Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΣ


ΛΟΥΙΤΖΙ ΝΤΑ ΠΟΡΤΟ,
Ιουλιέτα και Ρωμαίος. Αθήνα, 1988

     Το 1530 ένα χρόνο μετά το θάνατο του Λουϊτζι ντα Πόρτο κυκλοφόρησε το μικρό αυτό αφήγημά του που όχι μόνο θεωρήθηκε το καλύτερο πετράδι της Ιταλικής αφηγηματογραφίας αλλά κέρδισε και το ενδιαφέρον τόσο των συγχρόνων του, όσο και των μεταγενεστέρων.
     Τριάντα χρόνια μετά ο Άγγλος συγγραφέας Άρθουρ Μπρουκ  κρατώντας τον πυρήνα του μύθου θα συνθέσει ένα ποίημα. Η ποιητική αυτή δημιουργία θα γίνει η αφορμή για τον μεγάλο ομότεχνό του Ελισαβετιανό -Ουίλιαμ Σαίξπηρ-δραματουργό να συγγράψει το 1599 (70 περίπου χρόνια μετά το πρώτο Ιταλικό αφήγημα) την δική του πασίγνωστη ιστορία.
     Η ιστορία του έξοχου αυτού εφηβικού ύμνου της αγάπης χάνεται μέσα στο θρύλο και την παράδοση της Ιταλικής ζωής του 14ου αιώνα. Και παρότι έχουν περάσει αρκετές εκατονταετίες από τότε, η Ιουλιέτα και ο Ρωμαίος,  εξακολουθούν να παραμένουν οι πιο φημισμένοι νεαροί εραστές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Επισκιάζοντας ακόμα και τους άλλους κλασικούς εραστές,-Δάφνις και Χλόη-του βουκολικού μυθιστορήματος του Λόγγου.
     Ο ανεκπλήρωτος έρωτάς τους συγκίνησε και εξακολουθεί να συγκινεί τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, θρησκεύματος, τάξης ή φυλής. Μια και οι κοινωνίες εξακολουθούν να είναι ανελέητες και σκληρές απέναντι στους αληθινούς και ιδανικούς εραστές, αλλά και στο φαινόμενο του έρωτα γενικότερα.
    Μια διεξοδική και προσεκτική μελέτη μεταξύ του έργου του Λουίτζι ντα Πόρτο και εκείνου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, θα μας φώτιζε τον συγγραφικό τρόπο που χρησιμοποίησε ο Άγγλος  δραματουργός και χειρίστηκε τον αρχικό πυρήνα του μύθου για να τον καταστήσει όχι μόνο διάσημο αλλά και διαχρονικό, και από πού αντλούσε την αρχική μαγιά των έργων του.
     Η έκδοση των εκδόσεων Διάττων είναι άρτια από αισθητικής απόψεως. Η μετάφραση είναι του γνωστού συγγραφέα Ζήση Σκάρου, η γλώσσα του είναι ρέουσα και χαλαρή. Μια κατατοπιστική εισαγωγή του συγγραφέα Θανάση Φωσκαρίνη μας εισάγει στην απόλαυση του κειμένου.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος, εφημερίδα,
«Η Φωνή του Πειραιά», αριθμός 12897/ 8-Αυγούστου 1988.      
         
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου