Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΤΡΥΦΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

«Περίπτωση για νηφάλιους», Αθήνα 1987, σελίδες 86

     Η περίπτωση για νηφάλιους είναι μια σύντομη, εύληπτη ρομαντική νουβέλα, που απευθύνεται στα άτομα εκείνα που αν και συνθλίβονται από τις διάφορες κοινωνικές συμπληγάδες εξακολουθούν να ονειρεύονται.
Ένας πατέρας-συγγραφέας προσπαθεί να ανακαλύψει την προσωπική του ισορροπία και ταυτόχρονα να μεγαλώσει τα δύο μικρά παιδιά του. Όταν αυτά γίνουν έφηβοι και νιώσουν το πρώτο ερωτικό σκίρτημα να τους πλημμυρίζει και να τους ενώνει, αυτός θα τραπεί σε φυγή μην αντέχοντας την ευτυχία τους.
Ο συγγραφέας καταφεύγει στον χώρο του ονείρου, αναζητώντας την λύτρωση αλλά και μια ατομική ταυτότητα που να υπερβαίνει τα ασφυκτικά κοινωνικά όρια και την φθορά της ζωής. Παρ’ ότι ο χώρος στον οποίον κινούνται οι ήρωες είναι ρεαλιστικός, η δράση τους και η πλοκή των σκηνών εκτυλίσσεται μέσα στους δαιδαλώδεις δρόμους της φαντασίας. Με τον τρόπο αυτό το κείμενο αποκτά μια μαγευτική ατμόσφαιρα.
     Η λεπτή ειρωνεία, η ευαισθησία της γραφής, οι εύστοχες κοινωνικές επισημάνσεις, η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων και η ονειροπόλος πονεμένη ματιά με την οποία αντικρίζει την ζωή ο συγγραφέας καθιστούν το βιβλίο αυτό μια ανάσα πνοής μέσα στην αποπνικτική κοινωνική και λογοτεχνική ζωή της εποχής μας.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος,
Πρώτη δημοσίευση, περιοδικό «Διαβάζω», τεύχος 208/8-Φεβρουαρίου 1989.
Πειραιάς 8 Ιουνίου 2013.


Σημείωση: αγαπητέ Τρύφων ελπίζω να είσαι καλά και η σύζυγός σου και το παιδί σου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου