Η. Αποστολίδης, 4. Αλέξανδρος Αργυρίου, 5. Βασίλης Βασιλικός, 6. Σπύρος Κοκκίνης, 7. Γιώργος Χ. Κουλούρης, 8. Δημήτρης Π. Κωστελένος, 9. Κ. Μητσάκης, 10. Μέμος Παναγιωτόπουλος, 11. Μιχάλης Περάνθης, 12. Λίνος Πολίτης, 13. Κ. Πορφύρης, 14. Τάσος Πορφύρης, 15. Γιάννης Κ. Σαλβαρλής, 16. Ηλίας Σιμόπουλος, 17. Δημήτρης Σταμούλης, 18. Διονύσης Ι. Τσουράκης, 19. Άρης Δικταίος-Φαίδρος Μπαρλάς, 20. Μάρκος Αυγέρης/ Μ.Μ. Παπαιωάννου/ Θρασύβουλος Σταύρου/ Βασίλης Ρώτας, 21. Peter Bien- P. Constantine- Edmund Keeley- Karen van Dyck, 22. «Πάπυρος»  23. «Πάπυρος 71».

       «ΑΣΜΑ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ» εκδόσεις Ίκαρος 1962
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών:
1.    Ηρακλής Ν. Αποστολίδης, 2. Ρένος Ηρακλής Αποστολίδης, 3. Βασίλης Βασιλικός, 4. Νικηφόρος Βρεττάκος, 5. Αθηνά Γεωργαντά, 6. Σπύρος Κοκκίνης, 7. Δ. Π. Κωστελένος, 8. Κ. Μητσάκης, 9. Μέμος Παναγιωτόπουλος, 10. Μιχάλης Περάνθης, 11. Κ. Πορφύρης, 12. Γιάννης Κ. Σαλβαρλής, 13. Δημήτρης Σταμούλης, 14. Ρίτα Μπούμη-Νίκος Παππάς, 15. Πάνος Παναγιωτούνης-Παύλος Ναθαναήλ, 16. Μάρκος Αυγέρης/ Μ.Μ. Παπαιωάννου/ Θρασύβουλος Σταύρου/ Βασίλης Ρώτας. 17. «Πάπυρος», 18. «Πάπυρος 71», 19. Peter Bien- P. Constantine- Edmund Keeley-Karen van Dyck.
           «ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», εκδόσεις Ίκαρος 1959
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.                Έλλη Αλεξίου, 2. Ρένος Η. Αποστολίδης, 3. Αλέξανδρος Αργυρίου, 4. Βασίλης Βασιλικός, 5. Νικηφόρος Βρεττάκος, 6. Αθηνά Γεωργαντά, 7. Νίκος Δεσύλλας, 8. Σπύρος Κοκκίνης, 9. Σήφης Γ. Κόλλιας, 10. Δ. Π. Κωστελένος, 11. Ευριπίδης Π. Μακρής, 12. Κ. Μητσάκης, 13. Θανάσης Ντζούφρας, 14. Μέμος Παναγιωτόπουλος, 15. Λίνος Πολίτης, 16. Γιάννης Κ. Σαλβαρλής, 17. Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, 18. Γιάννης Σμαραγδής, 19. Δημήτρης Σταμούλης, 20. Διονύσης Ι. Τσουράκης, 21. Δημήτρης Σ. Χατζηπέτρος, 22. Ρίτα Μπούμη-Νίκος Παππάς, 23. Άρης Δικταίος-Φαίδρος Μπαρλάς, 24. Μ. Αυγέρης/ Μ.Μ. Παπαιωάννου/ Θ. Σταύρου/ Βασίλης Ρώτας, 25. «Πάπυρος», 26. «Πάπυρος 71», 27. P. Bien- P. Constantine- Edmund Keeley- Karen van Dyck.
        «ΕΞΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» εκδόσεις Ίκαρος 1960
   Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.            Ρένος Η. Αποστολίδης, 2. Αλέξανδρος Αργυρίου, 3. Βασίλης Βασιλικός, 4. Δ. Π. Κωστελένος, 5. Μένος Παναγιωτόπουλος, 6. Λίνος Πολίτης, 7. Σωκράτης Σκαρτσής, 8. Δημήτρης Σταμούλης, 9. Μάρκος Αυγέρης-Μ.Μ. Παπαιωάννου-Θ. Σταύρου-Βασίλης Ρώτας, 10. «Τα Εκατό καλύτερα ερωτικά ποιήματα», 11. Peter Bien- P. Constantine- Edmund Keeley- Karen van Dyck.
 «ΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ», εκδόσεις 1971.
    Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Αλέξανδρος Αργυρίου, 2. Απόστολος και Καίτη Μαγγανάρη, 3. Μέμος Παναγιωτόπουλος, 4. Λίνος Πολίτης, 5. Γιάννης Κ. Σαλβαρλής, 6. Σωκράτης Σκαρτσής, 7. Γιάννης Σμαραγδής, 8. Ρίτα Μπούμη-Νίκος Παππάς, 9. Θανάσης Α. Καστανιώτης-Θανάσης Θ. Νιάρχος, 10. Αντώνης Φωστιέρης-Θανάσης Θ. Νιάρχος, 11. «Η Λέξη», 12. Peter Bien. P. Constantine- Edmund Keeley- Karen van Dyck.
«Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ», εκδόσεις Ίκαρος 1971
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Αθηνά Γεωργαντά
  «ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ», εκδόσεις Ίκαρος 1972
    Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Αλέξανδρος Αργυρίου, 2. «Η Λέξη»
   
       « ΤΑ ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ», εκδόσεις Αστερίας 1972
     Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Ευριπίδης Π. Μακρής, 2. Κ. Μητσάκης, 3. Θανάσης Ντζούφρας, 4. Ρίτα Μπούμη-Νίκος Παππάς.
        « ΤΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ», εκδόσεις Ίκαρος 1974
          Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Αλέξανδρος Αργυρίου, 2. Θωμάς Κοροβίνης, 3.
Μ. Παναγιωτόπουλος, 4. Γιάννης Σμαραγδής, 5. Δημήτρης Σταμούλης.
«ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ», εκδόσεις Ίκαρος 1978
   Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Νίκος Δεσύλλας, 2. Αντώνης Φωστιέρης-Θανάσης Νιάρχος, 3. «Πάπυρος»,  4. Peter Bien- P. Constantine- Edmund Keeley-Karen van Dyck.
 «ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ», εκδόσεις Ίκαρος 1982
   Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
  1. Αθηνά Γεωργαντά, 2. Τάσος Κόρφης(56 Φωνές), 3. Τάσος Κόρφης(57 Φωνές)
 «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΘΕΑΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ», εκδόσεις Ύψιλον 1984
  Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Τάσος Κόρφης
«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ», εκδόσεις Ίκαρος 1985
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1.    Βασίλης Βασιλικός, 2. Αθηνά Γεωργαντά, 3. Ηλίας Γκρής, 4. Τάσος Κόρφης, 5. Γιάννης Σμαραγδής, 6. Peter Bien-P. Constantine- Edmund Keeley- Karen van Dyck.  
                             «ΤΑ ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΞΩΠΕΤΡΑΣ», Ίκαρος 1991
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών:
1.    Βασίλης Βασιλικός, 2. Θανάσης Θ. Νιάρχος, 3. Γιάννης Βαρβέρης-Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, 4. «Πάπυρος», 5. Peter Bien-P. Constantine-Edmund Keeley-Karen van Dyck
«Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ», Αστερίας 1973
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών
1. Γιάννης Σμαραγδής
   «ΕΝ ΛΕΥΚΩ», Ίκαρος 1992
Ονόματα Ανθολόγων και Ανθολογιών:
1. Κώστας Τσιρόπουλος

   Β. Οι Ανθολογίες που αναδημοσιεύουν ποιήματά του είναι οι εξής:

ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΛΛΗ: επιλογή, τόμος ΙΙ, Ποίηση
«Ανθολογία της Αντιστασιακής Λογοτεχνίας»
σ. 89-97.
Η Μεγάλη έξοδος, σ. 90-91, Το οικόπεδο με τις τσουκνίδες, σ. 91-92, Ήρθαν ντυμένοι οι φίλοι, σ. 92-93, Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ, σ. 93-94, Γύρισα τα μάτια δάκρυα γιομάτα, σ. 94-95, Προφητικόν, σ. 96-97. Από το «Άξιον Εστί».
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΑΠ. :επιμέλεια-πρόλογος,
«Νέα Ελληνική Ανθολογία», Παρθενών 1968, έκδοση 5, σελίδες 302-306.
Κοιμωμένη σ. 302-303, Επίγραμμα σ. 305, Όλα τα κυπαρίσσια σ. 305.
Από τους «Προσανατολισμούς».
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 303-304 ΧVΙ Με τι πέτρες, τι αίμα και τι σίδερο, σ. 304-305. ΧVΙ. Ψηλά  μ’ έναν πυρσό από στάχυα, σ. 305-306. Η Πορτοκαλένια, σ. 306.
Από «Ήλιος ο Πρώτος».
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΗΣ
«Το Άλλο στην Ανθολογία», εισαγωγή Ρένος Η. Αποστολίδης, Γ. Βλάσσης 1964.
Στις σελίδες 33-36 υπάρχουν διάφορα αποσπάσματα από πολλές συλλογές.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΗΣ,
«Ανθολογία (1798-1959)», έκδοση 8η , Εστία 1963, σελίδες 176-197.
Γέννηση της μέρας σ. 176-177, Η Μαρίνα των βράχων σ. 177-178, Η τρελή ροδιά σ. 178-179, από τα «πρώτα ποιήματα του Αιγαίου»
Επτά νυχτερινά επτάστιχα σ. 194, Κλίμα της απουσίας σ. 194, Καλοσύνη στις λυκοπορίες σ. 194. από «τις κλεψύδρες του Αιγαίου» σ. 195, από τον «Διόνυσο» VΙΙ, από τη «Συναυλία των γυακίνθων» ΙΙΧ, σ. 196, από την «Επέτειο» σ. 196, Από τους «Προσανατολισμούς», σ. 196, από τον «Ελιγμό», σ. 196, από τις «Αθρίες» ΙV, ΧΧΙ, σ. 197. Από τους «Προσανατολισμούς».
Εκεί που πρώτα εκατοικούσε, σ. 185-186. Τώρα μες στα θολά νερά, σ. 186. Γι αυτούς η νύχτα, σ. 186-187. Τώρα κείτεται απάνω, σ. 87. Ήλιε, δεν ήσουν ο παντοτινός σ. 187-188. Ήταν ωραίο παιδί σ. 188-189. Τα δέντρα είναι από κάρβουνο σ. 189. Πέστε λοιπόν στον ήλιο, σ. 190. Φέρτε καινούργια χέρια, σ. 190. Ήλιος φωνή χαλκού σ. 191. Κείνοι που έπραξαν το κακό, σ. 191. Με βήμα πρωινό στη χλόη, σ. 192. Μακριά χτυπούν καμπάνες, σ. 192-193. Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα, σ. 193.
Από το «Άσμα Ηρωικό και πένθιμο».
Από τον «Ήλιο τον πρώτο» VΩ, να σπάσουν οι πέτρες, σ. 197. ΧVI Με τι πέτρες, τι αίμα, σ. 197. ΙΙ Σώμα του Καλοκαιριού, σ. 179. ΙV Πίνοντας ήλιο Κορινθιακό, σ. 180. ΙΧ Ο κήπος έμπαινε, σ. 181-182, ΧΙ Ναυτάκι του περιβολιού, σ. 182-183. ΧΙV Στα χτήματα βαδίσαμε, σ. 184. ΙV Η Πορτοκαλένια, σ. 185. VII Κάτω, στις μαργαρίτας το αλωνάκι, σ. 180-181. VIII Έζησα τ’ όνομα σ. 181. ΧΙΙ Αυτός ο αγέρας, σ. 183. Το στόμα που είναι δαίμονας, σ. 184-185.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Η. ΡΕΝΟΣ,
«Ανθολογία της Νεοελληνικής Γραμματείας», έκδοση 10η  τόμος Α, Τα Νέα Ελληνικά 1970.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Ο έρωτας σ. 319, Φλοίσβος φιλί σ. 319. Όλα τα σύννεφα σ. 319, Επίγραμμα σ. 319, Όλα τα κυπαρίσσια σ. 319, Η ώρα ξεχάστηκε σ. 319, Ένας ώμος σ. 319. Ένα ζαρκάδι τρέχει σ. 320, Τι όμορφη σ. 320, Κλάψαν όλη τη νύχτα σ. 320, Κι αύριο είναι πρωί σ. 320, Πιο μακριά, πολύ μακριά σ. 320, Καλοσύνης κοιτάσματα σ. 321, Όπου κι αν βάλω πλώρη σ. 321. Χρυσίζει ο κόπος σ. 321, Λιγοστεύουν στα μάτια σ. 321, Γυμνές ώρες σ. 321, Μια ιππασία στα σύννεφα σ. 321, Κύκνοι σαλεύουν σ. 322, Μακρινή αφοσίωση σ. 322, Έτσι μιλεί η μικρή σ. 322, Κατασταλαγμένη μουσική σ. 322, Μια τέτοια συντυχία σ. 322, Εδώ μέσα στα πρώιμα σ. 323, Ακόμα μια φορά σ. 323, Η Μαρίνα των βράχων σ. 323, Γέννηση της μέρας σ. 324, Η τρελή ροδιά σ. 325, Και σκόρπιους στίχους σ. 361.
Από τον «Ήλιο τον πρώτο»,
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 326, πίνοντας ήλιο κορινθιακό σ. 327, Ποιο μπουμπούκι ακόμα σ. 327. Κάτω στης μαργαρίτας  σ. 328, Έζησα τ’ όνομα το αγαπημένο σ. 328, ο κήπος έμπαινε στην θάλασσα σ. 329, Ναυτάκι του περιβολιού σ. 329, Αυτός ο αέρας που χαζεύει σ. 329, Στα χτήματα βαδίσαμε σ. 331, Με τι πέτρες, τι αίμα σ. 332, Εκείνος που θα βγει σ. 332, Ψηλά μ’ έναν πυρσό σ. 332, Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα-Κόκκινο, Πράσινο, Κίτρινο, Η Πορτοκαλένια, Μενεξελί σ. 333-335. Και διάφορους στίχους σ. 362.
Από το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο»
Εκεί που πρώτα εκατοικούσε σ. 325, Τώρα μες στα θολά νερά/ Γι αυτούς η νύχτα ήταν/ Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλιασμένη σ. 326. Ήλιε δεν ήσουν σ. 327, Ήταν ωραίο παιδί σ. 328, Τα δέντρα είναι/ Πέστε λοιπόν τον ήλιο σ. 329, Φέρτε καινούργια χέρια/ Ήλιος φωνή χαλκού σ. 340. Κείνοι που έπραξαν σ. 341, Με βήμα πρωινό/ Μακρυά χτυπούν σ. 342. Τώρα χτυπάει πιο σ. 343. Από την Καλοσύνη στις-ΙΙ Είσαι καλός-V Η ώρα να μπει, ΙV Χτύπα την πόρτα σ. 343-344.
Από το «Άξιον Εστί»
Η Γένεσις-Στην αρχή το φως σ. 344-348, Τα Πάθη-Τη γλώσσα μου έδωσαν σ. 348, Τον πλούτο δεν έδωκες σ. 349, Μόνος κυβέρνησα σ. 350, Ένα το χελιδόνι σ. 350, Της δικαιοσύνης σ. 351, Καταπρόσωπό μου εχλεύασαν σ. 351, Αυτός ο κόσμος σ. 352, Δάγκωσα τη μέρα σ. 352, Προφητικόν-Χρόνους πολλούς σ. 353-354, Δοξαστικόν-Άξιον Εστί το φως σ. 354-359. Και διάφορους στίχους σ. 361.
Από τις «Έξι και μια τύψεις»
Αλλιώς ωραία-Συχνά, στην κοίμηση/ Λακωνικόν-ο καημός του θανάτου/ Ω Καιροί, δε συγχωρώ-Έρριξα τους ορίζοντες/ Εφτά μέρες για την αιωνιότητα-Κυριακή πρωί στο ναό σ. 360. Και διάφορους στίχους σ. 363.
ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ:επιμέλεια
«Η Ελληνική Ποίηση Ανθολογία-Γραμματολογία» τόμος Δ΄ εκδόσεις Σοκόλη 1990
Από τους «Προσανατολισμούς»
Δεύτερη φύση-Χαμόγελο η πριγκίπισσα/ ΙΙ Ο Χρόνος είναι/ Επίγραμμα/ Επτά νυχτερινά επτάστιχα-Όλα τα κυπαρίσσια/VΙ Ανεξιχνίαστη νύχτα σ. 229. Σποράδες-Ελένη σ. 230. Αιθρίες-  VΙ Χρυσίζει ο κόπος/ V Τα κορίτσια που πάτησαν/ΧVΙΙΙ Μακρινή αφοσίωση/ ΧΙΧ Η σάρκα της ιτιάς σ. 231. Η συναυλία των Γυακίνθων ΧVI Κρύψε στο μέτωπο σ. 232. ΧΧΙ Έχεις για θανάσιμα σ. 233. Η θητεία του Καλοκαιριού-Η Μαρίνα των βράχων σ. 232-233. Ηλικία της γλαυκής σ. 233. Μορφή της Βοιωτίας σ. 234. Διόνυσος-Ζ Κι αύριο είναι πρωί σ. 235. Η τρελή ροδιά σ. 236.
Από τον «Ήλιο τον Πρώτο»,
ΙΙ Σώμα του Καλοκαιριού σ. 237. ΧΙV Στα χτήματα βαδίσαμε/ ΧVΙΜε τι πέτρες τι αίμα, σ. 238. Παραλλαγές σε μια ηλιαχτίδα-
ΙV Η Πορτοκαλένια α. 239. Η καλοσύνη στις λυκοπορίες Ι Ποίηση άγουρο νεράντζι μου σ. 2401.ΙΙ Τώρα κρατήσου σ. 241. Η ώρα τρεις της πίκρας/ΙV Ακούγεται από την περπατησιά σ. 242. V Σφίξε τα χέρια σου σ. 243. VΙ Χτύπα την πόρτα σ. 244.   VΙΙ Τριώνι της θαλασινής σ. 245.
Από το «Άξιον Εστί»
Τα Πάθη-Ιδού εγώ/ Ζ. Ήρθαν ντυμένοι σ. 246. Ε. Με το λύχνο σ. 247. ΣΤ. Της Δικαιοσύνης ήλιε σ. 248. Η. Της αγάπης αίματα σ. 249. ΙΗ. Σε χώρα μακρινή σ. 250.
Από τις «Έξι και μία τύψεις»
Λακωνικόν σ. 251.
Από το «Φωτόδεντρο»
Θεοκτίστη σ. 251.
Από το «Μονόγραμμα»
Για σένα έχω μιλήσει σ. 252-253.
Από «Τα Ετεροθαλή»
Θάνατος και Ανάστασις του Κ. Π.-Ι Έτσι καθώς σ. 254. ΙΙ Θέ μου και τώρα σ. 254-255. ΙΙΙ Τώρα καθώς του ήλιου σ. 255. Γιώργος Σαραντάρης σ. 256. Mozart:Komance σ. 257.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ,
«Λύρα Ελληνική»-Η Ελληνική Ποίηση Ανθολογημένη από το Ρήγα έως σήμερα. Πλειάς 1993
Από τους «Προσανατολισμούς»,
Από τα επτά νυκτερινά επτάστιχα σ. 267-268. Όλα τα σύννεφα/ Επίγραμμα σ. 268. Η Μαρίνα των βράχων σ. 268-269.
Από τον «Ήλιο τον πρώτο»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 269-270.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
αποσπάσματα α. σ. 270, β. σ. 271, γ. σ. 271
Από το «Άξιον Εστί»
αποσπάσματα σ. 272-279.
Από τον «Μικρό Ναυτίλο»
σ. 276-277.
Από «Τα Ελεγεία της Οξώπετρας»
 Το ύστερο των Σαββάτων σ. 277-278.
ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ,
«Ανθολογία για παιδιά και για νέους», Κέδρος 1985
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Κείνοι που έπραξαν σ. 188
Από το «Άξιον Εστί»,
Της Δικαιοσύνης ήλιε σ. 189.
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΑΘΗΝΑ,
Ανθολόγησε, μετέφρασε, σχολίασε: «Ο Οίνος στην Ποίηση»-Ο Οίνος στην νεοελληνική ποίηση, τόμος Γ, εκδ. Ίδρυμα Φάνη Μπουτάρη 1995.
Στίχοι και Εικόνες σ. 183 από το: «Άξιον Εστί», «Άσμα Ηρωικό και πένθιμο», «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας», «Τρία ποιήματα με σημαία», «Ο μικρός ναυτίλος».
ΓΚΡΗΣ ΗΛΙΑΣ,
Εισαγωγή-ανθολόγηση: «Η Αρχαία Πατρίδα των Ποιημάτων»- Νεοέλληνες ποιητές για την  Αρχαία Ελλάδα(δίγλωσση έκδοση), εκδόσεις Μεταίχμιο 2003,
Από τον «Μικρό Ναυτίλο»
Προβολέας β, σ. 167, 402.
ΔΕΣΥΛΛΑΣ ΝΙΚΟΣ,
«Θέα στο Αιγαίο», Πρόσωπο και ψυχή της γενέθλιας θάλασσας. –Ματθαίος Μουντές: εισαγωγή, ανθολόγιο, σχόλια, εκδ. Σύνολο 1993 (δίγλωσση έκδοση).
Από τους «Προσανατολισμούς»
Από την Μαρίνα των βράχων-Κατεβαίνοντας προς σ. 16.
Από το «Άξιον Εστί»
Μη παρακαλώ σας σ. 25. Και τα σπίτια πιο λευκά σ. 74.
Από την «Μαρία Νεφέλη»
Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα σ. 29. Θε μου, τι μπλέ ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε σ. 80. Θεέ μου, με φώναξες και πώς να φύγω σ. 114. Έλα μαζί να δούμε τη γαλήνη σ. 133. Στάσου λιγάκι πιο κοντά στη σιωπή σ. 134. Ένα φύσημα όλοι μας και η φύση μήτε που σαλεύει σ. 158.
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ,
«Η Γυναίκα των νερών στη λυρική ποίηση»-Από τον Όμηρο στον Ελύτη, εκδόσεις Δελφίνι 1994
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η Μαρίνα των βράχων σ. 95-97
ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ,
«Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης(1708-1989)» εκδόσεις Εστία 1995.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η Μαρίνα των βράχων σ. 173, Ελένη σ. 174, Η Τρελή ροδιά σ. 176, Η Πορτοκαλένια σ. 177.
Από τον «Ήλιο τον πρώτο»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 178, Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα σ. 179, Ναυτάκι του περιβολιού σ. 180.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Α. Εκεί που πρώτα εκατοικούσε σ. 181, β. Τώρα μεσ’ στα θολά σ. 182. γ. Γι’ αυτούς η νύχτα σ. 183. δ. Τώρα κείτεται απάνω σ. 183. ε. Ήλιε δεν ήσουν σ. 184. στ. Ήταν ωραίο παιδί σ. 185. η. Πέντε λοιπόν στον ήλιο σ. 186. θ. Φέρτε καινούργια χέρια σ. 187. ια. Κείνοι που έπραξαν σ. 188. ιβ. Με βήμα πρωινό σ. 188. ιδ. Τώρα χτυπάει πιο σ. 189.
Από το «Άξιον Εστί»
Στ. Της Δικαιοσύνης σ. 190. η. Γύρισα τα μάτια σ. 193. ι. Της αγάπης αίματα σ. 197. ιβ. Ανοίγω το στόμα σ. 193.
ΚΟΛΛΙΑΣ Γ. ΣΗΦΗΣ,
«Θρησκευτική Ανθολογία Ποιήσεως»(1453-1972), πρόλογος αρχιεπισκόπου Ιακώβου, τόμος 2ος  Αθήνα-Νέα Υόρκη 1973.
Από το «Άξιον Εστί»
ιε. Θεέ μου συ με θέλησες σ. 794. Ένα το χελιδόνι σ. 795.
ΚΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,
«Ποιητική Ανθολογία»(1930-1965), εκδόσεις Ιωλκός 1965.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Εύα σ. 90, Ωδή στη Σαντορίνη σ. 90-91. Μελαγχολία του Αγαίου σ. 91-92. Μορφή της Βοιωτίας 92-93. Άνεμος της Παναγιάς σ. 93-94.
ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ: επιμέλεια
«Κωνσταντινούπολη»-Λογοτεχνική Ανθολογία-60 Κείμενα για την Πόλη, εκδόσεις Ιανός 2000.
Από τα «Ετεροθαλή»
Θάνατος και Ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου σ. 39-42.
ΚΟΡΦΗΣ ΤΑΣΟΣ: επιμέλεια
«Ποιητική Ανθολογία», εκδόσεις Πρόσπερος
53 Φωνές, έκδοση 1987
Από τον «Μικρό Ναυτίλο»
Τι θέλεις τι ζητάς σ. 32.
56 Φωνές, έκδοση 1983
Από τα «Τρία ποιήματα με σημαία»
Τα αμύγδαλα του κόσμου-Ακόμα ένα τσιγάρο σ. 35
57 Φωνές, έκδοση 1982
Από τα «Τρία ποιήματα με σημαία»
Ad  Libitum-Φίλησέ με θάλασσα σ.  35.
61. Φωνές, έκδοση 1986.
Από το «Ημερολόγιο ενός αθέατου»
Τετάρτη 8, Κυριακή 19, σ. 34.
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Χ. ΓΙΩΡΓΟΣ:επιμέλεια,
«Σύγχρονη Νεοελληνική Ανθολογία» τ. Α΄ έκδοση Νέα Σκέψη 1997.
Από τον «Ήλιο τον πρώτο»
Έζησα τ’ όνομα το αγαπημένο σ. 47.
ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ.Π.ΔΗΜΗΤΡΗΣ:
εισαγωγή-ανθολόγηση-επιμέλεια κειμένων,
«Μεγάλη Ελληνική Ποιητική Ανθολογία», εκδόσεις Μπούκα 1980 τόμος 6ος  Η ποίηση σήμερα από τη «Στροφή ως τις μέρες μας.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Α. Εκεί που πρώτα εκατοικούσε σ. 61, β. Τώρα μεσ’ στα νερά/ γ. Γι αυτούς η νύχτα σ. 62. δ. Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα σ. 63.
Από τις «Έξι και μια τύψεις»
αποσπάσματα σ. 64-65.
Από το «Άξιον Εστί»
αποσπάσματα, Επειδή και οι ώρες σ. 65. Στον πηλό στο στόμα σ. 72. Νέος πολύ σ. 72. Ένα το χελιδόνι/ Ανοίγω το στόμα μου σ. 73. Με το λύχνο σ. 74. Θα καρώ μοναχός σ. 74-75.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Πίνοντας ήλιο κορινθιακό σ. 66. Έζησα το όνομα το αγαπημένο σ. 66-67. Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα σ. 67. Ο Έρωτας το αρχιπέλαγος σ. 68. Χαμόγελο η πριγκίπισσα/ Ο χρόνος είναι γρήγορος, ίσκιος πουλιών/ Επίγραμμα σ. 69. Η Μαρίνα των βράχων σ. 70-71.
Από τον «Ηλίατορα»
σ. 71.
ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ ΚΑΙΤΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,
«Θρήνοι και Παινέματα για τις χαμένες πατρίδες», εκδ. Νέα Σύνορα 1988.
Από το «Φωτόδεντρο»
Μικρή πράσινη θάλασσα, σ. 118.
ΜΑΚΡΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ,
«Ωδική Ανθολογία», 333 διαλεχτά τραγούδια και  εκκλησιαστι-κά άσματα. Εκδ. Κορφή 1994
Από το «Άξιον Εστί»
Ένα το χελιδόνι σ. 267.
Από «Τα Ρω του Έρωτα»
Το Θαλασσινό τριφύλλι, σ. 275.
ΜΗΤΣΑΚΗΣ ΚΑΡΙΟΦΥΛΗΣ,
«Νεοελληνική Μουσική και Ποίηση-Ανθολογία», πρόλογος Μίκης Θεοδωράκης, εκδ. Γρηγόρης 1979
Από τους «Προσανατολισμούς»
Επίγραμμα σ. 423, Ελένη σ. 423-425.
Από το «Ήλιος ο πρώτος»
Κάτω στης Μαργαρίτας σ. 427. ΧΙ Ναυτάκι του περιβολιού σ. 429-431. ΧVΙΙΙ Πατριωτάκια του ήλιου σ. 433,.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Εκεί που πρώτα σ. 435, Τώρα μέσ’ στα θολά σ. 437. Τώρα κείτεται απάνω σ. 439-441. ιγ. Μακριά χτυπούν σ. 443. ιδ. Τώρα χτυπάει πιο σ. 445.
Από το «Άξιον Εστί»
Τα Πάθη-Ιδού εγώ λοιπόν σ. 447-463. Ανάγνωσμα πρώτο-Η πορεία προς το μέτωπο σ. 449. δ. Ένα το χελιδόνι σ. 453. Το Δοξαστικόν-Άξιον Εστί το φως (Ι.1. στρ. 1-2,5-7 σ. 455),(Ι.2, 5-7 σ. 457, ΙΙ 1, στρ. 1. (1,3, στρ. 1-2,5 και τα 7 δίστιχα), (ΙΙ, 3, στρ. 1-2,5 και τα 7 δίστιχα).
Από «Τα Ρω του Έρωτα»
Του μικρού βοριά σ. 465. Το ερημονήσι σ. 467, Το Δελφινοκόριτσο σ. 469.
ΝΙΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ,
«Ανθολογία-Ποιητές για Ποιητές», Χειραψία πάνω από την άβυσσο, εκδ. Καστανιώτης 2002.
Από «Τα Ελεγεία της Οξώπετρας»
Σολωμού συντριβή και δέος σ. 131-132, 231.
ΝΤΖΟΥΦΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ,
«Τα Τραγούδια μας», Ανθολογία Σχολικών Δημοτικών και Λαϊκών Τραγουδιών, εκδ. Καστανιώτης 1989
Από το «Άξιον Εστί»
Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ σ. 32, Ένα το χελιδόνι σ. 33.
Από «Τα Ρω του Έρωτα»
Το Θαλασσινό Τριφύλλι σ. 184.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΜΟΣ,
«Νεοελληνική Ποιητική Ανθολογία», τόμος 3, Αθήνα 1979
Από τους «Προσανατολισμούς»
Επέτειος σ. 561-562, Η Μαρίνα των βράχων σ. 562, Ηλικία της Γλαυκής σ. 562-563, Μελαγχολία του Αιγαίου σ. 563, Η Τρελή Ροδιά σ. 564.
Από «Ήλιος ο πρώτος»,
Σώμα του Καλοκαιριού ΙΙ Πάει καιρός σ. 565, Χ. Παιδί με το γρατσουνισμένο σ. 565, Η Πορτοκαλένια σ. 565-566.
Από τις «Έξι και μια τύψεις»,
Ο αγράμματος σ. 565-567, Η αυτοψία σ. 566, Λακωνικόν σ΄567, Εφτά μέρες σ. 567.
Από το «Άσμα Ηρωικόν»
Α. Εκεί που πρώτα εκατοικούσε σ. 568, δ. Τώρα κείτεται απάνω σ. 568-569. στ. Ήταν ωραίο παιδί σ. 569, ια. Κείνοι που έπραξαν σ. 369, ιβ. Με βήμα πρωινό σ. 570, ιδ. Τώρα χτυπάει σ. 570.
Από το «Άξιον Εστί»
Τι γλώσσα μου έδωσαν/ δ. Ένα το χελιδόνι/ ε. Με το λύχνο/ ιβ. Ανοίγω/ ζ. Σε χώρα μακρινή σ. 571.
Από το «Φωτόδεντρο»
Η κόρη που φέρνει σ. 572, Τρεις φορές η αλήθεια-Ι Μετατόπιζε το/ Η Τέτοια αλήθεια σ. 573. ΙΙΙ Μ’ ένα τίποτα σ. 573-574, Μικρή πράσινη/ Αρχέτυπον/ Το Φωτόδεντρο/ Ζούσε ακόμα/ σ. 574. ΙΙ Κατέβαιναν οι/ ΙΙΙ Ανάθεμα που/ ΙΙΙ Τώρα στο μακρινό σ. 575.
Από τα «Ετεροθαλή»,
Της Σελήνης της Μυτιλήνης-Παλαιά Και Νέα Ωδή σ. 576, Ο Φυλλομάντης σ. 577, Θάνατος και Ανάστασις-Ι. Έτσι καθώς στέκονταν ΙΙ Θέ μου και τώρα ΙΙΙ Τώρα καθώς του σ. 577-578, Ελυτόνησος-Κοινώς Ελυτονήσι σ. 579.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗΣ Ν. ΠΑΝΟΣ: επιμελητής,
«Ερωτική Ποιητική Ανθολογία», εκδ. Δωδεκάτη Ώρα 1969
Από τους «Προσανατολισμούς»
Εύα σ. 149, ΙΙΙ Φλοίσβος, φιλί και Επίγραμμα σ. 50.
ΠΕΡΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,
«Μεγάλη Ελληνική Ανθολογία της Ποιήσεως»,
Έκδοση 9η  τόμος Γ΄ έκδοση Περάνθης χ.χ.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Ελένη σ. 301-302, Ηλικία της Γλαυκής σ. 303-304, Η Πορτοκαλένια σ.304. Η Τρελή ροδιά σ. 304, Επίγραμμα σ. 306, Κλίμα της απουσίας σ. 306, Η Μαρίνα των βράχων σ. 306-307.
Από το «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 307.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Κείνοι που έπραξαν σ. 308-309.
(Αναφέρω και την πρώτη έκδοση γιατί συναντάμε διαφορές και νέα ποιήματα)
ΠΕΡΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,
«Μεγάλη Ελληνική Ποιητική Ανθολογία», (1900-1954), τόμος Β΄ εκδόσεις Δημητράκος 1954.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Διόνυσος-ΙΙ Ποια φωτοστέφανα σ. 538, V. Πυρόξανθο μαστίγωμα σ. 538-539, Ελένη σ. 539-540, Ηλικία της Γλαυκής σ. 540-541, Άνεμος της Παναγιάς σ. 541, Η Πορτοκαλένια σ. 542, Ναυτάκι του περιβολιού σ. 542-543, Η Τρελή Ροδιά σ. 544-545, Επίγραμμα σ. 545, Κλίμα της απουσίας σ. 545, Η Μαρίνα των βράχων σ. 545-546.
Από τον «Ήλιο τον πρώτο»
Σώμα Καλοκαιριού-ΙΙ Πάει καιρός που σ. 547, Χ. Παιδί με το γρατζουνισμένο σ. 547-548.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Σελίδες 548-549.
ΠΟΛΙΤΗΣ ΛΙΝΟΣ,
«Ποιητική Ανθολογία»-Η Γενιά του 1930 και ο Σεφέρης, βιβλίο 8ο, έκδοση β,  έκδοση Δωδώνη 1977.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Του Αιγαίου σ. 115, Αιθρίες ΙΙ, ΧΙΙ σ. 115, Ηλικία της Γλαυκής σ. 116-117, Η Τρελή Ροδιά σ. 117-118.
Από το «Ήλιος ο πρώτος»
ΙΙ, ΙΙΙΙ, ΧΙΙΙΙΙΙ, Σώμα του Καλοκαιριού σ. 118, ΙΙΙΙ Η Πορτοκαλένια σ. 122.
Από τις «Έξι και μία τύψεις»
Λακωνικόν/ Η αυτοψία σ. 122-123.
Από το «Φωτόδεντρο»
Μικρή πράσινη σ. 124, Δώρο ασημένιο ποίημα σ. 125.
Από το «Άξιον Εστί»
Η Γένεσις σ. 126-127, Τα Πάθη (Β, ΙΑ, ι) σ. 127-129, Το Δοξαστικόν σ. 130-132.
ΠΟΡΦΥΡΗΣ Κ.
«Ποιητική Ανθολογία»(1650-1964), πρόλογος Νικηφόρου Βρεττάκου, εκδόσεις Ωκεανός 1964.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Του Αιγαίου-ο έρωτας, το αρχιπέλαγος/ Επίγραμμα/ Όλα τα κυπαρίσσια σ. 155, Ελένη σ. 156-157, Κοιμωμένη σ. 157-158, Μελαγχολία του Αιγαίου σ. 158-159.
Από το «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 159-160, Έζησα το σ. 160, Με τι πέτρες, σ. 161, Έπαιξα με το σ. 161-162, Ψηλά με έναν σ. 162, Παραλλαγές πάνω ΙΙΙ Η Πορτοκαλένια σ. 168.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Α. Εκεί που πρώτα, σ. 163, γ. γιαυτούς η νύχτα σ. σ. 164, Τώρα κείται σ. 164-165, ε. ΄Ηλιε δεν ήσουν σ. 165-166, η. Πέστε λοιπόν σ. 166, θ. Φέρτε καινούργια σ. 166-167, Κείνοι που ΄πραξαν σ. 167, ιβ. Με βήμα πρωινό σ. 168, ιδ. Τώρα χτυπάει σ. 168-169.
ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΤΑΣΟΣ,
«Ανθολογία της Βροχής»-Ανθολόγηση ποιημάτων, εκδόσεις Τροπικός 2003.
Από το «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 134-135.
ΡΑΝΟΣ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,
«Ποιητική Ανθολογία», εκδ. Ράνου 1963
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η πεντάμορφη στον κήπο σ. 74-75.
ΣΑΛΒΑΡΛΗΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗΣ: εκδοτική ευθύνη και επιμέλεια,
«Ανθολογία Αιγαίου», εκδόσεις Απονεμιά 1980
Από τους «Προσανατολισμούς»
Επίγραμμα σ. 2, Η Μαρίνα των βράχων σ. 72-73.
Από «Το Φωτόδεντρο»
Μικρή πράσινη θάλασσα/ Ήλιος φωνή χαλκού σ. 74. Από το «Άσμα Ηρωικό»
11. Κείνοι που έπραξαν σ. 75, 12. Με βήμα σ. 76.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Η Πορτοκαλένια σ. 77.
Από το ‘Άξιον Εστί»
Άξιον Εστί, ο πικρός και ο μόνος σ. 77-78.
ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ,
«Αιγαιοπελαγίτικη Ποιητική Ανθολογία», εκδόσεις Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών 1974
Από τους «Προσανατολισμούς»
Του Αιγαίου σ.82, Αιθρίες ΙΙ Ο Ουρανός καθαρός σ. 83, ΧΙΙ Στο ρυάκι που σ. 83., Η Τρελή Ροδιά σ. 84, Η Μαρίνα των βράχων σ. 86.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 85, Η Ποτοκαλένια σ. 87.
ΣΚΑΡΤΣΗΣ Λ. ΣΩΚΡΑΤΗΣ,
«Η Νεότητα της Ποίησης» Μια ποιητική αγωγή, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 1999
Από τους «Προσανατολισμούς»
Φλοίσβος φιλί σ. 312, Ο χρόνος είναι σ. 132, Φύγαν τα μάτια μας σ. 313, Νοητή λάμψη σ. 314, Κατασταλαγμένη μουσική σ. 314, Πουλιά στα χέρια σ. 315, Νυχτερινό υφαντούργημα σ. 315, Η Τρελή Ροδιά σ. σ.316-317.
Από το «Άξιον Εστί»
Οι αγένειοι δόκιμοι σ. 318, Αλλά πριν ακούσω σ. 319, Της Δικαιοσύνης ήλιε σ. 320, Ή Έρση, η Μυρτώ σ. 321, Το λιγάκι πουκάμισο σ. 321.
Από το «Φωτόδεντρο»
Γεγονός του Αυγούστου σ. 322, Χωρίς γιασμάκι σ. 322, Η τοιχογραφία σ. 323.
Από «Έξι και μία τύψεις»
 Λακωνικόν σ. 323.
ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,
«Γεωγραφία του μη ορατού»-Προσωπικό Ανθολόγιο, εκδόσεις Κέδρος 1995.
Από το «Άξιον Εστί»
Η, Σε χώρα μακρινή σ. 199, Της Δικαιοσύνης σ. 466, Στην αρχή το φως σ. 471.
Από το «Φωτόδεντρο»
Ωδή στην Σαντορίνη σ. 364-365.
Από τον «Μικρό Ναυτίλο»
ΧΧΙΙΙΙΙΙΙΙ Χιλιάδες χρόνους σ. 247.
Από τα «Ετεροθαλή»
Της Σελήνης της Μυτιλήνης σ. 244-246.
Από «Ο ζωγράφος Θεόφιλος»
Ή Άλλη Λέσβος σ. 243.
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: επιμέλεια-ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ Κ. Γ., εποπεία,
«Ποιητική Ανθολογία» 1920-1976, τόμος Γ΄ εκδ. Μαλλιάρη-Θεσσαλονίκη 1976.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Του Αιγαίου σ. 173, Η Μαρίνα των βράχων σ. 174, Η Τρελή ροδιά σ. 176.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 178.
Από το «Άσμα Ηρωικόν»
Α. Εκεί που πρώτα σ. 179, δ. Τώρα κείται σ. 180, ιδ. Τώρα χτυπάει σ. 181.
Από το «Άξιον Εστί»
Δ. Ένα το χελιδόνι σ. 182, η. Γύρισα τα μάτια σ. 182, ι. Της αγάπης αίματα σ. 184, νβ. Ανοίγω το στόμα σ. 185.
Από τις «Έξι και μία τύψεις»
Ο Αγράμματος και η ωραία σ. 186.
Από τα «Ετεροθαλή»
Θάνατος και Ανάστασις-ι. έτσι καθώς εστέκονταν σ. 187, ΙΙ Θέ μου και τώρα σ. 188, ΙΙΙ Τώρα καθώς του σ. 189
Villa Natacha- ΙΙ Όμως εκεί που σ. 190, ΙΙΙ Άνθρωπε άθελά σου σ. 191.
ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Ε. ΚΩΣΤΑΣ: εισαγωγή-τελική επιλογή
«Τα Δοκίμια των Ελλήνων», εκδόσεις Ευθύνη 2002
Από το «Εν Λευκώ»
Το χαμένο θαύμα σ. 309-319, Απ’-και εικονίζω σ. 311-313.
ΤΣΟΥΡΑΚΗΣ Ι. ΔΙΟΝΥΣΗΣ,
«Ανθολογία Σχολικών Ποιημάτων και Τραγουδιών», εκδόσεις Η Βιβλιοεμπορική 2000
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Όμορφη και παράξενη πατρίδα σ. 313.
Από το «Άξιον Εστί»
Ένα το χελιδόνι σ. 320, Της Δικαιοσύνης σ. 325.
ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ Σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ,
«Νεοελληνική Θρησκευτική Ανθολογία», εκδόσεις Αστήρ 1996,
Εισαγωγικό κείμενο: Ευάγγελος Ν. Μόσχος, για την Κυπριακή Ποίηση, Αντώνης Πιλλάς.
Από το «Άξιον Εστί»
Απόσπασμα Δ.  δ. Ένα το χελιδόνι σ. 145, Θεέ μου συ σ. 146, απόσπασμα ΙΕ.
ΑΡΗΣ ΔΙΚΤΑΙΟΣ-ΦΑΙΔΡΟΣ ΜΠΑΡΛΑΣ,
«Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποιήσεως» 1930-1960, εκδόσεις Φέξη 1961
Από τους «Προσανατολισμούς»
Κλίμα της απουσίας/ Επίγραμμα σ. 164, Ελένη σ. 164-165, Η Μαρίνα των βράχων σ. 165, Ηλικία της Γλαυκής σ. 166, Μορφή της Βοιωτίας σ. 167-168, Η πεντάμορφη στον κήπο σ. 168.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Η πορτοκαλένια σ. 169.
Από το «Άξιον Εστί»
Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη σ. 169.
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ-ΜΠΟΥΜΗ ΡΙΤΑ,
«Νέα Παγκόσμια Ανθολογία»-Ελλάδα, τόμος Β΄ εκδόσεις Διόσκουρος χ.χ.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Από τις «Σποράδες»-Γήινα θρύμματα ευτυχίας ΧΙΙ Μια ιππασία στα σύννεφα σ. 833, ΧΙΙ Στο ρυάκι που σ. 833, ΧΙΙΙΙ Πουλιά στα σ. 834, από τις «Παραλλαγές πάνω σε μιάν ακτίνα» Η Πορτοκαλένια-Τόσο πολύ τη μέθυσε σ. 834, Του Αιγαίου ΙΙ Παιχνίδια τα νερά σ. 835, Αιθρίες ΙΙ Ουρανός καθαρόαιμος σ. 835, Τα κορίτσια που πάτησαν σ. 835, Έτσι μιλεί μικρή σ. 836, Από «Ήλιος ο πρώτος»
Πιάνοντας ήλιο κορινθιακό σ. 435, Ποιο μπουμπούκι ακόμη σ. 836.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Β. Τώρα μεσ’ στα θολά σ. 837, δ. Κείτεται απάνω σ. 837, Ήταν ωραίο παιδί σ. 838, Τώρα χτυπάει σ. 838.
Από το «Άξιον Εστί»
Ένα το χελιδόνι/ Της Δικαιοσύνης ήλιε σ. 840.
Από το «Φωτόδεντρο»
Μικρή πράσινη θάλασσα σ. 841-842.
Από «Τα Ρω του Έρωτα»
Η ποδηλάτισσα-το δρόμο πλάι στη θάλασσα σ.842.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗΣ ΠΑΝΟΣ-ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΠΑΥΛΟΣ,
Επιμέλεια,
«Ανθολογία Λογοτεχνικών Κειμένων Έπους 1940-1941», εκδόσεις Δωδέκατη Ώρα 1964.
Από «Αλβανιάδα», Ποίημα για δύο φωνές σ. 38-44
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Εκεί που πρώτα σ. 45, Τώρα μες στα θολά σ. 46-47, Γι αυτούς η νύχτα. Τώρα κείται. Ήταν ωραίο παιδί σ. 48.
ΒΑΡΒΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ,
«Ελληνική Ποιητική Ανθολογία Θανάτου του Εικοστού Αιώνα», εκδ. Καστανιώτης 1995.
Από «Τα Ελεγεία της Οξώπετρας»
La pallida morte σ. 68-69.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ-ΘΑΝΑΣΗΣ-ΝΙΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ,
«Τα ωραιότερα ποιήματα για την μάνα», εκδ. Καστανιώτης 1997
Από το «Φωτόδεντρο»
Των Βαΐων σ. 123-124, 224-225.
ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ-ΝΙΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ,
«Έλληνες Ποιητές για τη θάλασσα», εκδόσ Καστανιώτης 1997
Από το «Φωτόδεντρο»
Μικρή πράσινη θάλασσα σ. 43.
ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ-ΝΙΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ανθολόγηση –πρόλογος,
«Ποίηση για την Ποίηση», εκδόσεις Καστανιώτης 2006
«Από την «Μαρία Νεφέλη»
Οι ποιητές σ. 74.
«ΤΑ Εκατό καλύτερα Ελληνικά ποιήματα»-Ανθολογία ποιημάτων, εκδόσεις Γλάρος 1988
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η Μαρίνα των βράχων σ. 54, Η τρελή ροδιά σ. 55.
Από τις «Έξι και μία τύψεις»
Λακωνικόν σ. 57.
«Ερωτικά Νεοελληνικά Ποιήματα»
Προλογίζει η Μποντουά Σέλλα, εκδόσεις Μορφές χ.χ.
Από τους «Προσανατολισμούς»
Ηλικία της Γλαυκής θύμησης σ. 24-25, Η πεντάμορφη στον κήπο σ. 29-30, Η Μαρίνα των βράχων σ. 84, Επίγραμμα σ. 123, Του Αιγαίου σ. 129.
«Σ’ αγαπώ-Τα ωραιότερα Νεοελληνικά Ποιήματα», εκδόσεις
Χιωτέλλη 1984
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η πεντάμορφη σ. 174-175, Επίγραμμα σ. 178, Ηλικία της σ. 182-183.
«Το Βιβλίο της Αγάπης-Ερωτική Ανθολογία»
Πρόλογος Μιχάλης Περάνθης, εκδόσεις Χρ. Γιοβάνης 1960
Από τους «Προσανατολισμούς»
Επίγραμμα σ. 129
«Σύγχρονη Ερωτική Ποίηση-Ανθολογία»,
42 Έλληνες Ποιητές και 14 Ζωγράφοι, επιμέλεια περιοδικό «η Λέξη», εκδόσεις Καστανιώτης 1987
Από τους «Προσανατολισμούς»
Ελένη σ. 78-79.
Από το «Φωτόδεντρο»
Η τοιχογραφία σ. 79-80, Αρχέτυπον σ. 80-81,
Από το «Μονόγραμμα»
Είναι νωρίς ακόμη, Στον Παράδεισο έχω σ. 81-83.
«ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΔΟΚΙΜΙΟΥ και ΆΡΘΡΟΥ», τόμος Α. έκδοση
Μαλλιάρη-Θεσσαλονίκη 1976
Κείμενο: Φύση και γλώσσα σ. 204-206.     
«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΥΡΟΥ»
Εκδόσεις Πάπυρος 1971
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η Μαρίνα των βράχων σ. 123-124, Όλα τα κυπαρίσσια σ. 124, Όλα τα σύννεφα σ. 125, Επίγραμμα σ. 125.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 125.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Εκεί που πρώτα σ. 126, Τώρα μεσ’ στα σ. 127, Γι’ αυτούς η σ. 127, Τώρα κείτεται σ. 128, Ήλιε δεν ήσουν σ. 128, Ήταν ωραίο παιδί σ. σ. 128, Κείνοι που έπραξαν σ. 131, Τώρα χτυπάει πιο σ. 131.
Από το «Άξιον Εστί»
Αποσπάσματα σ. 132-136 (Το ξινάρι ακόμη. Τη γλώσσα μου. Και στα βαθιά. Άξιον Εστί το ξύλινο).
«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΥΡΟΥ»
Εκδόσεις Πάπυρος 1995
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η Μαρίνα σ. 110-11, Όλα τα κυπαρίσσια σ. 111. Όλα τα σύννεφα σ. 112, Επίγραμμα σ. 112.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
 Σώμα του σ. 112-113.
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Σελίδες 113-118
Από το «Άξιον Εστί»
Σελίδες 118-121.
Από την «Μαρία Νεφέλη»
Σελίδα 122
Από «Τα Ελεγεία της Οξώπετρας»
Έρως και ψυχή, απόσπασμα σ. 122.
(Αναφέρω και τις δύο εκδόσεις γιατί έχουμε συμπλήρωση ποιημάτων)
ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ-Μ. Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ-
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ,
«Η Ελληνική Ποίηση Ανθολογημένη», τόμος Ε, ΙΙΙ Νέοι Χρόνοι, εκδόσεις Παρθενών 1977
Από τους «Προσανατολισμούς»
Η Μαρίνα των σ. 336-337, Ωδή στην Σαντορίνη σ. 336-339, Μορφή της Βοιωτίας σ. 339-340, Επέτειος σ. 340-341.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 341-342. Μέρα στιλπνή σ. 342-343, Στα χτυπήματα βαδίσαμε σ. 343-344, Έπαιξε με το χιόνι σ. 344, Ψηλά μ’ ένα σ. 344-345, Η καλοσύνη στις σ. 345-351 (1,2,3,4,5,6,7).
Από το «Άσμα Ηρωικό»
Μορφή πρώτη σ. 351-356
(1. Εκεί που πρώτα, 2. Τώρα μεσ’3. Γι αυτούς η νύχτα, 4. Τώρα κείτεται, 5. Ήλιε δεν, 6. Ήταν ωραίο παιδί, 7. Τα δέντρα είναι, 8. Πέστε λοιπόν, 9. Φέρτε καινούργια, 10. Ήλιος φωνή, 11. Κείνοι που έπραξαν, 12. Με βήμα πρωινό, 13. Μακριά χτυπούν, 14. Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα.
Από τις «Έξι και μια τύψεις»
Αυτοψία σ. 370-371
Από το «Άξιον Εστί»
Αποσπάσματα: Τα Πάθη-α, Ιδού εγώ λοιπόν, δ. ένα το χελιδόνι σ. 361, η Ήρθαν με τα χρυσά σ. 361-363, Ανάγνωσμα Τρίτο-η μεγάλη έξοδος σ. 363, στ. Της Δικαιοσύνης ήλιε σ. 363-364, θ. Αυτός είναι σ. 365, Ανάγνωσμα τέταρτο-Το οικόπεδο με τις τσουκνίδες σ. 365-367, η. Γύρισα τα μάτια σ. 367, ι. Της αγάπης αίματα σ.367-368, ιβ. Ανοίγω το στόμα μου σ. 368-369, ιζ Σε χώρα μακρινή σ. 369, ιη. Σε χώρα μακρινή και αρυτίδωτη σ. 369-370.
PETER BIEN- PETER CONSTANTINE- EDMUND KEELEY –KAREN VAN DYCK
“ A Century of Greek Poetry 1900- 2000” , Cosmos Publishing 2004. (δίγλωσση έκδοση).  
Από τους «Προσανατολισμούς»
Ωδή στην Σαντορίνη σ. 358, Μελαγχολία του Αιγαίου σ. 360, Η τρελή ροδιά σ. 364.
Από «Ήλιος ο πρώτος»
Σώμα του Καλοκαιριού σ. 366, Πίνοντας ήλιο σ. 368, Παιδί με σ. 370,
Από το «Άσμα Ηρωικόν»
Στ΄ σ. 372.
Από το «Άξιον Εστί»
Από τη Γέννηση σ. 374, από τα Πάθη σ. 376, από το Δοξαστικό σ. 378.
Από τις «Έξι και μία τύψεις»
Αυτοψία σ. 380
Από το «Φωτόδεντρο»
Μικρή πράσινη θάλασσα σ. 82.
Από την «Μαρία Νεφέλη»
Αυτό που πείθει σ. 384.
Από τον «Μικρό Ναυτίλο»
Προβολέας Δ. σ. 384.
Από τα «Ελεγεία της Οξώπετρας»
Ελεγείο του Gruningen σ. 386.
     Όπως βλέπουμε από την καταγραφή αυτή των Ανθολογιών και των βιβλίων που υπέχουν θέση Ανθολογιών, την μερίδα του λέοντος από το ποιητικό corpus του Νομπελίστα ποιητή, κατέχει η συλλογή του «Προσανατολισμοί», εκεί που σφύζει το ποιητικό σύμπαν του Ελύτη από το Ελληνικό φως, αισιοδοξία, ελπίδα, ερωτική διάθεση, μυστικιστική ευωχία, υμνητική δοξολογία του Ελληνικού τοπίου και του Ελληνικού τρόπου του ζειν. Εκεί που πέρα από την ίδια την ζωή, ο ποιητής μας εικονογραφεί από τι αποτελείται αυτή η ζωή, ποια τα μυστικά της ερεθίσματα, ποιες οι πολύχρωμες συγκινήσεις της. Εκεί που η μυσταγωγία του ποιητικού λόγου συναντά το ελληνικό τοπίο  σε όλο του το θαυμαστικό μεγαλείο αλλά και την φωτεινή του σκληρότητα. Ιδιαίτερα του πανάρχαιου κόσμου του Αιγιακού πολιτισμού. Εδώ, που στο έργο αυτό, η ομορφιά αποκτά ηθική διάσταση. Εδώ που το σφύζον ποιητικό πνεύμα απλώνεται μέσα στα συστατικά της ίδιας της φυσικής ύλης. Στην ποιητική αυτή δημιουργία του Οδυσσέα Ελύτη, το Ελληνικό τοπίο σαν συμβολοποιημένο εφηβικό θηλυκό σώμα δεν ξέρεις αν είναι Παναγιά ή Αφροδίτη.
Ακολουθεί το συνθετικό Επικό ποιητικό του θησαυροφυλάκιο του «Άξιον Εστί» και κατόπιν οι υπόλοιπες συλλογές του.
Όπως επίσης, το ποίημά του «Επίγραμμα» πρυτανεύει στις ως άνω Ανθολογίες.
    Ο Οδυσσέας Ελύτης, σε σχέση με τον άλλον Νομπελίστα ποιητή μας τον Γιώργο Σεφέρη, στάθηκε πιο τυχερός και στις Ανθολογίες.
Το έργο του αγαπήθηκε και προσέχθηκε ιδιαίτερα, μπόλιασε αρκετούς μετέπειτα δημιουργούς και έτυχε μεγάλης δημοσιότητας επάξια.
Και θα μας συντροφεύει αβίαστα  στο μακρινό ταξίδι της ποιητικής μας αυτογνωσίας.
Αφού, ο λόγος του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη επαναφέρει στον πρωταρχικό ρόλο του δημιουργού, αυτού του Μύστη.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος
Πρώτη δημοσίευση, περιοδικό,
«Οδός Πανός», τεύχος 137/ 7, 9, 2007, σελίδες 101-119.
Υ. Γ. Μετά την δημοσίευση αυτής της έρευνας, δηλαδή την παρουσία του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις Ανθολογίες που κατόρθωσα να βρω και να αποδελτιώσω σε διάφορες βιβλιοθήκες και Αρχεία, γνωρίζω ότι κυκλοφόρησαν και άλλες Ανθολογίες που περιέχουν ποιήματα του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Δεν τις αναφέρω γιατί θεωρώ, ότι καλό θα είναι και κάποιοι άλλοι να ενδιαφερθούν ποιο συστηματικά με το θέμα αυτό. Προτιμώ σε άλλο κείμενο, να καταγράψω τα βιβλία που έχουν γραφτεί γιαυτόν και τα διάφορα άρθρα.
Και ασφαλώς διαβάστε Οδυσσέα Ελύτη, είναι πολύ μα πολύ ψυχωφελές.
Πειραιάς, Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014         




    

     

                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου