Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ-ΑΘΗΝΑ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

«Η Αθήνα όπως την έζησα και την εγνώρισα»,
εκδόσεις Αναστάσιος Πιτσιλός 1987

     Με αριστοτεχνικό ύφος και μια ρεμβώδη λογοτεχνική ματιά ο συγγραφέας μας υποβάλλει την ατμόσφαιρα της Παλαιάς Αθήνας όπως εκείνος την έζησε από κοντά με τις αυθεντικές μυρωδιές της, τους δεκάδες χρωματισμούς της και τα πάμπολα μουσικά της ακούσματα.
  Με πυρήνα την Πλάκα-την γειτονιά των Θεών και των καλλιτεχνών-όπου μεγάλωσε, ξετυλίγει το νήμα της μνήμης του με αρκετή δόση μελαγχολίας και απογοήτευσης και μας ξεναγεί με την πονεμένη ματιά  ενός Αθηναίου ευπατρίδη στους σημαντικότερους χώρους της ένδοξης πρωτεύουσας και της Αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής του.
 Τα βιβλία για την Αθήνα που έχουν γραφτεί είναι πάρα πολλά καθώς και οι προσωπικές αναμνήσεις των γηγενών Αθηναίων  με προεξάρχοντα συγγραφέα τον Γιάννη Καιροφύλα αλλά και άλλους. Η Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδος ευτύχησε να υμνηθεί και να βρεί σημαίνουσα θέση στα έργα αρκετών συγγραφέων, αλλά και να τραγουδηθεί από δεκάδες στιχουργούς και καλλιτέχνες. Αυτό φυσικά το οφείλει στο ένδοξο ιστορικό και πνευματικό παρελθόν της. Η Αθήνα ως «διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι» για να θυμηθούμε και τον κραταιό Κωστή Παλαμά υπήρξε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Πρόσφερε απλόχερα την ταυτότητά της σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Υπήρξε και ίσως είναι ακόμα, το καταφύγιο για κάθε κάτοικο της επαρχίας και στίβος αγώνων για κάθε καλλιτεχνικό ιδανικό. Η Αθήνα είναι αυτό που μας συνδέει με το Αρχαίο κλασικό παρελθόν μας και μας υπομνηματίζει την διαφορά νοοτροπιών από το Θεοκρατικό Βυζάντιο που έχουν οι ιδιαίτερες ατμόσφαιρες άλλων πόλεων. Η Αθήνα και τα ένδοξα και έξοχα μνημεία της είναι ότι απόμεινε από μια Ελλάδα που συλήθηκε από ντόπιους και ξένους βέβηλους.
     Ο Ιωάννης Κονδύλης και η συγκινητική ματιά του απλώνεται πάνω σε  κάθε τοπόσημο της γενέθλιας πόλης του. Ο λόγος του είναι απλός, κατεργασμένος μέσα στη λυγρότητα των αναμνήσεών του, το ύφος του είναι κομψό και τρυφερό. Η αγάπη που τρέφει για την Πόλη του είναι τεράστια και συγκινητική, υπογραμμίζει τα πιο ουσιαστικά της ζωής του γεγονότα που έχουν σχέση με την πόλη των Αθηνών και των ιδιαίτερων περιοχών της.
   Οι φωτογραφίες που συμπληρώνουν τα κείμενα κάνουν αρτιότερη την έκδοση.

   του Γιώργου Χ. Μπαλούρδου,
περιοδικό GAY, τεύχος 2/ Οκτώβριος 1988 σελίδα 55.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου