Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Ευφροσύνη Ραϊση, Εις μνήμη Μανώλη Χριστουλάκη, εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ 13/6/2021

                 Εις μνήμη Μανώλη Χριστουλάκη

      «Έφυγε» πλήρης ημερών ο ιατρός Πειραιώτης Μανώλης Χριστουλάκης στις 24 Μαΐου 2021. Η κηδεία του τελέσθηκε δύο μέρες μετά (26/5/2021) ενώ το μνημόσυνο από το Ίδρυμα Μανώλη Αρ. Χριστουλάκη έγινε στις 26/6/2021 στην Υπαπαντή, και από το Ίδρυμα Χριστουλάκειο Ιατρικό Κέντρο Αρμενίων Περίθαλψης ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου στις 27/6/2021 στην Κρήτη. Ειδικότερα στο μνημόσυνο στους Αρμένους Ρεθύμνου παραβρέθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό κ. Ειρήνη Κλάδου, από τον Δ. Ρεθύμνου ήταν ο κ. Θεόδωρος Νίνος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρμενίων κ. Μαν. Σκουλούδης, από το Ίδρυμα Χριστουλάκη ο αντιπρόεδρος κ. Χαράλαμπος Λάκκας, η Ταμίας κ. Ελ. Χατζηδουλή και το μέλος επί των δημοσίων σχέσεων κ. Πυκνή Μυρσίνη.

Ο Μαν. Χριστουλάκης εκτός του ότι δημιούργησε τα δύο παραπάνω Ιδρύματα, τιμήθηκε το 2018 (3/2) από τον Ι.Σ.Π. για την πολυετή προσφορά του προς τον Σύλλογο. Όμως η προσφορά του δεν σταματάει εδώ. Μέσω του Ιδρύματος Μανώλη Αρ. Χριστουλάκη βράβευε κάθε χρόνο τους καλύτερους μαθητές Πειραιώς και Κιμώλου, καθώς και τον πρώτο επιτυχόντα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, δίνοντάς τους χρηματικά ποσά. Επίσης το 2009 έκανε το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου, που στεγάζεται στο πατρογονικό του σπίτι στον παραδοσιακό οικισμό του Κάστρου του Χωριού της Κιμώλου.
Στο μουσείο εκτίθενται αρκετές εκατοντάδες εκθεμάτων σημαντικής λαογραφικής αξίας, τα οποία για δέκα χρόνια συνέλεγε ο ίδιος, προερχόμενα όλα από την Κίμωλο, είτε κατασκευασμένα από ντόπιους τεχνίτες, είτε εισαγμένα από τους παλιούς καραβοκύρηδες της Κιμώλου, που όμως χρησιμοποιούντο στην καθημερινή ζωή.
Στο Μουσείο επίσης εκτίθενται: συλλογή με αγροτικά και γεωργικά εργαλεία, εργαλεία ξυλουργού, κεραμικά, σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές. Μία προθήκη περιέχει σπάνια πιάτα και δοχεία μοναδικά στο είδος τους.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των αντικειμένων αγοράστηκε με δαπάνες του κ. Μανώλη Χριστουλάκη το όμορο “δίπατο” κτήριο στο οποίο στεγάζεται το ναυτικό τμήμα του Μουσείου. Στο χώρο αυτό, μέσα σε ειδικές προθήκες, εκτίθενται ναυτικά όργανα και εργαλεία, πυξίδες, εξάντες, χάρτες, ρολόγια πλοίων, διόπτρες, φανοί πορείας, άγκυρες και άλλα αντικείμενα.  Επίσης υπάρχουν πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Γλύκα, που απεικονίζουν παλαιά ιστιοφόρα «εν πλω» και πλήθος φωτογραφιών ιστιοφόρων κιμωλιακής ιδιοκτησίας.
Μεγάλη και η προσφορά του Μουσείου και του Ιδρύματος σε εκδόσεις βιβλίων και ερευνών: «Πνευματικό Ίδρυμα Μαν. Αρ. Χριστουλάκη», Ομήρου Ιλιάς, η αιματοβαμμένη, Μαν. Α. Χριστουλάκης 2010, Γνωριμία  με τον αρχαιολόγο Γεωργ. Σταϊνχάουερ 2012, Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου (ιδρυμένο και επιχορηγούμενο από το Πνευματικό Ίδρυμα Μαν. Α. Χριστουλάκη), Κιμώλου Περιήγηση Μαν. Αρ. Χριστουλάκης, Kimolos Touring 2006, Kimolos Rundreise 1998, Le tour de Kimolos 1999, Η Κίμωλος στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, Απομνημονεύματα Απ. Κοντολούρη 2009, Η Κίμωλός μου, Ήθη και έθιμα, Ζαμπέτα Μ. Βεντούρη 2009, Η Κίμωλός μου Ιστορίες και παραμύθια της λαλιάς μου και οι ρίμες της κυρά Κατίγκως, Ζαμπέτα Μαρκ. Βεντούρη 2009. Η Κίμωλός μου, Τερπνά και ευχάριστα, Πέτρος Μουστάκας 2009. Η Κίμωλος, Ο κιμουλιάτικος Κλήδονας, Μαν. Α. Χριστουλάκη 2009, Γενεαί Κιμωλίων, Τρίτομο Αρχείο Μαν. Α. Χριστουλάκη 2011. Οι περιπέτειες του βίου μου, Βαττίστας Αφεντάκης, 2011. Κιμουλιάτικα παρατσούκλια, Θεοδ. Κ. Κοτσώνης 2013, Η Κίμωλός μου: Οι μύλοι του Ξαπλοβουνιού Μαν. Αρ. Χριστουλάκης 2014, Μαν. Αρ. Χριστουλάκης: Κίτρινα φύλλα. Ποίηση 1996, Αλκυονίδες ή Αλκυόνιες ημέρες, 1997. Η μάχη της Φλώρινας 1997. Στη μνήμη Δαμιανού Στρουμπούλη 1999, 1204μ.Χ. Η καταστροφή της Κωνσταντινούπολης από την 4η Σταυροφορία 2007.
Ο Μαν. Χριστουλάκης συνέβαλε αποφασιστικά και στην οριστική και ευπρεπή μεταστέγαση της Ραλλείου Σχολής Θηλέων Πειραιά σε συνεργασία με τους συλλόγους, φορείς: Δικηγορικός, Φαρμακευτικός, Ιατρικός, Εμπορικός, Πειραϊκός, Φιλολογική Στέγη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, ΧΕΝ Πειραιώς, Όμιλος προστασίας περιβάλλοντος, Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς, Όμιλος Βογάσαρη, “Ζήνων”, Εξωραϊστικός Καστέλλας, Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών, Όμιλος Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας, Σύλλογος “Γωνιά του παιδιού”, Ινστιτούτο μελέτης  Τοπικής Ιστορίας Πειραιώς, Φίλοι Μουσείου Μάνης, Σύλλογος Δρομέων Υγείας, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ίδρυμα Μαν. Αρ. Χριστουλάκη.
Βοήθησε επίσης τα μέγιστα στην διάσωση των αρχαιολογικών χώρων στην πλ. Τερψιθέας και του λεγόμενου Δικαστηριακού πάρκου στην Ηρ. Πολυτεχνείου και Σκουζέ. Ο Μαν. Χριστουλάκης, ήταν και ο πρώτος αθλίατρος της πόλης. Ήταν ο πρώτος ερασιτέχνης κινηματογραφιστής που κατόρθωσε να πάρει ένα πλούσιο και ανυπολογίστου αξίας πλάνο όλου του Αγ. Όρους, την δεκαετία του 1960, το οποίο αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στην ιστορία του και προβάλλεται διεθνώς.
Η τελευταία του εν ζωή ευεργεσία ήταν η προσφορά προς τον Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου με κτήριο στους Αρμένιους Δ. Ρεθύμνου από την πατρική του περιουσία. Στην πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ειρήνη Κλάδου είπε: «Για μένα είναι η τελευταία πράξη και όραμα που έχω να ολοκληρώσω. Είναι να γίνει το οίκημα στους Αρμένιους ένας χώρος προσφοράς και αγάπης, ζωντανός και ενεργός για την πατρίδα μου. Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε για αυτό και σας ευχαριστώ που στέκεστε δίπλα μας στην πραγματοποίησή του».
Το Ίδρυμα Μανώλη Αρ. Χριστουλάκη για τον θάνατό του εξέδωσε Ψήφισμα στις 25/5/2021 στο οποίο αποφάσισε μεταξύ άλλων:
1. Να παρακολουθήσει το ΔΣ την εκφορά του εκδημήσαντος,
2. Να κατατεθεί δάφνινο στεφάνι στην σωρό του
3. Να τον αποχαιρετίσουν ο αντιπρόεδρος και η Ταμίας,
4. Να αναρτηθεί η φωτογραφία του στα γραφεία του Ιδρύματος και του Λαογραφικού Μουσείου Κιμώλου.
Η κηδεία του έγινε σε στενό κύκλο, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος άλλωστε.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Ευφροσύνη Ραΐση

Εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ, Τρίτη 13 Ιουνίου 2021, σ. 3.

--

Επιπρόσθετα:

     Παράξενη και σκοτεινή αυτή η χρονιά, μια καλοκαιρινή περίοδος με πολλά και δυσεπίλυτα πολιτικά, κοινωνικά και υγειονομικά προβλήματα. Προσοχή στα «μπάνια του λαού» που έλεγε ο ιστορικός ηγέτης της Αλλαγής ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κοινωνικά συστήματα, αστικές δημοκρατίες, κράτη και πολιτείες, θρησκευτικά και μεταφυσικά πιστεύω, ιατρικά μέχρι σήμερα παραδεγμένα κλυδωνίζονται από μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, στροβιλίζονται από κοινωνικές ομάδες ετερόκλητου πλήθους και επιδιώξεων. Επαναστατικά καθεστώτα αμφισβητούνται, ιδεολογίες και κομματικοί σχηματισμοί απαγορεύονται σε ευρωπαϊκές φιλελεύθερες δημοκρατίες, ομάδες πολιτών διεκδικούν τα «περασμένα» δικαιώματά τους, αναδρομικά. Φαρμακευτικοί κολοσσοί αγωνίζονται να βρουν το καταλληλότερο και αποτελεσματικότερο εμβόλιο για να καταπολεμήσουν την παγκόσμιο πανδημία που μας προέκυψε και άλλαξε τις ζωές όλων μας, όσο για φάρμακο, απορία ψάλτου βήξ. Στην χώρα μας, την πτωχή πλην τιμία και θρησκευόμενη Ελλάδα, ομάδες ελλήνων και ελληνίδων κατεβαίνουν στους δρόμους, διαδηλώνουν εναντίον του εμβολιασμού. Αρνούνται για τους δικούς τους λόγους να εμβολιαστούν. Το θεωρούν συνταγματικό τους δικαίωμα. Και από την άλλη, η πλειοψηφία των εμβολιασμένοι ελλήνων και ελληνίδων που υπάκουσαν και εμβολιάστηκαν. Αισθάνονται μια ψυχολογική πίεση, νιώθουν άβολα που έπραξαν το κοινωνικό τους καθήκον, φρόντισαν να εμβολιαστούν θεωρώντας ότι η ενέργειά τους προστατεύει τους γύρο τους. Εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες μας λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι «παίζουν» τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια της άρνησης. Τι να πιστέψεις και που να ακουμπήσεις για να γαληνεύσεις μέσα στην αφόρητη ζέστη. Ταραγμένοι καιροί και επικίνδυνοι στην πατρίδα μας και διεθνώς. Βία μήτηρ καθολικής δημοκρατίας.

Νηφάλια, εμπεριστατωμένη, υπεύθυνη, σοβαρή, η πολιτική φωνή της δημοσιογράφου και βουλευτίνας κυρίας Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ, στην περασμένη σαββατιάτικη εκπομπή του κυρίου Γιώργου Αυτιά. Η κυρία Κανέλλη μίλησε όχι μόνο από καρδιάς αλλά και εμπεριστατωμένα για τους αρνητές του εμβολιασμού, και ποιοι ίσως «ωφελούνται»- χρησιμοποιούν πολιτικά και οικονομικά τα λαϊκά αυτά ξεσπάσματα και δημόσιες αντιδράσεις. Χωρίς ακρότητες και διχαστικές προθέσεις ο δημόσιος τηλεοπτικός λόγος ενός βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου που ακούμε σπάνια στις μέρες μας, που οι εκλεγμένοι βουλευτές μας κραυγάζουν διχαστικά πολώνοντας το «πόπολο». Εύστοχη και η ερώτησή της να πληροφορηθούμε, πόσοι βουλευτές και βουλευτίνες έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, ουσιαστικός ο αιτιολογικός λόγος συνέντευξης του καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας κυρίου Δημήτρη Κούβελα στο διαδίκτυο. Ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος εμβολιάστηκε και επιθυμεί το ίδιο και για νεότερα μέλη της οικογένειάς του. Επικουρικά αξίζουν της προσοχής μας και τα δημόσια λόγια ορισμένων σοβαρών μη ακραίων επισκόπων της ελλαδικής εκκλησίας που εκφράζουν με υπευθυνότητα και ορθόδοξη παρρησία τον ειρηνοποιό λόγο της επίσημης εκκλησίας της ελλάδος περί εμβολιασμού, σε αντίθεση με τις άγριες πολεμοχαρείς φωνές που θεωρούν ότι ο Κόσμος μας είναι μια απέραντη Θηβαΐδα.

   Η πόλη μας, ο Πειραιάς, τον χρόνο αυτόν κήδεψε αρκετά παιδιά του. Πειραιώτες λογοτέχνες, πολιτικούς, δημοτικούς συμβούλους και άλλους. Ανάμεσα στα παιδιά του Πειραιά που ταξίδεψαν για το αιώνιο ταξίδι χωρίς επιστροφή- πριν λίγους μήνες- ήταν και ο ιατρός και λογοτέχνης, πειραιώτης ευεργέτης Μανώλης Αρ. Χριστουλάκης.

     Οι Πειραιώτες που ασχολούνται με τα κοινά, που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα πολιτισμού της πόλης μας, γνώριζαν τον γιατρό Μανώλη Αρ. Χριστουλάκη από τα δημοσιεύματά του στον τοπικό τύπο, από την παρουσία του στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες που διοργανώνονταν στην πόλη μας. Κυρίως όμως, γνώριζαν και σέβονταν τις αγαθοεργές του δράσεις και άλλες υπέρ τρίτων φιλάνθρωπες δραστηριότητές του. Ο Μανώλης Αρ. Χριστουλάκης ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση πειραιώτη ευεργέτη. Οι πολλαπλές προσφορές του δεν περιορίζονταν μόνο εντός του χώρου του μεγάλου λιμανιού αλλά, και εκτός των ορίων του. Στο νησί της Κιμώλου, στην μεγαλόνησο, την Κρήτη. Στην πόλη μας, δημιούργησε το Ίδρυμα Μανώλη Χριστουλάκη,-από την προσωπική του περιουσία, όπως και οι άλλες του πολύτιμες και πολυσήμαντες δωρεές-μια αξιέπαινη και ευγενική, ανιδιοτελής προσφορά, που προήρθε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς κρατική στήριξη, από την αμέριστη φιλανθρωπίας αγάπη προς τους συμπολίτες του. Την φροντίδα του να διασώσει κτερίσματα και τιμαλφή, αντικείμενα και εκθέματα του λαϊκού μας πολιτισμού και παράδοσης. Παράλληλα, δεν παρέλειψε ανοίγοντας το προσωπικό του βίου του «σεντούκι», να ξοδέψει χρηματικά ποσά για την βράβευση αριστούχων μαθητών και μαθητριών της ιατρικής σχολής, μαθητών δημοτικού και λυκείου. Ευεργεσίας πράξεις και ενέργειες όχι ενός πειραιολάτρη, αλλά, ενός εθνικού πανελλήνιου ευεργέτη. Ο Μανώλης Αρ. Χριστουλάκης δεν στέγασε μόνο-στα κτήρια που δώρισε και ανακαίνισε σε έλληνες και αρμένιους, τις ζωές των ευεργετημένων αλλά, θα τολμούσαμε να γράψουμε, στέγασε με αμέριστη αγάπη και ένα μεγάλο, ουσιαστικό κομμάτι της πειραϊκής συνείδησης των παλαιότερων και νεώτερων πειραιωτών ευεργετών που κόσμησαν την πόλη μας τόσο με την φυσική τους παρουσία όσο και τα δημόσια έργα τους και ανδραγαθήματά τους. Εστίες πειραϊκού πολιτισμού και φιλανθρωπίας που οφείλουμε εμείς οι ανώνυμοι πειραιώτες και πειραιώτισσες, ο Δήμος και οι φορείς του, να διαφυλάξουμε, να διατηρήσουμε και να σεβαστούμε. Τον αγώνα, τον μόχθο και την προσφορά εκείνου-εκείνων, και στο μέλλον. Να συμπληρώσουμε, ότι δίπλα του-βοηθός του-στάθηκε η ηθοποιός κυρία Ελευθερία Χατζηδουλή και άλλοι αξιόλογοι προσωπικοί του συνεργάτες, που τον βοήθησαν στο πολύπλευρο έργο του.

     Τον συναντούσα στα γραφεία της εφημερίδας της «Φωνής του Πειραιώς» που έρχονταν να παραδώσει τα κείμενα τα οποία δημοσίευε και διάφορες αναγγελίες λειτουργίας του Ιδρύματος που υπήρξε εμπνευστής και μόνος τροφοδότης. Τον χαιρετούσα πάντα στον πληθυντικό με αντιχαιρετούσε στον ενικό. «Για σου Γιώργο». Παρακολουθούσα-όπως και άλλοι πειραιώτες-την συγγραφική του διαδρομή, τα γραπτά του στον τοπικό τύπο και τα περιοδικά. Απλό γράψιμο, κατανοητός και φιλικός λόγος, αναμνήσεις νοσταλγικές, ποιήματα γραμμένα με ευαισθησία. Ποίηση, πεζά, μικρά μελετήματα που σε αγγίζουν. Τα βιβλία που εξέδιδε τα πρόσφερε μόνος του στα γραφεία του Ιδρύματος Χριστουλάκη σε εκείνους που τον επισκέπτονταν. Ο Χριστουλάκης, δεν ήταν μόνο ιατρός, παλαιός αθλητής, συλλέκτης, αλλά και ένας πειραιώτης γραφιάς που μας άφησε αρκετούς τίτλους βιβλίων του. Ευθυτενής και σοβαρός, λιγομίλητος και προσεκτικός στις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του, ήταν πάντα παρών στην πόλη μας με τον χρήσιμο πάντα τρόπο.

Ο Μανώλης Αρ. Χριστουλάκης δεν ήταν ο Πειραιώτης λόγιος, ο κλεισμένος στο γραφείο του που έγραφε άρθρα και εξέδιδε βιβλία, μετείχε στα πολιτιστικά δρώμενα, κατέθετε τις απόψεις του και γυρνούσε στο πειραϊκό του κελί, επανεπιβεβαιώνοντας τις θέσεις και την παρουσία του. Η οικονομική του επιφάνεια του πρόσφερε τις ευκαιρίες να αξιοποιήσει και τις άλλες του έγνοιες, όπως του συλλέκτη. Αυτές της σταθερής του ευεργεσίας και κατά καιρούς δωρεών. Ίδρυμα, Κτηριακό κληροδότημα, Μουσεία, ευεργεσίες, δωρεές, βραβεύσεις μαθητών, συγγραφές. Μια ζωή πλήρης, ένας βίος υπεράσπισης του καλού αγώνα.

     Στην μνήμη του αντιγράφω το κείμενο της δημοσιογράφου κυρίας Ευφροσύνης Ραϊσης στην εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ Τρίτη 13 Ιουνίου 2021. Επίσης, από τα τεύχη του περιοδικού Φιλολογική Στέγη, και του περιοδικού Πειραϊκά Γράμματα, καταγράφω τις συμμετοχές του με κείμενά του, και τις άλλες δραστηριότητες του Ιδρύματος Μανώλη Χριστουλάκη που μας πληροφορούν οι σελίδες των περιοδικών. Μικρή προσφορά ενός πειραιώτη (που ίσως εκφράζει και τις σκέψεις και επιθυμίες και άλλων πειραιωτών) σε ένα τιμημένο παιδί της πόλης μας.

        Πόλεμος…. Δήμιος πάντων!

                 «Πόλεμος πατήρ πάντων» Ηράκλειτος

Του Ποσειδώνα η τρίαινα τον πόντο αναδεύει,

φυσομανά ο Αίολος τα πέλαγα σαρώνει

και των κυμάτων οι κορφές, βουνά ‘ναι χιονισμένα.

Έτσι κι ο νους κι ο λογισμός των δύσμοιρων ανθρώπων

που αδικοσκοτώνονται και τη ζωή τους χάνουν.

 

Μίσος και φθόνος κι έχτρητα μεσ’ της καρδιάς τα βάθη

φωλιάσαν και φουντώσανε κι έγιναν άγρια πάθη.

Και να που μέσ’ από φωτιές, καπνούς και παραζάλη

ο Άρης μέσα στ’ άρματα, καλπάζει χολωμένος

όμοιος με τον Χάροντα, βαριά χαλκοντυμένος,

στάζουν τα μάτια του θανή και το σπαθί του αίμα.

Χτύπ΄ από δω, χτύπ, από κεί, κλαδεύει τα κλωνάρια

μικρούς, μεγάλους, γέροντες, παρθένες, παλικάρια.

Θρήνος και γόος και καημός, ανείπωτο το κλάμα

της χήρας και του ορφανού φτάνει ως τα ουράνια.

Απ’ του Ολύμπου τις κορυφές προβάλλει σαν τον Ήλιο

ολόχρυσος και πορφυρός μα σκυθρωπός ο Δίας,

έχει στα μάτια λύπηση, στο μέτωπο τη θλίψη,

ρίχνει το βλέμμα του στη γη, φρικτό αποκαϊδι!

Στέλνει γοργά την Ίριδα το μήνυμα να φέρει

κι αυτή μ’ ελπίδας χρώματα τον ουρανό στολίζει,

ακολουθεί η Αθηνά μ’ ελιάς κλαδί στο χέρι

και λέει: δύσμοιρο γένος των θνητών γιατί ν’ αφανιστείτε

θάψτε τον πόλεμο, βαθιά στα Τάρταρα γκρεμίστε,

δώστε τα χέρια, σφίχτε τα, αδελφικά να ζήστε

μ’ αγάπη, με αρμονία, σύνεση, σωφροσύνη

κι ας ακουστεί δοξαστικά το «επί γης ΕΙΡΗΝΗ»      

Περίοδος Α΄,

Τχ. 39-40/Άνοιξη 1987, σ. 64. (Ποίηση) ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ: «Πόλεμος… δήμιος πάντων!»

Τχ. 47/1,2,3, 1989, σ.23-26. ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ: «ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗΣ».

Ήταν ένα απαλό ήεμο φθινοπωρινό δειλινό (Κυριακή 27.11.88), όταν πρωτογνώρισα την ποιήτρια Μελισσάνθη, στην απλή, λιτή, γεμάτη ανθρώπινη ζεστασιά φωλιά της, όπου ζει με τη νωχελική Μελανία της.

Εντυπωσιάστηκα, γοητεύτηκα και σκλαβώθηκα από την ακτινοβόλο προσωπικότητά της.

Απλή, προσηνής, γεμάτη ανθρωπιά και κατανόηση, λεπτή στην κατασκευή της, σχεδόν εύθραυστη, με σπινθηροβόλο πνεύμα και εκπληκτική μνήμη.

Ένα ασήμαντο τυχαίο γεγονός-η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος-ήρθε να φουντώσει τα συναισθήματά μου και να μαστιγώσει τη φαντασία μου. Μέσα στο πηχτό σκοτάδι που πλημμύρισε ξαφνικά το δωμάτιο, δημιουργήθηκε απρόσμενα ένας μυστηριακός χώρος όπου οι μορφές και τα σχήματα χάθηκαν κι έμειναν μόνο να πλανιώνται στο κενό οι φωνές μας. Μια άταχτη φλογίτσα ξεπήδησε από ένα σπίρτο κι αγκάλιασε σφιχτά –καυτά το φιτίλι του κεριού που άναψε η Μελισσάνθη. Ένα χλωμό φως απλώθηκε μέσα στο χώρο. Η τρεμουλιαστή φλόγα του κεριού φώτιζε το λεπτό, ασκητικό, θα έλεγα, πρόσωπο της ποιήτριας, ενώ πίσω στους γύρω τοίχους αχνοπετούσε η σκιά της, ασύλληπτη, τεράστια σαν την ποιητική της φήμη.

Πορευότανε, έτσι φάνταζε στα μάτια μου, όμοια με ιέρεια, λεπτή, ανάερη, με αργό τελετικό βήμα, προς το μέρος μου για ν’α ανάψω και εγώ το κερί που μου ‘χε δώσει……………

(Το κείμενο ήταν Εισήγηση στην τιμητική βραδιά για τα ογδοντάχρονα της ποιήτριας Ήβης Κούγια- Σκανδαλάκη, της γνωστής Μελισσάνθης (7.12.1988))

Τχ. 59/Άνοιξη 1993, σ. 394. «Βραβεύεται για το ποίημά του «Σύντροφέ μου». Στον ίδιο ποιητικό διαγωνισμό βραβεύθηκε και η ιατρός-λογοτέχνιδα Τούλα Μπούτου.

Τχ. 49-50-51/Άνοιξη 1990, σ. 121-123. ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ: «ΜΙΑ ΜΠΡΑΤΣΕΡΑ ΧΑΝΕΤΑΙ…». (ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ από το διήγημα του «Αληθινές ναυτικές ιστορίες»).

-περίοδος Β΄,

τχ. 2/ Χριστούγεννα 2004, σ. 92-93 στις σελίδες της Πειραϊκής Επικαιρότητας. «ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΝ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ» (Το «Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου).

--περίοδος Β΄, τχ. 3/Άνοιξη 2005, σ.144-145. «ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ»

-περίοδος Β΄ τχ.5/7,8,9, 2005, σ.265-266. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΧΑΤΖΗΔΟΥΛΗ: «Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου».

-περίοδος Β΄, τχ. 7/1,2,3, 2006, σ. 21-22. ΜΑΝΩΛΗ ΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ: «Στον απόηχο της Εθνικής Παλιγγενεσίας» (Αφιερώνεται στη μνήμη των ξεχασμένων από την Ιστορία). σελίδα 54, «ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ»

-περίοδος Β΄, τχ. 15/1,2,3, 2008, σ. 21-24. ΜΑΝΩΛΗ ΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ: «Στο χείλος του τάφου». Στη μνήμη του χειρουργού Σοφοκλή Μαυραντώνη.

(ο Κύπριος ιατρός Σοφοκλής Μαυραντώνης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1920 και έφυγε «εν ειρήνη» το 2005. Εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη (τότε) 1948 μέθοδο αναισθησίας με soda lime.)

-περίοδος Β΄, τχ. 22/10,11,12, 2009, σ. 362. «ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΜΩΛΟΥ».

(Το Λαογραφικό και Ναυτιλιακό Μουσείο Κιμώλου, μια σημαντική προσφορά του ιατρού και προέδρου του ομώνυμου Πνευματικού Ιδρύματος κ. Μανώλη Χριστουλάκη προς το γενέθλιο νησί της μητέρας του, με την άρτια πλέον οργάνωσή του προκαλεί και ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών της Κιμώλου και των γειτονικών νησιών, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο. Το περασμένο καλοκαίρι εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέφθηκαν το Μουσείο και ξεναγήθηκαν στους χώρους του, ώστε να ιδούν από κοντά τα ενδιαφέροντα έκθέματά του και να ενημερωθούν για την πλούσια ναυτική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού. Υπολογίζεται ότι από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου το έχουν επισκεφθεί πάνω από 8000 άτομα. Και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι μας δείχνει ότι, ευτυχώς, οι μόχθοι και οι θυσίες για τη δημιουργία του Μουσείου «έπιασαν τόπο».)

Σελίδα 364, η είδηση «Για τις 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αττικόν» η βράβευση αριστούχων μαθητών και μαθητριών δημοσίων εκπαιδευτηρίων Πειραιά και Κιμώλου….»

-περίοδος Β΄, τχ. 23/ 1,2,3, 2010, σ. 17-19. ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ: «ΟΜΗΡΟΣ Ο ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ». Σελίδα 30 στις σελίδες της Πειραϊκής Επικαιρότητας, «ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ».

-περίοδος Β΄, τχ. 24/4,5,6, 2010, σ. 61. «ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ»

(Το απόγευμα της 15 Μαϊου 2010 εγκαινιάστηκαν σεμνά και απέριττα, όπως επιβάλλουν οι επικρατούσες καταστάσεις, τα νέα Γραφεία του «Πνευματικού Ιδρύματος Μανώλη Αρ. Χριστουλάκη». Ο χώρος δωρίστηκε από το γνωστό Πειραιώτη (εκ Κιμώλου) γιατρό-καρδιολόγο Μανώλη Αρ. Χριστουλάκη που τον σχεδίασε, διαμόρφωσε και διακόσμησε, ενώ παράλληλα τον εφοδίασε με την κατάλληλη οπτικοακουστική εγκατάσταση, δημιουργώντας μια άνετη και φιλόξενη αίθουσα διαλέξεων……. Η δωρεά αυτή είναι το πέμπτο ακίνητο που προσφέρει ο κ. Χριστουλάκης στο Ίδρυμα, μετά τα δύο στην Κίμωλο, όπου στεγάζεται το «Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου», ένα στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά…..)

ΠΕΙΡΑΪΚΑ  ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τχ. 42/1,2,3,2005, σ. 54 στις σελίδες «Ειδήσεις και Σχόλια». Γιάννης Χ-ς., ‘ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ»

Τχ. 46/1,2,3, 2006, σ. 286, «ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ».

(Στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του «Πειραϊκού Συνδέσμου» πραγματοποιήθηκε στις 5/2/2006…. Η ετήσια εκδήλωση του «Πνευματικού Ιδρύματος Μ. Χ» για την απονομή των χρηματικών βραβείων σε αριστούχους μαθητές και μαθήτριες Σχολείων Κατωτέρας και Μέσης Εκπαίδευσης του Πειραιά και της Κιμώλου, καθώς και στον πρωτεύσαντα στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών…… Είναι η έκτη φορά που απονέμει τα βραβεία το ίδρυμα….

-τχ. 69/10,11,12, 2011, σ. 16-18, «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ» Ακαδημαϊκός, Ζωγράφος.

 

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος

Πειραιάς,

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου