Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ


ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

«Που ‘ναι η μάνα σου μωρή»,
εκδόσεις Κέδρος, 1986

     Το βιβλίο αυτό, που ήδη βρίσκεται στην Τρίτη του έκδοση συνδυάζει την αφήγηση με την αυτοβιογραφία. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο-κατάθεση στην ιστορία αυτού του τόπου και συγκεκριμένα στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου. Κατάθεση τραγικά πρωτότυπη μια και η αφήγηση «περνάει» μέσα από τις οδυνηρές μνήμες ενός κοριτσιού τριάμισι χρόνων εκείνη την εποχή-της συγγραφέως-για να φέρει μπροστά στα δικά μας μάτια το φρικτό κλίμα εκείνης της περιόδου: τις ομαδικές εκτελέσεις, τις εγκληματικές πράξεις, τα εγκλήματα σε βάρος τω αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης σε περίοδο ειρήνης.
     Η ιστορία βέβαια έχει καταγράψει τους χιλιάδες μάρτυρές της που οικιοθελώς θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους και υπέστησαν τις παρενέργειες των επιλογών τους. Ωστόσο όμως η αυθεντική προσωπική μαρτυρία μιας παιδούλας πάνω στα γεγονότα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστική.  Όπως συνταρακτικό είναι και το ημερολόγιο της Άννας Φραγκ.
     Η συγγραφέας διαθέτοντας αφηγηματική ικανότητα και ζωντανή αίσθηση του γλωσσικού οργάνου κατορθώνει να αποδώσει εναργέστατα τη φρίκη εκείνης της εποχής και να πει σε όσους δεν ξέρουν-μα και σ’ αυτούς που ίσως ξέχασαν- τι σημαίνει πόλεμος και μάλιστα εμφύλιος. Επομένως διδάσκει. Οι συχνές επαναλήψεις σκηνών οικογενειακής ζωής μπορεί να μας κουράζουν και να μας κάνουν να νιώθουμε κάπως άβολα, η γρήγορη ωστόσο διαδοχή των γεγονότων  παραμερίζει αυτήν την κούραση και κάνει την ανάγνωση ευχάριστη.
     Τέλος, η συνειδησιακή μας αφύπνιση ως πολιτικών όντων-μέσα στο γενικότερο κλίμα του εφησυχασμού και του βολέματος-κάνουν το βιβλίο αυτό αν μη τι άλλο άξιο να διαβαστεί. Όταν μάλιστα προέρχεται από μια συγγραφέα με αξιοσημείωτο όνομα.

του Γιώργου Χ. Μπαλούρδου,
περιοδικό GAY. τεύχος 2/Οκτώβριος 1988         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου