Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΝΑΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΝΑΤΟΣ

«Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας»,
εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 1987.

     Στις μέρες μας, που ο τεχνολογικός πολιτισμός έχει κάνει δύσκολη αν όχι αδύνατη τη διάκριση των εποχών, που οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο ευμετάβλητες, οι σχέσεις του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον έχουν τόσο τρομακτικά αλλοιωθεί, που ο πλανήτης μας κοντεύει να μετατραπεί σε μια τεράστια χημική και πυρηνική χαβούζα, είναι δύσκολο, να συγκινηθεί κανείς διαβάζοντας ένα βιβλίο που αναφέρεται στους μήνες, τα έθιμά τους και την επίδρασή τους πάνω στον άνθρωπο, και μάλιστα, στον άνθρωπο της υπαίθρου.
      Ο συγγραφέας της μελέτης αυτής, με προσωπικό μεράκι, καταγράφει τις εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απέχει πολύ από το να είναι μια ακαδημαϊκή στεγνή ανάλυση του θέματος που εξετάζει.
    Μέσα από τις σελίδες του παρελαύνουν οι δώδεκα μήνες του έτους και οι εργασίες που σχετίζονται με αυτούς, είτε αναφέρονται στον ποιμενικό είτε στον αγροτικό βίο.
    Η γλώσσα είναι άμεση, ζωντανή, στρωτή, με έναν λόγο λυρικό, ευαίσθητο,ο Βασίλης Λαμνάτος, περιγράφει τις εμπειρίες του, που έζησε κοντά στην ύπαιθρο.
Το βιβλίο στον ευρύτερο σχεδιασμό του, φέρνει στον νου μας το ανάλογο σημαντικό βιβλίο, της Αλίκης Κυριακίδου-Νέστορος.
Μια σημαντική συμβολή στον χώρο της Λαογραφίας και της Ελληνικής παράδοσης.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος

Πρώτη δημοσίευση, περιοδικό «Δαυλός», τεύχος 78/ Ιούνιος 1988

Πειραιάς 8-Ιουνίου 2013.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου