Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΚΟΒΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΚΟΒΗΣ

«Η ποιήτρια και πεζογράφος Τούλα Μπούτου», (δοκίμιο),
  Εκδόσεις Μαυρίδης-Ᾱθήνα 1988.

     Ο κύριος Βασίλης Μοσκόβης, είναι καθηγητής με πολύχρονη εκπαιδευτική δραστηριότητα και αρκετά γνωστός συγγραφέας με μια πλειάδα βιβλίων και μεταφράσεων στο ενεργητικό του.
Στο μικρό αυτό κριτικό δοκίμιο, αναλύει εν συντομία το ποιητικό και πεζογραφικό έργο της Πειραιώτισσας συγγραφέως Τούλας Μπούτου.
Η Τούλα Μπούτου δεν είναι μόνο μια έμπειρη ιατρός, αλλά και μια πολυγραφότατη συγγραφέας.
Το έργο της ποιητικό αλλά κυρίως το πεζογραφικό, ξεχωρίζει για την γλωσσική του αρτιότητα, το καλαίσθητο ύφος, τη έντονη υπαρξιακή του αγωνία, και την συγκινησιακή φόρτιση των ηρώων των διηγημάτων της. Καθώς και την προσκόλληση πέρα από τις όποιες κοινωνικές αντιξοότητες στα αιώνια ιδανικά του ανθρώπου.
Η βαθειά και ουσιαστική γνώση του ιατρικού της επαγγέλματος την έχει προικίσει με την απαραίτητη πείρα που χρειάζεται ένας συγγραφέας για να σκιαγραφήσει τις ενδότερες ψυχικές διεργασίες των προσώπων του έργου του.
      Ο κύριος Βασίλης Μοσκόβης, στην αρχή του κειμένου του, αναλύει την ποιητική της δημιουργία και καταγράφει τις πηγές της. Όπως παραδείγματος χάριν είναι ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης και άλλοι.
Στην συνέχεια με κάπως υπερβολικό και αυθαίρετο τρόπο, στέκεται στο διήγηματικό της έργο, που, το παραλληλίζει με τα έργα μεγάλων Ρώσων δραματουργών, όπως είναι ο Μαξίμ Γκόργκι, ο Άντον Τσέχωφ και άλλους.
     Το μικρό αυτό δοκίμιο, δεν έχει τις αρετές μιας μεγάλης συνθετικής κριτικής δημιουργίας. Ούτε εμβαθύνει όσο θα έπρεπε στο έργο της Πειραιώτισσας δημιουργού. Απλά, αμυδρά φωτίζει ορισμένες πτυχές του έργου της Τούλας Μπούτου, και προσπαθεί μέσα από γενικεύσεις να μας κάνει ορατό, τον εσωτερικό ιστό, την ενότητα των νοημάτων, τον ρεαλισμό των εικόνων και την βιωμένη αλήθεια που κρύβεται μέσα στα διηγήματα της συγγραφέως.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος

Πρώτη δημοσίευση,
περιοδικό «Φιλολογική Στέγη» τεύχος 45/ Γ΄ τρίμηνο 1988.

Πειραιάς 14/Ιουλίου 2013.


Αλλάζοντας η μέρα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου